
Hravé vychytávky do detskej izby
Poďme sa hrať! Detská izba by mala byť praktická a hravá, čo s drevenými výrobkami ľahko dosiahnete....
Poďme sa hrať! Detská izba by mala byť praktická a hravá, čo s drevenými výrobkami ľahko dosiahnete....
Slnko pomaly nadobúda na sile a marec je ideálnym časom na zber liečivých bylín, ktoré majú práve v skorom predjarí tú najväčšiu moc. Vezmite preto prútený košík a vydajte sa s nami na poznávaciu bylinkovú púť po našich lesoch. Okrem pestrého prehľadu našich skorých jarných rastlín v článku nájdete aj recept krásy – bylinné sérum na pleť so silou našich stromov.
Rastliny z luhov a hájov na jar rozhodne nesmú chýbať ako v našom jedálničku, tak aj v kozmetike. Vedeli ste napríklad, že listy alchemilky obsahujú viac vitamínu C ako pomaranč?
Ako bojovať proti jarnej únave pomocou byliniek? Jarný detox v 5 jednoduchých krokoch!
Príroda nám jasne dáva najavo, čo by sme v danom období mali jesť. Taká jar je špecifická a má aj svoje pravidelné neduhy, ktoré nás môžu potrápiť, ale presne v danom období rastú byliny, ktoré nám so zdravotnými problémami môžu pomôcť.
Ako správne zbierať bylinky
Žihľava dvojdomá
Má močopudné a protizápalové účinky. Pýši sa veľmi dobrým vplyvom na pečeň, slezinu a žlčník. Obzvlášť po zime potrebujú tieto orgány výrazne odľahčiť, takže sa odporúčajú piť žihľavové čaje a najrôznejšie odvary. Zbierame do košíka z prútia.
Sedmokráska obyčajná
Patrí medzi antioxidanty a pre svoje miernejšie liečivé účinky sa pridáva k bylinným zmesiam. Výborne sa hodí na vonkajšie účely a výrobu bio kozmetiky. Čerstvé sa uplatňujú najmä v šalátoch či ako ozdoba na nátierky a podporujú tak prirodzenú obranyschopnosť organizmu. My sme sedmokráskami ozvláštnili napríklad machové cupcakes.
Zádušník brečtanovitý
Zádušník má hojivé a protizápalové účinky a výrazne podporuje trávenie. Opäť by sme mohli povedať, že nám príroda sama hovorí, čo máme v danom období jesť. Pozitívne totiž pôsobí na žlčník a pečeň, ktoré potrebujú po zime najviac posilniť a zregenerovať.
Potočnica lekárska
Potočnica má vedecky dokázané účinky pri zápaloch horných dýchacích ciest a urologických i pľúcnych problémoch. Oboje je na jar pomerne častým ochorením.
Pažítka
Pažítka obsahuje veľké množstvo bielkovín, vitamín C, vitamín B2 ale aj množstvo minerálov – napr. vápnik, sodík, železo a fosfor. Podporuje dobré trávenie, pýši sa protizápalovými účinkami a chráni proti plesniam. Pažítka je navyše veľmi jednoduchá na pestovanie a v čase kvetu skrášli aj okolitý priestor. Zasaďte si ju do dreveného kvetináča a doplňte o ceduľky na bylinky – stane sa vďačnou dekoráciou.
Hviezdica prostredná
Dávnejšie sa našimi predkami hojne využívala ako zelenina. Aktivuje funkciu žlčníka a pečene a podporuje vylučovanie žalúdočných štiav. V jarnom jedálničku by teda nemala chýbať, svojou sladkastou chuťou pripomína mladú kukuricu.
Podbeľ liečivý
Pomáha pri prechladnutí, nádche aj kašli a všeobecne pri ochorení horných dýchacích ciest. Zbierame iba kvety a nechávame voľne sušiť napríklad v prútenej ošatke (príp. mise z ratanu, či na drevenom tanieri).
Mladé výhonky ihličnatých stromov a listy listnatých stromov
V zbere sa nemusíme orientovať len na bylinky, ale ohromné množstvo liečivých vlastností nájdeme aj v stromoch, ktoré obsahujú mimoriadne hodnotné látky. Ostatne veda zaoberajúca sa účinkami mladých púčikov stromov sa nazýva gemmoterapia a má skvelé výsledky. Listy aj smrekové výhonky zbierame do košíka.
Pľúcnik lekársky
Pľúcnik nie je len nenáročnou a peknou trvalkou skrášľujúcou vašu jarnú skalku či drevený kvetináč na balkóne, ale aj neprekonateľnou liečivkou. Ako už sám názov napovedá, bylinu oceníte vo chvíli, keď vás trápi kašeľ aj zápaly dolných dýchacích ciest.
