AKCIA: Zaobstarajte si vyvýšený záhon alebo pieskovisko so zľavou až 15 %

Výroba bazového sirupu

bazovy-sirup

Prinášame vám skvelý recept na výrobu bazového sirupu, ktorý skvele chutí a patrí medzi tie najobľúbenejšie sirupy vůbec a taktiež má mnoho ďalších zdravotných výhod. Nie nadarmo sa u našich českých susedov hovori: “Před heřmánkem smekni a před bezem klekni.” Bazový ker nesmel chýbať pri žiadnom stavení. Mal údajne moc odohnať zlých duchov (veľmi často sa napríklad sadil pri chlievoch a chránil dobytok pred urieknutím) a tiež bol hlavným výrobným produktom veľkého množstva voňavých dobrôt aj originálnych darčekov

Ako vyrobiť bazový sirup

Vyrazte na prechádzku do lesa, nazbierajte si voňavé bazové kvety a vyrobte si dokonalý sirup so zázračnými účinkami.

Čo budeme potrebovať

  • 2 l vody
  • 40 kvetov bazu
  • 2 kg trstinového cukru (možno čiastočne vyměniť za med)
  • 2 citróny
  • prípravok na konzerváciu
  • 15 g kyseliny citrónovej
  • alkohol na zaliatie sirupu
  • iné bylinky na ozdobu, alebo prípadné ochutenie sirupu

bazovy-sirup-potreby   bazovy-sirup-citron   bazovy-sirup-cukor

Postup

  1. Bazové kvety zalejeme prevarenou vodou a necháme minimálne 24 hodín lúhovať. Pokiaľ necháme dlhšie, tak je sirup síce aromatickejší, ale môže sa pokaziť. Z toho dôvodu pridávame do vody časť kyseliny citrónovej.
  2. Fantázii sa medze nekladú – do vody môžete pridať aj iné bylinky, mojou obľúbenou doplnkovou bylinkou k baze je napríklad medovka, skvele ale uplatníte aj fialky alebo orgován. Na doske na bylinky si zvolené rastlinky nasekáme, aby bola aróma čo najvýraznejšia.
  3. Po dostatočnom vyluhovaní nálev prelejeme cez čistú látkovú plienku. Dbáme na poriadné žmýkanie kvetov, ktoré obsahujú najviac chuti, arómy a blahodarných látok. V tejto fáze vrelo odporúčame použiť drevenú paličku, tĺčik či guľu na pasírovanie a žmýkanie si tak uľahčiť.
  4. Do nálevu pridáme pomocou dreveného lisu na citrusy šťavu z jedného citróna. Druhý citrón nakrájame na kolieska a taktiež pridáme k nálevu.
  5. Prisypeme cukor a pomocou drevenej varešky pomaly miešame a privedieme do varu. 
  6. Následne pridáme zvyšok kyseliny citrónovej a v prípade záujmu aj konzervačný prípravok (nie je nutný).
  7. V tejto fáze zohriaty sirup drevenou naberačkou nalievame do sterilizovaných fliaš. Ja osobne to robím tak, že poháre vyvarím a následne vyplachujem alkoholom a potom nechám vyschnúť a vyskladám na drevenú doštičku (najmä z toho dôvodu, že horúci sirup v sklenenej flaši môže nechať kolieska na kuchynskej linke).
  8. Fľašu, pohár alebo koreničku nenalievame až po okraj, patrí tam totiž ešte kvapka alkoholu kvôli sterilizácii. Ešte horúci sirup okamžite uzatvoríme.
  9. Teraz už stačí ozdobiť, pridať označenie a máme hotovo. Bazový sirup je ideálnym darčekom pre vašich najbližších.

TIP NA ZÁVER: Prečo pri práci s bylinkami používať drevo: magická moc byliniek si zaslúži šetrné zaobchádzanie a niektoré druhy by dokonca nemali prísť do kontaktu s kovom či plastom. Drevené výrobky sú preto pri práci s liečivými bylinkami ideálnou voľbou – pokiaľ teda môžete, tak pri výrobe používajte drevenú varešku, naberačku, dosky, či prípadne aj drevenú naberačku na med, ak sa chcete vyhnúť cukru.

bazovy-sirup-varenie   bazovy-sirup-flasa   bazovy-sirup-vo-flasi

„Před heřmánkem smekni a před bezem klekni“

Baze pripisovali veľkú moc a silu už naši predkovia a táto česká pranostika presne vyjadruje, v akej úcte bol bazový ker chovaný. Pôvodne sa dokonca verilo, že bazový ker osídľujú dobré víly a duchovia, a preto nesmel chýbať u žiadneho domu. Jeho plody aj kvety sa potom hojne používali v domácom ľudovom liečiteľstve, a samozrejme aj v kuchyni. V čom teda tkvie jeho sila?

  • Podporuje činnosť obličiek
  • Účinne bojuje proti prechladnutiu
  • Pomáhá na svalové problémy
  • Regeneruje a hojí pokožku 
  • Prispieva k dobrému chodu tráviaceho traktu

baza-cierna

Viete, že bazový sirup nie je jediným produktom čiernej bazy?

  • Bazový likér
  • Bazový džem
  • Bazové “smaženky”
  • Bazový ocot
  • Polievka z čierneho bazu
  • Koláč z bazových kvetov a plodov
  • Využitie v kozmetike – pleťová maska, pleťová voda aj masť – kozmetické výrobky z bazy učinne bojujú proti ekzému, upokojujú začervenanú pokožku a pomáhajú napríklad aj pri spálení od slniečka.

Skvelý tip na originálny darček

Bazový sirup je aj veľmi osobitým a originálnym darčekom. Stačí ho len štýlovo zabaliť, dať naň menovky na koreničky alebo ozdobiť prírodným povrázkom, na ktorý pripevníte ceduľky na koreničky s pekným nápisom , alebo venovaním. Sklenenú fľašu môžete dokonca doplniť o výrezy z preglejky. Výsledok bude rovnako očarujúci ako chuť a vôňa bazového sirupu. Veľmi štýlovo vyzerá sirup v koreničkách, ktoré dodajú darčeku roztomilý ráz. Môžete dokonca darovať celý set domácich sirupov (stačí do každej dávky k bazovému sirupu pridať nejakú inú bylinku a máte hneď niekoľko variácií na bylinkový sirup) a domácich výrobkov v drevenej debničke.

bazovy-sirup-etiketa

Ako uskladniť bazový sirup

Bazový sirup uchovávajte na tmavom, chladnom a suchom mieste. Najideálnejšia je samozrejme pivnica, prípadne tmavé chladnejšie miesto v špajzi. Niekto necháva sirupy v chladničke, čo však pri väčšom množstve nie je možné.

Odporúčame dať sirupy do menších flaštičiek (keby sa náhodou objavila pleseň, alebo sirup skvasil) a následne do drevenej debny, ktorá zase fľaše ochráni pred prevrátením. Navyše sa sirupy v drevených debnách ľahko prenášajú. Ďalšou veľkou výhodou debničiek z dreva je ich vzdušnosť a prirodzená antibakteriálnosť. Plastové debny majú tendencie sa “potiť” a vďaka tomu môžu v okolí uskladnených fliaš vznikať plesne, ktoré sa následne môžu dostať aj do samotných fliaš.

Mnohé ďalšie recepty, DIY návody, ale aj inšpiráciu nájdete na našom blogu a Pintereste. Pinujte s nami!