AKCIA: Záhradné hry so zľavou až 15 %

Domáca pizza servírovaná na drevenej doske

domaca-pizza

Milujete taliansku kuchyňu? V našom článku vám prinášame jednoduchý recept na pizzu ako z Neapole, spolu s tipmi na výrobky z dreva, ktoré vám na výrobu aj servírovanie pizze nesmú chýbať.

Ako na domácu pizzu

Tá najchutnejšia pizza, akú si viete predstaviť, vám do domova vnesie kúsok pravého Talianska.

Čo budeme potrebovať

  • 250 g hladkej múky
  • 150 ml vlažnej vody
  • lyžička soli
  • ½ lyžičky cukru
  • ½ kocky čerstvého droždia (21 g)
  • lyžica olivového oleja

domaca-pizza-valcek   domaca-pizza-priprava   domaca-pizza-servirovanie

Postup

  1. Všetky suroviny dobre premiešame.
  2. Drevenou varechou všetko dôkladne miešame, pokiaľ sa jednotlivé suroviny nespoja. Spočiatku bude zmes trochu lepiť, hnetením ale postupne vznikne hladké a celistvé cesto.
  3. Necháme ho na teplom mieste zhruba 30 minút kysnúť. Vhodná teplota na kysnutie je 21°C a viac.
  4. Po vykysnutí cesto na drevenej doske dôkladne rozvaľkáme valčekom. Podľa potreby posypeme múkou. Uvedené množstvo by malo vyjsť na 2 okrúhle pizze.
  5. Teraz už môžeme pizzu ozdobiť. Objaví sa na vašej doske klasická Margarita, obľúbená Capricciosa alebo pikantná Pepperoni?
  6. Pečieme 8 minút v rúre zohriatej na maximum (250°C a viac).
  7. Podávame na doske na pizzu, ktorá vám pomôže nielen pizzu štýlovo naservírovať, ale aj nakrájať na rovnomerné diely. Praktické drážky uľahčujú rezanie a koliesko na krájanie má nepriľnavý povrch (na rozdiel od bežného noža), takže čisto oddelí jednotlivé diely bez toho, aby zdeformoval vaše majstrovské dielo.

Bez akých drevených výrobkov sa pri pečení a servírovaní nezaobídete

Kuchynský riad z dreva k vareniu a pečeniu neodmysliteľne patrí. Pizza je síce veľmi populárnym pokrmom, ale zároveň má svoju dlhoročnú históriu a postupy. Tradičné kuchynské potreby sú na jej prípravu nevyhnutnosťou už po stáročia.

A čo sa vám nielen na prípravu pizze bude hodiť

  • Valček na pizzu sa od klasického dreveného valčeka mierne líši, ale prípravu dokonale tvárneho cesta vám zaručene uľahčí. Vyskúšajte to!
  • Ako inak tradičnú pizzu podávať, než na štýlovej servírovacej doske? Drevená doska na pizzu vám uľahčí krájanie aj samotné servírovanie. A rozhodne sa nezaobídete ani bez krájača na pizzu. Žiadny nôž ho nenahradí.
  • Bez kuchynskej dosky na cesto si to v kuchyni ani nevieme predstaviť.
  • Drevený riad (taniere, príbory, vareška na miešanie cesta) majú úžasnú vlastnosť – neničia sa navzájom a ich trvanlivosť sa tak predlžuje. 
  • Drevené misky využijete na chutné dochucovanie všetkých možných pokrmov. 
  • V kuchyni dávame prednosť drevenej doske pre tou plastovou.

domaca-pizza-cesto   domaca-pizza-kynutie

História najobľúbenejšieho pokrmu na svete

Pizza jednoznačne patrí k najobľúbenejšiemu a najrozšírenejšiemu typu jedla, ktoré sa objavuje naprieč celou históriou a všetkými kontinentami. Prapôvod pizze však môžeme sledovať už do doby neolitu, kde sa pripravovala plnená pšeničná placka pečená na rovnom kameni. Podobný proces spracovania obilia zachovali záznamy aj u starovekých Egypťanov. Od nich pečené kysnuté cesto prekladané rôznymi ingredienciami prevzali Rimania a pizza sa tak dostala do Európy. Tu sa takmer okamžite stala obľúbeným pokrmom. Už v 17. storočí začali vznikať prvé pizzérie a začala sa písať moderná história pokrmu s doslova globálnou dominanciou v stravovacej sfére.

Príprava pizze aj po niekoľkých storočiach nepodlieha žiadnej modernizácii. Práve naopak, čím je príprava tradičnejšia, tým je pizza považovaná za chutnejšiu a lepšiu.

Čím to je, že klasická príprava a kuchynské potreby z dreva či doska na pizzu majú v kuchyni stále svoje pevné miesto už stovky rokov?

  1. Drevené výrobky  odolné a nerozbitné.
  2. Drevo má prirodzene antibakteriálne vlastnosti
  3. Každý správny pizza kuchár potvrdí, že za dva najdôležitejšie prvky pri príprave pizze sa považuje dokonalé cesto a drevo. Nielen to, ktorým sa zakuruje (v Taliansku sa často používa drevo listnatých stromov, neapolskí pizzari si zakladajú na vysokej výhrevnosti buku), ale aj to, ktoré sa na prípravu a servírovanie pizze používa.
  4. Niekedy sa uvádzajú aj liečivé vlastnosti niektorých drevín. Jelša údajne nabíja pozitívnou energiou, dub pôsobí protizápalovo a céder vraj harmonizuje celé telo. 
  5. K pizze sa drevo hodí najmä kvôli termoizolačným vlastnostiam. Napríklad poprední pekári uprednostňujú drevenú lopatu na vkladanie pizze do pece pred tou kovovou, ktorá sa rýchlo rozpáli. Pizza tak začne pracovať už na samotnej kovovej lopate a nedostane sa jej všetkých vlastností prichádzajúcich s pečením v tehlovej či šamotovej peci.
  6. Nie je možné nespomenúť estetické vlastnosti dreveného servírovacieho riadu.

podnos-biely

Sme pre vás na sociálnych sieťach – Facebooku, Instagrame, Pintereste aj Tik Toku, kde nájdete najrôznejšie vychytávky, výborné recepty a novinky zo sveta našich drevených výrobkov.

Nezabudnite nás sledovať a dať nám svoj like.