Fialka voňavá
Pre svoju krásnu vôňu má uplatnenie v kozmetike, ale aj cukrárskom priemysle. Známa je ale aj vďaka svojim tíšiacim schopnostiam, dezinfekčným účinkom a taktiež obsahuje dôležitú kyselinu salicylovú, čo je účinná látka acylpyrínu. Ak máte na balkóne vytvorené bylinkové kráľovstvo, môžete drevený stojan na bylinky oživiť touto nenáročnou trvalkou.
Medvedí cesnak
Obľúbený a veľmi chutný medvedí cesnak nesmie v našom výbere chýbať. Podobne ako pažítka je zdrojom hneď niekoľkých vitamínov a zdraviu prospešných látok. Rovnako sa dá skvele pestovať v drevenom kvetináči na bylinky na akomkoľvek balkóne. Vďaka bohatej zelenej farbe vnesie do bývania jarnú atmosféru, na pestovanie je nenáročný a ešte si pochutnáte. Čo viac si priať!
Pri práci s bylinkami myslíme na to, ako čo najviac zachovať arómu a účinky rastliny, preto pri spracovaní striktne používame drevený riad, drevené dosky, misky a mnohé ďalšie výrobky z dreva.
Čo budeme potrebovať
Postup
Na jar sa nemusíme spoliehať len na bylinky nájdené v lesoch a na lúkach. Svoju dávku dôležitých vitamínov si ľahko vypestujete aj na balkóne. Drevené hrantíky na balkóny hravo postačia na základné bylinky, ktoré môžeme v kuchyni bez obmedzenia využívať. A aby bol výsledok ešte viac konzistentný, tak nezabúdame na ceduľky k bylinkám. Ďalšou výhodou menoviek na bylinky je aj to, že vďaka nim budú rastlinky lepšie rozpoznateľné pre deti. Pomocníci na záhradníčenie aj na prípravu pokrmov sa predsa hodia vždy!
So svojimi domácimi výtvormi sa nám môžete pochváliť na našom Instagrame, Facebooku či Tik Toku. Na našom Pintereste zase nájdete ďalšie tipy na domáce výrobky, prácu s drevom aj tvorenie krásnych drevených dekorácií.
Pohľad na detskú izbičku by mal človeka zahriať pri srdci. Jemné tóny farieb v kombinácii s prú...
Izba pre dieťa v predškolskom veku je plná farieb a radosti. Pretože koberec a hračky dodajú pestrof...
V dnešnom článku vám ponúkame návod na drevenú dekoráciu do bytu, ktorá zaujme každého prichádzajúceho. Vďaka minimalistickému dizajnu ju zúročíte v boho, vintage, modernom aj škandinávskom interiéri. S blížiacim sa Medzinárodným dňom žien z vázy tiež hravo vykúzlite originálny darček. Inšpirujte sa a vyskúšajte niečo, čo je momentálne trendy.
Využite maximálnu krásu dreva a vytvorte drevenú dekoráciu, ktorá bude nenásilnou dominantou každého interiéru. Z drevených gulí a náramkov nevytvoríte len jedinečné vázy, ale napríklad aj svadobné dekorácie na stôl, prípadne svietniky z dreva. Hotovo budete mať navyše do 5 minút.
Dajte nám vedieť, ako sa vám darilo na našom Instagrame, stačí nás označiť hashtagom #cistedrevo_cz. Vaše krásne výtvory, ktoré nám hrdo ukazujete a posielate, slúžia ako inšpiračný zdroj pre mnohých ďalších tvorivých jedincov.
Čo budeme potrebovať:
Postup
Severský štýl sa vyznačuje svetlými farbami, drevom, jednoduchosťou, čistými líniami a minimalizmom. Útulnosť interiéru dopĺňajú vkusné rastliny, dekorácie z dreva a textilné materiály. Niet divu, že si našiel toľko fanúšikov naprieč celým svetom.
Ako na Scandi štýl v 7 jednoduchých krokoch
Chcete ísť s dobou, ale neviete, ako začať, aby ste dosiahli autentický severský štýl? Držte sa nasledujúcich 7 krokov a pôjde to ľahko. Čítajte až do konca, nájdete tu tipy na dekorácie z dreva, ktoré ľahko vyrobíte svojpomocne. Okrem škandinávskeho nádychu vás určite zaujme výsledná bezkonkurenčná cena!
Podobne ladené DIY drevené výrobky skvele poslúžia ako originálny darček. Oslnia nielen osobnou hodnotou a štýlovým dizajnom, ale aj nenahraditeľnou cenou. Blíži sa MDŽ aj Deň matiek, tak prečo ženu vo vašom okolí neokúzliť vázou na kvety, v ktorej sa snúbi ľahkosť, nevšedný vzhľad aj moderný boho štýl?
