Mikulášska nádielka: ZĽAVA 15 % NA VŠETKO ❤️

Ako zabrániť jesennej depresii? Jedzte kvasenú zeleninu

kvasena-zelenina

Cítite sa spomalene a unavene? So západom slnka výrazne stúpa hladina spánkového hormónu melatonínu a ľudské telo vyžaduje spánok. Pokiaľ únava a nulová energia trvá príliš dlho a výrazne vás obmedzuje, môže ísť o sezónnu afektívnu poruchu (odborne SAD), ktorá je v populácii stále častejšia. Proti SAD možno ale veľmi účinne bojovať – napríklad komplexnou a vyváženou stravou plnou vitamínov a všetky tieto atribúty spĺňa práve kvasená zelenina. Poďme si ju spoločne vyrobiť!

Ako kvasiť zeleninu

Do kvasenej zeleniny sme sa úplne zamilovali. Príprava je viac ako jednoduchá a výsledok úplne famózny.

Čo budeme potrebovať

  • Zelenina na kvasenie – zvoľte si podľa vlastnej chuti (my sme použili kapustu, mrkvu, cibuľu, karfiol a na ochutenie pálivú papriku)
  • Strúhadlo na kapustu
  • Drievka do zaváranín
  • Nádoba na kvasenie zeleniny – napr. pohár na zaváranie s klipom, ak chceme nakladať väčšie množstvo (kapustu, alebo uhorky), tak môžete vyskúšať nádoby na kvasenie z dreva.
  • Kuchyňská doštička
  • Kvalitný nôž
  • Soľ

kvasena-zelenina-priprava   struhadlo-na-zeleninu   kvasena-zelenina-suroviny

Postup

  1. Na kuchynskej doske nakrájame zeleninu. My sme zvolili klasiku – teda kapustu, mrkvu, cibuľu a pre chuť sme doplnili o baranie rohy, ktoré nechávame v celku. 
  2. Skvelou vychytávkou sú aj strúhadlá na kapustu, ktoré nám prácu v kuchyni uľahčia.
  3. Mrkvu môžeme nastrúhať na strúhadle, alebo klasicky nakrájať na kocky (záleží na vašich preferenciách). Kapustu nastrúhame na strúhadle a cibuľu nakrájame najemno, vďaka tomu celú smes následne ochutí. Baranie rohy naopak vkladáme vcelku kvôli farbe a chuti.
  4. Nakrájanú zeleninu zmiešame vo veľkej mise a pridáme soľ. V tomto bode musíme byť naozaj presní a pokiaľ s kvasením začíname, tak si všetko starostlivo odvážime. Soli totiž pridáme presne 20g na 1kg nakrájanej zeleniny a dôkladne premiešame.
  5. Necháme zeleninu chvíľku odpočívať, aby pustila šťavu, prípadne ju ešte trochu potlačíme – ideálne na to poslúži tĺk na kapustu. Šťavu zo zeleniny rozhodne nevylievame. Použijeme ju v nasledujúcom kroku.
  6. V tomto bode zeleninu veľmi starostlivo zatlačíme do nádob (jedine tak zabránime vzniku plesne). Prípadne zalejeme šťavou zo zeleniny.
  7. Veľmi dôležitá je samozrejme vhodná nádoba. Kvasenie v nej prebieha ľahšie a samozrejme aj efektívnejšie. Pokiaľ žiadnymi nádobami na kvasenie nedisponujete, je najvyšší čas si ich zaobstarať.
  8. Na to, aby bola zelenina celá ponorená v náleve, použijeme skvelé drevené drievka. Už sa nám to osvedčilo pri zaváraní broskýň a my na ne nedáme dopustiť.
  9. Necháme nádobu ľahko pootvorenú (samozrejme vďaka drievkám do zaváranín je zelenina dôkladne ponorená), niekto ale neuzatvára vôbec, len zaťažuje, prípadne klasicky zaviečkuje. Záleží len na vás. Dôležité je iba to, aby zelenina v žiadnom prípade z nálevu nevyčnievala von.
  10. Takto uloženú zeleninu necháme na linke kvasiť minimálne týždeň. Zhruba po 3 dňoch je možné viditeľne zaznamenať kvasiaci proces. Tekutina z kvasenia môže pokojne vytekať von, odporúčame teda pod nádoby na kvasenie kapusty, či poháre použiť vhodný kuchynský riad, aby sa nám tekutina nerozlievala po linke.
  11. Po týždni, keď už sa nám zelenina zdá tak akurát, uložíme už zatvorené poháre do chladničky, kde vydrží aj niekoľko týždňov.

