Opekanie špekáčikov v zime? Prečo nie!
Na grilovanie rozhodne nemusíme čakať až do jari. Opekanie špekáčikov v zime má predsa svoje osobité čaro. Pokiaľ navyše zvolíte vhodné produkty, tak vám v grilovaní, či všeobecne varení v prírode nebude stáť nič v ceste.
Opekania špekáčikov sa nemusíte vzdať ani v zime
Kúzlu zimného vonkajšieho varenia u nás podľahli pravážne reštaurácie. Poslednou dobou sa ale tieto chvíľky v hygge štýle dostávajú do popredia záujmu širokej verejnosti. A my sa vôbec nečudujeme a tento trend radi nasledujeme!
Celoročné grilovanie je populárne v zahraničí, predovšetkým na severe Európy, kde sa napríklad stalo tradíciou opekanie na Vianoce. Prečo nie? Rozhodne to má svoje čaro. Ani vy sa v chladnejších mesiacoch nemusíte vzdať svojho obľúbeného koníčka. Stačí sa iba dôkladne pripraviť.
Skvelá zimná vychytávka: švédsky oheň bez prikladania
Na zimné opekanie sa každoročne celá rodina veľmi teší. Sneh, teplo ohňa a rodinná atmosféra niekde v lone lesa je povznášajúca pre deti i dospelých.
A bez čoho sa v lese pri opekaní špakáčikov rozhodne nezaobídeme?
My jednoznačne hlasujeme pre švédsky oheň. Je známy aj pod názvami fínska svieca, kanadská pochodeň alebo tiež Jätkänkynttilä. Jedná sa o obyčajný klát dreva, ktorý je čiastočne navŕtaný, čo umožňuje tzv. komínové horenie. Následné nasávanie vzduchu a výrazný ťah umožňujú horenie iba vo vnútri kláta, preto drevo horí ekonomickejšie a hravo si na ňom zohrejeme napríklad jedlo, alebo opečieme špekáčiky. Fínsku sviecu si dokonca môžete vyrobiť doma svojpomocne.
Ako upratať po opekaní?
Urobili ste si báječné popoludnie s rodinou či priateľmi pri ohni? Teraz po sebe ale musíte zahladiť stopy.
- Ako prvé upraceme všetky odpadky.
- Necháme oheň dôkladne dohorieť. Na to je práve švédsky oheň ideálny. Máme odskúšané, že jeden taký drevený klát akurát stačí na opekanie špekáčikov s rodinou či priateľmi (v priemere hodí 90 minút).
- Pokiaľ ešte nie sú uhlíky dostatočne studené, tak si pomôžeme vodou a ohnisko polejeme.
- Vo chvíli, keď už sú uhlíky studené, tak ich pomocou lopatky upraceme pod okolité stromčeky. Vedeli ste, že je popol skvelé hnojivo?
- Odstránime prípadné kamene, ktorými sme “ohnisko” ohraničovali, či zasypeme vykopanú jamu.
- V žiadnom prípade nikdy neodchádzame od horiacich, či tlejúcich uhlíkov a zvyškov dreva.
Čo si k zimnému opekaniu pribaliť do batohu?
Zimné opekanie sa samozrejme nezaobíde bez dobrej výbavy. Okrem fínskej sviece, ktorá sa pohodlne zmestí do batohu, a špekáčikov na opekanie, sa vám určite bude hodiť aj riad z dreva a mnohé ďalšie vychytávky.
Inšpirujte sa:
- Vidlica na opekanie – dnes existujú aj veľmi skladné teleskopické typy.
- Termoska na horúci nápoj je už evergreenom v nevyhnutnej výbave každého milovníka prírody.
- Hodiť sa vám bude aj drevená kuksa alebo korbel na nápoje. Drevený korbel ocení predovšetkým mužská časť výpravy.
- Drevený riad, ktorý sa nerozbije. Odporúčame predovšetkým praktické dózy na potraviny. Navyše vám môžeme z osobnej skúsenosti potvrdiť, že špekačik z dreveného taniera chutí úplne inak.
- Vrecko na odpadky nikdy nezabúdajte!
- A ako už bolo spomínané vyššie, tak sa rozhodne nezaobídeme bez švédskeho ohňa.
Ešte ste opekanie či grilovanie v zime neskúšali? Potom to určite musíte napraviť a užiť si túto netradičnú zábavu so svojimi najbližšími. Pokiaľ hľadáte ďalšie skvelé nápady a vychytávky z dreva, tak navštívte náš Pinterest, kde sa to hemží inšpiráciou, ako drevené výrobky využívať a na čo všetko ich použiť.