Chcete tipy na ďalšie ľahké DIY výrobky? Sledujte naše sociálne siete, kde nájdete zaujímavú inšpiráciu na drobné, ale originálne darčeky, ktoré v žiadnom obchode nenájdete. Skúšali sme vyrábať napríklad sviečku v kokosovej miske, diy veniec z korálikov, ale aj vaječný likér, či ochutený olivový olej. Vyskúšate niečo?
Veľká noc dodnes patrí k sviatkom, pri ktorých sa výrazne dodržiavajú krajové tradície a zvyky. Väčšina zvykov má symbolický význam, ktorý vychádza nielen z kresťanských obyčajov, ale aj tradícií pochádzajúcich z pohanských osláv jari. Poďme sa spoločne pozrieť na jednotlivé dni Veľkej noci a pripomeňme si tie najzákladnejšie obyčaje.
Prípravy na Veľkú noc začínajú už 40 dní pred samotným Veľkonočným pondelkom, kedy sa veľa ľudí postí. Je ale veľmi dôležité chápať pôst v jeho samotnej podstate. Pôst totiž nie je len o obmedzení jedla, ale aj o uprednostnení potrieb iného človeka. Ľudia konajú dobré skutky, premýšľajú nad svojou ekologickou stopou a venujú sa rozjímaniu. Nehovoriac o výrazných zdravotných výhodách.
Popolcová streda (22. februára 2023)
Popolcová streda je prvým dňom práve začínajúcej Veľkej noci a tiež prvým dňom pôstu.
Líščia nedeľa (26. februára 2023)
Pôstne nedeľe majú väčšinou názvy odkazujúce na to, čo sa daný deň konzumuje, alebo robí. Na líščiu nedeľu mamičky napiekli praclíky v rôznych tvaroch a vešali ich vonku na vetvičky. Deti potom poslali hľadať niečo, čo im líšky vonku zanechali. Pôvod tohto zvyku nie je stopercentne známy.
Pražná nedeľa (5. marca 2023)
Má názov odvodený od klasického pokrmu, ktorý sa tento deň tradične pripravoval. V drevenej miske sa nechal naklíčiť hrach, ktorý sa následne osmažil. Drevené misky mali do obilia vniesť kúsok sily stromu.
Kýchavá/kýchavičná nedeľa (12. marca 2023)
Korene môžeme nájsť už v ranom stredoveku, keď vo veľkom vyčíňal mor a cholera. Choroby sa prejavovali hlasným kýchaním a v tento deň bolo bežné viesť bohoslužbu venovanú práve chorým.
Družobná nedeľa (19. marca 2023)
Spája sa so zvykom, keď dievčatá dávali najavo priazeň chlapcom. Pekli sa sviatočné koláče tradične podávané na doske.
Smrtná nedeľa (26. marca 2023)
Patrí zrejme k najznámejším dňom pôstu a je spojená s prastarým pohanským zvykom „Vynášanie Morany“. Tá tradične symbolizovala zimu, ktorá teraz odchádza a k moci sa dostáva bohyňa jari Vesna. Ľudia sa ale nelúčili len so zimou, ale symbolicky aj so všetkým zlým, čo ich za celý rok stretlo.
Kvetná nedeľa (2. apríla 2023)
Po kvetnej nedeli tradične nastával Svätý alebo Pašijový týždeň. V tento deň sa pozornosť upína k výzdobe domácnosti – chodilo sa na bahniatka, ktoré sa dávali napríklad do drevenej vázy a maľovali sa vajíčka. Medzi najtradičnejšie techniky patrí maľovanie voskom, farbenie v cibuli aj dúhová batika. Čo skúsite tento rok vy? Inšpirujte sa napríklad v našom článku, kde sme pomocou spájky vypaľovali vzory na drevené vajcia.
Modrý pondelok (3. apríla 2023)
Názov je odvodený od zdobenia kostolov modrým, či fialovým suknom. O tomto dni sa všeobecne traduje, že by sa nemalo pracovať. Je tomu ale práve naopak. Modrým pondelkom sa začína jarné upratovanie, ktorým ľudia pomyselne vyháňajú zimu zo všetkých kútov príbytku. Nebolo nezvyčajné využívať aj niektoré pohanské zvyklosti, ako zapaľovanie sviece a pod. Prečo si to nepripomenúť aj v dnešnej modernej dobe?
Šedivý utorok (4. apríla 2023)
Šedivý utorok sa stále nesie v duchu jarného upratovania. Gazdiné si mali nachystať metly a vymiesť pavučiny zo stavenia.