Prečo na jeseň prichádza jesenná únava?

Človek je už milióny rokov výrazne spätý s prírodou a jej cyklami. Nie je teda nič neobvyklé, že aj v dnešnej dobe, plnej technických vymožeností, sa prispôsobujeme utlmeniu a spomaleniu prírody. V lete sme jednoducho aktívnejší a na jeseň a v zime trávime viac času odpočinkom a spánkom. Moderný svet nás tak trochu núti prirodzené rytmy ignorovať a požaduje sa neustálý výkon. Majme ale na pamäti, že fyzicky a psychicky to jednoducho nie je možné.

Ďalším dôležitým bodom je už spomínaná vyššia aktivita melatonínu. Ten pôsobí ako spánkový hormón, a vďaka skoršiemu príchodu tmy je teda logické, že k nám potreba spánku prichádza oveľa skôr a ráno sa nám za tmy horšie zobúdza.

Akým spôsobom bojovať proti jesennej únave?

Istú únavu teda určite pociťovať budeme, ale neuchyľujme sa doslova k zimnému spánku. Zamerajme sa na komplexné a vyvážené potraviny, ktoré telu dodávajú potrebné živiny (kvasená zelenina, orechy a semená, celozrnné potraviny, kurkuma a škorica). Okrem dodržiavania správnych stravovacích návykov si na odohnanie jesenného chmuru môžete pomôcť aj športom. Všeobecne bývajú doporučované vonkajšie aktivity – prechádzky v prírode, beh, či cyklistika. Ak sa vám chce spať a cítite potrebu si oddýchnuť, nebojujte s tým a prijmite to. Aj malá hygge chvíľka strávená na pohovke s dobrým čajom a ešte lepšou knihou vás môže príjemne povzbudiť.

jesenna-unava-lavicka   jesenna-sviecka

Aké sú najväčšie výhody kvasenej zeleniny

  • Je najprirodzenejším zdrojom vitamínu C v jesennom a zimnom období.
  • Kvasená zelenina výrazne podporuje činnosť čriev a obnovuje baktérie črevnej mikroflóry.
  • Nutrične sa vyrovná čerstvej zelenine.
  • Ide o veľmi lacný zdroj vitamínov, ktorý posilňuje imunitu.
  • Priaznivo znižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Čo vám doma pri kvasení nesmie chýbať

  • Krájače – strúhadlo na kapustu aj mrkvy, či krájač na repu vám prácu urýchli.
  • Nádoby na kvasenie zeleniny, bez tých sa nepohnete.
  • Štýlové koreničky na všetky bylinky a korenie, ktoré môžete na kvasenie potrebovať (rasca, soľ, kôpor, paprika…).
  • Kuchynské potreby, ako sú drevená doštička, strúhadlo a kvalitný nôž, patria medzi nevyhnutnosti, ktoré v kuchyni nesmú chýbať.
  • V prípade, že budete nakladať kapustu, tak sa určite nezaobídete bez tĺku. Môžete ho ako my použiť aj na utláčanie akejkoľvek zeleniny.

A ako bojujete proti jesennej únave vy? Máte tajné vychytávky? Ďalšiu inšpiráciu na nielen jesenné recepty a potreby do kuchyne nájdete napríklad na našom Pintereste.