Škaredá streda (5. apríla 2023)
Na škaredú stredu si pripomíname zradcu Judáša Iškariotského, ktorý sa v tento deň údajne mračil. A samozrejme pokračuje veľké jarné upratovanie. Vymetali sa komíny, čo malo aj symbolický význam – vyháňali sa tak duchovia z domu.
Zelený štvrtok (6. apríla 2023)
Zelený štvrtok je piatym dňom Svätého týždňa, piekli sa sladké Judáše s medom a zabúdať by sa nemalo ani na prácu na záhrade. Rastliny zasadené v tento deň vraj nenapadnú žiadni škodcovia. Prípravy na Veľkú noc na Zelený štvrtok vrcholia a pohostiť rodinu by sme mali pokrmom zelenej farby. Odporúča sa špenát, žihľavová plnka, hrášok, či hrach. Môžete ale skúsiť aj niečo netradičné, napríklad machové cupcakes!
Veľký piatok (7. apríla 2023)
Na Veľký piatok chlapci obchádzali stavenia s rapkáčmi a nahrádzali tak zvonenie zvonov (tie v tento deň na žiadnom kostole zvoniť nebudete počuť). Voda má tiež v tento deň magickú moc. Mali by sme preto skočiť do potoka a otužiť sa. Podľa povestí sa otvára zem a odkrývajú poklady. Nie je od veci pripraviť pre deti napríklad honbu za pokladom. Nachystajte nejakú odmenu do košíka z prútia a dobre ju schovajte na záhrade.
Biela sobota (8. apríla 2023)
Vrcholia prípravy na Veľkonočnú nedeľu a pondelok. Bielili sa domy, piekol sa mazanec, ktorý sa následne servíroval do ošatky na pečivo a nechával na stole pre návštevy.
Boží hod veľkonočný (9. apríla 2023)
Ľudia do kostola nosia v prútenom koši baránka, mazance, domáce maslo (to sa vtĺkalo do drevených foriem na maslo), aj najrôznejšie mäsové pokrmy. Pri drevenom stole sa schádzala aj širšia rodina pri tradičných pokrmoch, ktoré sa líšia kraj od kraja. Na stole nesmie tento deň chýbať upečený baránok, prípadne plnka so zelenými bylinkami a slávnostná polievka.
Veľkonočný pondelok (10. apríla 2023)
Za vrchol osláv sa považuje Veľkonočný pondelok, kedy sa tradične chodí s korbáčom spleteným z vŕbových prútikov. Mrknite na náš jednoduchý návod, ako upliesť korbáč.
Veľkonočný pôst má výrazné liturgické korene. Potrebu postiť sa ale mali aj oveľa staršie národy a pohania, ktorí cítili nutnosť odľahčiť jedálničku po zime, kde nebola núdza o mastné a ťažké pokrmy. S pôstom sa ale stretneme aj v mnohých iných učeniach, zaoberajúcich sa telom a mysľou. Obdobie po zime sa nazývalo predjarí a boli pre neho typické najrôznejšie rituály spojené s posilnením zdravia, tela i ducha. Nutriční špecialisti pôst vrelo odporúčajú a každoročne nájdete na jar množstvo rád, ako postupovať pri jarnej detoxikácii organizmu. Aj tá totiž vychádza zo starého učenia našich predkov.
Zamerať by sme sa mali predovšetkým na detoxikáciu pečene (tá údajne cez zimu dostáva najviac zabrať), čo urobíme najlepšie vynechaním mäsa, alkoholu, kofeínu, cukru, ale aj čierneho čaju. Naši predkovia si prevažne pochutnávali na naklíčenom obilí, pokrmoch zo strukovín a kyslej kapusty. Môžeme sa u nich inšpirovať.
Prútené košíky sú odjakživa neoddeliteľnou súčasťou a symbolom Veľkej noci. Snúbi sa tu tradičná remeselná výroba, krása a pokora voči prírode. Vŕbový prútik je navyše predzvesť prichádzajúcej jari a začiatkom nového života. S košíkom z prútia sa chodí svätiť tzv. páska do kostola a malí koledníci si do neho ukladajú vykoledované vajíčka. My sme minulý rok navyše navštívili ľudového košikára, ktorý nám ukázal, ako upliesť košík z prútia. Pokúsite sa upliesť si ho sami?
V rade miest, dedín i mestysov je Veľká noc významnou spoločenskou a kultúrnou udalosťou spojenou práve s miestnymi obyčajmi. Nechýbajú jarné jarmoky, susedské zabíjačky a tradičné trhy, kde môžete podporiť lokálnych výrobcov a prezrieť si remeslo zblízka.
Ak hľadáte viac inšpirácie nielen jarného a veľkonočného charakteru, tak navštívte náš Pinterest, kde sa to hemží drevenou inšpiráciou.
Drevené preglejky nájdu svoje využitie predovšetkým u domácich majstrov a modelárov. Ide o materiál rôznych rozmerov a hrúbok, ktorý na e-shope ponúkame za bezkonkurenčné ceny. Všetok je bez akejkoľvek povrchovej úpravy v prírodnom prevedení, neošetrený. Nájdete u nás väčšie dosky, ale aj drobné výrezy rôznych motívov a polotovary pre pyrografiu, háčkovanie, macramé a pod.
Preglejka je vďaka svojim vlastnostiam pomerne všestranný materiál. Vyrába sa z niekoľkých vrstiev drevenej dyhy – počet vrstiev a použité lepidlo potom určujú jej kvalitu. Hodí sa pre nábytkárstvo, ale ocenia ju aj domáci majstri, ktorí hľadajú materiál vhodný na dotvorenie. Vyrába sa najčastejšie z brezy, borovice, topoľa alebo buka, a my ju ponúkame v rôznych rozmeroch a tvaroch. Záleží teda na vašich preferenciách, na čo budete chcieť vybraný polotovar použiť.
Ponuku neustále rozširujeme, aktuálne ponúkame napríklad aj extra tenké preglejky hrúbky 0,4 mm. Najčastejšie u nás ale zákazníci nakupujú kusy s hrúbkou 3 a 4 mm, konkrétne tieto materiály:
Preglejku ponúkame v niekoľkých doskových formátoch (napr. A3, A4, A5), ale nájdete u nás aj hotové preglejkové výrezy. Populárne okrúhle výrezy s očkami sa premenia na dna originálnych pletených košíkov, z kruhových výrezov potom vytvoríte lapače snov, upletiete macramé alebo spájkovačkou do dreva vykúzlite vlastné mandaly. Preglejka sa preto bude hodiť aj kreatívcom, ktorí drevo využijú len ako základ pre ďalšie tvorenie.
Tento ohybný a hladký materiál sa hodí ako pre menej výkonné spájky, tak aj pre profesionálne vypaľovacie stanice, takže ho rovnako dobre využijú začiatočníci aj profesionáli. Je ideálna na rezanie laserom a vodným lúčom, gravírovanie, modelovanie, remeselné projekty, fretwork, šablónovaciu či rolovaciu pílu, alebo CNC router. Preglejku preto využijete nielen na výrobu dekoračných predmetov a darčekov s gravírovaním, ale napríklad aj častí nábytku, obkladov alebo detských hračiek, obalov, debien a ďalších projektov.
Materiál sa okrem vyrezávania tiež skvele hodí na najrôznejšie DIY postupy a tvorenie s deťmi. Veľa drevených výrobkov z preglejky sme pre vás už vyskúšali a návody spísali na našom blogu:
Pokiaľ radi tvoríte výrobky z dreva a ručná práca vám nie je cudzia, potom sa vám naše výrezy z preglejky budú skvele hodiť. Navštívte náš e-shop a vyberte si zo širokej ponuky, ktorú ponúkame. A ak hľadáte inšpiráciu, potom nezabudnite, že pre vás na Pintereste zbierame nápady a tipy týkajúce sa dreva.
Okolité vplyvy veľmi rady preverujú, či sú naše drevené dekorácie, drevené debničky a nábytok z dreva dobre chránené. Aby naše výrobky boli kryté čo najlepšie, zamerať by sme sa mali na ich finálnu úpravu. Kedy a čím drevo natierať sa dozviete v dnešnom článku.
Úprava dreveného povrchu sa v priebehu rokov výrazne zmenila. V minulých rokoch si človek ani nevedel predstaviť ponechať drevo v jeho prirodzenej podobe. Na úpravu povrchu dreva sa používali veľmi účinné techniky, ktoré mali za úlohu čo najviac predĺžiť životnosť dreva. Postupom času sa stále častejšie začali využívať aj tzv. „mäkšie dreviny“ (smrek či borovica) a do módy zrazu prišla úprava, ktorá z väčšej časti prizná aj dekor dreva. Na vzostupe sú teda bezfarebné laky, vosky, oleje a moridlá.
Prečo je pre dekorácie z dreva, drevené debničky, ale aj hračky koncová úprava dôležitá?
Nech už chceme s výrobkami z dreva, dekoráciami a dreveným nábytkom akokoľvek naďalej pracovať, tak zásadným krokom je dôkladná príprava povrchu. Než sa teda pustíme do ošetrenia prírodného povrchu dreva, musíme produkt poriadne vybrúsiť. Pokiaľ si s brúsením neviete rady, spísali sme pre vás jednoduchý návod, ako na správne brúsenie dreva.
Ako nalakovať drevo
Lak je transparentná náterová hmota, ktorá ponecháva na natieranom povrchu ochranný film. Vďaka bezfarebnosti nijako neskresľuje drevený podklad. Využijeme ho najmä vo chvíli, keď chceme ponechať prírodnú farbu, ale zároveň potrebujeme drevo uchovať pred vonkajšími vplyvmi.
Ako postupovať pri lakovaní?
Morenie
Moridlo je roztok určený prevažne na farebné morenie dreva. Drevené povrchy sa roztokom hĺbkovo napúšťajú a ľahšie sa tak vstrebávajú do štruktúry dreva. Farebná škála je dnes pomerne vysoká a vyberať si môžeme hneď z niekoľkých typov.
Ako správne moriť?
Na trhu existujú farebné moridlá, ktoré odporúčame použiť vo chvíli, keď chcete drevený povrch podporiť nejakou farbou. Vyberať tiež môžete moridlá s prímesou vosku, či oleja. Zmena oproti pôvodnému farebnému prevedeniu sa pohybuje okolo 60%.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Natieranie farbou
Vďaka širokému výberu dnešných akrylových farieb sa pri farbení dreveného výrobku môžeme skutočne vyšantiť a dať mu takú farbu, ktorá bude s ostatným vybavením ladiť. Veľkou nevýhodou je (podobne ako pri lakovaní) isté uzavretie dreva do nepriepustnej vrstvy. Vlhko vznikajúce vo vnútri dreva nemá kadiaľ odchádzať von a dochádza k praskaniu a ďalšiemu znehodnocovaniu náteru. Nemusíme teda zdôrazňovať, že lakovať a farbiť drevokrycím lakom by sme mali až vo chvíli, keď máme podklad viac ako dobre vysušený.
A kedy krycie farby najlepšie použiť?
Vo chvíli, keď pred sebou máme čiastočne znehodnotený produkt, zašednutý, prípadne výrobok stratil svoj prirodzený pôvab. Natieranie farbou sa zlučuje s lakovaním a postup nájdete vyššie.
Olej a vosk
Najrôznejšie oleje sú vhodnou alternatívou k lakovaniu a teda aj ochrane dreva. Olej preniká hlboko do dreva, neuzatvára póry a zachováva drevený materiál v celej jeho podstate. Opäť tu pripomenieme dôležitosť dôkladného brúsenia, vďaka ktorému olej prenikne hlboko do štruktúry dreva. Olejovanie sa hodí najmä na drevený nábytok, ale aj nábytok z debničiek, či podlahu (napr. na terase), kde chceme čo najvýraznejšie zachovať a zároveň spevniť materiál.
Výhody olejovania
Nevýhody olejovania
Vosk má podobné vlastnosti ako olej. Jeho najviac zdôrazňovanou výhodou je prírodné zloženie. Nevýhodu môžeme vidieť v jeho cene. Nábytok, ale napríklad aj drevená debnička, či hračka z dreva bude vďaka vosku krásne naleštená a bude vyzerať ako nová. Keď sa reštauruje starší nábytok, je voľba vosku absolútne nevyhnutná. V prípade voskovania ale musíme počítať aj s vyššou náročnosťou na prácu. Vosk má tuhú konzistenciu, horšie sa nanáša a následne sa musí starostlivo rozleštiť handričkou, aby bol dosiahnutý vytúžený efekt.
Ako opaľovať drevo
Opaľovanie dreva patrí dozaista k najstaršej technike práce s drevom. Na povrchu sa vytvorí zuhoľnatená ochranná vrstva, ktorá sa následne zbrúsi a vytvorí povrch zdôraznený o letokruhy a hrče. Údajne pochádza z Japonska, kde je známa pod názvom Shou-sugi-ban a drevo je opaľované nad otvoreným ohniskom. Dnešné modernejšie metódy sa spoliehajú na plynový horák a opaľujú sa mäkké tkanivá dreva na povrchu. Následné brúsenie už nie je nutné.
Výhody opaľovaného dreva
Možností finálnych úprav, ktoré môžeme zvoliť, existuje skutočne veľké množstvo. Snáď vám článok pomôže vybrať si ten najvhodnejší variant pre vaše drevené výrobky. Viac nápadov a rád týkajúcich sa dreva a drevených výrobkov nájdete na našom blogu a sociálnych sieťach.
Brúsenie dreva je pre ďalšie povrchové úpravy drevených výrobkov úplne zásadné a mali by sme byť v tomto kroku precízny. Následné lakovanie, morenie, opaľovanie či potieranie olejom a voskom sú síce finálnym riešením, ale bez správneho opracovania pred dokončením nebude výsledok nikdy dokonalý. Poďme sa spoločne pozrieť na základné pravidlá správneho brúsenia dreva.
Rozhodnutie o finálnej úprave
Ak chceme opracovať napríklad drevený nábytok, alebo akýkoľvek výrobok z dreva, tak ešte pred samotným brúsením musíme zvážiť, aká bude finalizácia produktu. Použijeme na drevenú debničku, záhradný nábytok z dreva, či dekoráciu vosk, moridlo, či snáď lak? Každé brúsenie je priamo závislé od úpravy povrchu. Nikdy teda nepostupujeme tak, že najprv drevené výrobky prebrúsime a až potom sa budeme rozhodovať, akú povrchovú úpravu zvolíme.
Nepreskakujeme zrnitosti a brúsime postupne podľa návodu nižšie. Na rozdiel od iných povrchových úprav je pri lakovaní žiaduce, aby sa po zaschnutí lak prebrúsil zvlášť jemným brúsnym papierom (uvádza sa zrnitosť 240 až 320 – táto zrnitosť sa už bežne používa na kovy a nie na drevo).
Brúsenie pred morením by malo byť rovnomerné, pokiaľ by sme rovnomerné brúsenie nedodržali, tak hrozí vyššie riziko vzniku škvŕn. Odporúčame v tomto prípade brúsiť dlhšie jemnejším typom zrnitosti brúsneho papiera (práca preto bude zdĺhavejšia a náročnejšia). Podobne vyzerá aj brúsenie pred voskovaním a olejovaním dreva.
Tu aplikujeme opačný postup a nebojíme sa brúsenia brúsnym papierom s nižšou zrnitosťou. Vďaka vzniknutým ryhám po hrubom brúsení oveľa viac vynikne štruktúra opálenia.
Správny postup pri brúsení
PRÍKLAD: Pri opracovaní dreveného výrobku postupujeme najčastejšie v ráde zrnitosti 80 → 100 → 120 → 150 → 180 → 220.
Čo na brúsenie použiť
Zásadné je využitie brúsneho papiera. Podložkou pre abrazívum (pieskový materiál vhodný na brúsenie) najčastejšie býva papier, plátno či najrôznejšie druhy PU peny. Jednotlivé podložky sa líšia tuhosťou a používajú sa na rôzne druhy zrnitosti (napríklad hubka sa hodí skôr na jemné brúsenie, hrubé zrno zase využívajú elektrické brúsky). Na brúsenie môžeme využiť najrôznejšie brúsne hubky, pásové brúsky, ale na ručné brúsenie postačí aj obyčajný drevený klátik, na ktorý pripevníme brúsny papier.
Ako sme už spomínali na začiatku, tak berieme do úvahy nielen koncovú úpravu povrchu, ale aj drevený výrobok. Ak sa jedná o drevenú dekoráciu, debničku z dreva, či akýkoľvek iný produkt, kde nie je potrebné odstraňovať lak alebo pleseň, nemusíme voliť príliš veľkú (metricky – nízku) hrubosť.
Pre lepšiu predstavu vám prinášame nasledujúci rozcestník jednotlivej hrubosti zrna.
Zrnitosť zrna
Zrnitosť sa udáva číslicou, počet zŕn (počet ôk na site pri triedení) na štvorcový palec. Brúsny papier sa klasicky vyrába od zrnitosti P16 do zrnitosti P1200. Pri brúsení dreva si bežne vystačíme so zrnitosťami od 60 do 180 (220).
Zjednodušene sa dá povedať, že čím väčšia zrnitosť, tým jemnejšie brúsenie.
P 40
Výsledkom býva veľmi hrubé brúsenie. Spoľahlivo odstraňuje starý náter aj hrdzu.
P 60
Stredná zrnitosť obrúsi hrany i nedokonalosti dreva (rôzne odštiepky, ulomené časti a pod.)
P 80
Spadá už pod jemné brúsenie. Hravo si poradí s nedokonalosťami a pokiaľ nemáte nijako zničené, nalakované, či plesnivé drevené debničky, prípadne akékoľvek iné drevené výrobky, tak vám bohato postačí začať práve na tejto zrnitosti a používať brúsne papiere postupne od P 80 vyššie.
P 100
Ide o jemné brúsenie dreveného výrobku zbaveného všetkých nečistôt a to pred náterom.
P 120
Ide o jemné brúsenie dreveného výrobku zbaveného všetkých nečistôt a to pred samotným finálnym náterom.
P 150
Veľmi jemné brúsenie, ktoré vyhladzuje predchádzajúce brúsenie dohladka.
P 180
Veľmi jemné brúsenie, ktoré vyhladzuje predchádzajúce brúsenie výrobku či nábytku dohladka.
P 240
Dané brúsenie povrch dokonale vyhladí, ale bežne sa používa aj na prebrúsenie laku.
P 320
Zvlášť jemné brúsenie, ktoré sa prevažne používa až po finálnej úprave lakom.
Typy abraziva
Podľa potreby volíme aj typ tzv. abrazíva (pieskovací materiál používaný na brúsenie). V tomto prípade nás bude zaujímať najmä farebné rozlíšenie. Ponuka brúsnych papierov je pomerne vysoká a pri dobrej znalosti vhodného abrazíva a zrnitosti pre nás už následné brúsenie nebude žiadny problém.
Poznáme ho podľa typicky červenohnedej farby. Na brúsenie dreva sa skvele hodí, aj keď práca s ním je náročnejšia. Na druhú stranu je nutné podotknúť, že povrch býva o niečo viac hladký, než po použití brúsneho papiera s iným abrazívom. Najväčší účinok dosahuje pri konečných úpravách dreveného výrobku.
Pýši sa jedným z najtvrdších abrazív vôbec. Zanecháva veľmi hrubý povrch, ktorý ale zároveň odoberá najviac materiálu. Využíva sa na brúsenie na pásových brúskach aj na ručné tvarovanie dreva. Väčšinou ho nájdeme v hnedom prevedení a neodporúčame ho napríklad na brúsenie preglejky, kde sa ľahko prebrúsi hornou vrstvou a materiál nadobro zničí.
Papier s oxidom hlinitým sa na prácu s drevom používa najčastejšie. Oproti abrazívu granátu je síce odolnejší, ale nezanecháva tak jemný povrch. Najčastejšie ho uvidíme na elektrických brúskach v zelenom odtieni.
Tmavosivý až čierny šmirgľový papier sa používa najmä na uhladzovanie kovov. V drevárskom odvetví sa aplikuje pri špeciálnych úkonoch, kde sa drevo ľahko vlhčí a následne prebrusuje papierom s karbidom kremíka.
Typická je pre neho žltá farba a ľahkosť. Uplatňuje sa prevažne na veľmi jemné brúsenie (napríklad už po povrchovej úprave). Nevýhodu potom vidíme v tom, že sa rýchlo a často rozpadá. Na prácu s masívnym drevom sa preto používa minimálne. Využiť by sme ho mohli na prípadnú jemnú prácu s dekoráciami z dreva.
Pre ďalšie rady a tipy zo sveta drevotvorby sledujte naše sociálne siete a blog, kde nájdete veľa užitočného materiálu na vytvorenie harmonického domova.
Milujete taliansku kuchyňu? V našom článku vám prinášame jednoduchý recept na pizzu ako z Neapole, spolu s tipmi na výrobky z dreva, ktoré vám na výrobu aj servírovanie pizze nesmú chýbať.
Tá najchutnejšia pizza, akú si viete predstaviť, vám do domova vnesie kúsok pravého Talianska.
Čo budeme potrebovať
Postup
Kuchynský riad z dreva k vareniu a pečeniu neodmysliteľne patrí. Pizza je síce veľmi populárnym pokrmom, ale zároveň má svoju dlhoročnú históriu a postupy. Tradičné kuchynské potreby sú na jej prípravu nevyhnutnosťou už po stáročia.
A čo sa vám nielen na prípravu pizze bude hodiť
Pizza jednoznačne patrí k najobľúbenejšiemu a najrozšírenejšiemu typu jedla, ktoré sa objavuje naprieč celou históriou a všetkými kontinentami. Prapôvod pizze však môžeme sledovať už do doby neolitu, kde sa pripravovala plnená pšeničná placka pečená na rovnom kameni. Podobný proces spracovania obilia zachovali záznamy aj u starovekých Egypťanov. Od nich pečené kysnuté cesto prekladané rôznymi ingredienciami prevzali Rimania a pizza sa tak dostala do Európy. Tu sa takmer okamžite stala obľúbeným pokrmom. Už v 17. storočí začali vznikať prvé pizzérie a začala sa písať moderná história pokrmu s doslova globálnou dominanciou v stravovacej sfére.
Príprava pizze aj po niekoľkých storočiach nepodlieha žiadnej modernizácii. Práve naopak, čím je príprava tradičnejšia, tým je pizza považovaná za chutnejšiu a lepšiu.
Čím to je, že klasická príprava a kuchynské potreby z dreva či doska na pizzu majú v kuchyni stále svoje pevné miesto už stovky rokov?
Sme pre vás na sociálnych sieťach – Facebooku, Instagrame, Pintereste aj Tik Toku, kde nájdete najrôznejšie vychytávky, výborné recepty a novinky zo sveta našich drevených výrobkov.
Nezabudnite nás sledovať a dať nám svoj like.