Zľava až 20 % na všetko 🔥 ZÁHRADA, KUCHYŇA I DARČEKY

Ako správne skladovať pečivo: Tipy pre dlhšiu čerstvosť

jak-skladovat-pecivo-nahledovy

Čerstvé a chrumkavé pečivo je radosť - ale akonáhle sa dostane domov, často rýchlo stráca svoje kvality. Správne skladovanie je kľúčom k tomu, aby si chlieb, rožky alebo žemle zachovali chuť aj štruktúru čo najdlhšie. V tomto článku sa pozrieme na osvedčené spôsoby, ako uchovať pečivo čerstvé, čomu sa vyhnúť a ako využiť aj to, ktoré už má svoje najlpešie dni za sebou.

Zabráňte zbytočnému plytvaniu a spoznajte praktické tipy, ktoré vám pomôžu lepšie hospodáriť s tým, čo doma upečiete alebo prinesiete z pekárne. Dočítate sa, ako uchovať chlieb čerstvý čo najdlhšie, ako udržať rožky mäkké, aké sú najlepšie nádoby na skladovanie jednotlivých druhov pečiva, ako zabrániť plesniam na pečive a ďalšie užitočné tipy na správne skladovanie.

Obsah

Ideálne podmienky pre skladovanie pečiva

Ako skladovať pečivo, aby malo tie najlepšie podmienky? Pečivo skladujeme mimo priameho slnečného žiarenia a tepelných zdrojov. Aká teplota a vlhkosť je ideálna na uchovanie chleba:

  • Teplota: Pečivo najlepšie vydrží pri izbovej teplote, ideálne medzi 20-25 °C. 
  • Vlhkosť: Suchý vzduch spôsobuje vysychanie pečiva, zatiaľ čo príliš vlhký podporuje vznik plesní. Ideálna je stredná vlhkosť a dobrá cirkulácia vzduchu.

Najlepšie chlebníky

Vhodné nádoby a materiály

Ako správne baliť pečivo na uskladnenie nie je žiadna raketová veda. Dôležité je, aby nádoba umožňovala dýchanie a neuzavrela pečivo hermeticky. Pokiaľ premýšľate, aké materiály sú najlepšie na uchovanie pečiva v kuchyni, máme pre vás jednoznačnú odpoveď: drevo patrí na vrchol pomyselného rebríčka tých najlepších metód pre domácnosť.

  1. Chlebníky - nesmrteľná klasika, ktorá stále funguje. Najlepšie sú drevené, ale môžete siahnuť aj po nerezových alebo keramických chlebovkách s malými vetracími otvormi.
  2. Keramické/kameninové nádoby - udržujú stabilnú mikroklímu, bránia rýchlemu vysychaniu i plesniveniu.
  3. Papierové vrecká - vhodné na krátkodobé skladovanie (napríklad do druhého dňa).

Správne balenie pečiva

So správnym obalom pečivo vydrží dlhšie čerstvé! Naučte sa ako - zabalenie do textilu pomáha regulovať vlhkosť a zabraňuje tvrdnutiu, čo vám mikrotén z obchodu nikdy nezaistí. Našťastie existuje hromada možností, čím nahradiť plastové vrecko na pečivo. Pár tipov na ekologické skladovanie pečiva, ktoré vám pomôžu zabrániť vysychaniu a plesniam:

  • Plátené alebo ľanové vrecká sú ideálne, pretože dýchajú a zároveň chránia pečivo pred vysychaním. Či je lepšie skladovať pečivo v látkovom vrecúšku alebo v chlebníku potom už záleží na podmienkach u vás doma (teplota, vlhkosť). 
  • Utierky (najlepšie bavlnené) sú skvelou alternatívou - rožky a chlieb do nich jednoducho zabaľte, a predĺžte tak čerstvosť pečiva.
  • Voskované obrúsky predstavujú udržateľný variant s ľahkým ochranným efektom.

jak-skladovat-pecivo-chlebnik

Nevhodné spôsoby skladovania

  • Plastové vrecká bez ventilácie zadržujú vlhkosť, čo vedie ku kondenzácii a tvorbe plesní.
  • Je dobré dávať pečivo do chladničky? Odpoveď asi tušíte: nie. Teplota v chladničke urýchľuje proces tzv. retrogradácia škrobu, čo spôsobuje tvrdnutie pečiva.
  • Nie je lepšie nechať pečivo voľne na vzduchu? Bohužiaľ tiež nie, vyhli by sme sa síce plesni, ale dosiahli by sme tak len rýchle oschnutie a stratu chrumkavosti. Do ošatky si tak uložte len pečivo, ktoré je určené na okamžitú konzumáciu.

Zmrazovanie pečiva

Zmrazenie pečiva je skvelý spôsob, ako uchovať prebytok bez straty kvality. Neviete si rady, ako zabaliť pečivo do mrazničky a ako následne zase zohriať staré pečivo, aby bolo ako čerstvé?

Ako správne zmraziť pečivo:

  1. Pečivo zabalíme do vzduchotesného vrecka (ideálne vákuového alebo s minimom vzduchu).
  2. Môžeme ho aj vopred nakrájať na plátky - lepšie sa potom dávkuje.
  3. Zamrazujeme čo najčerstvejšie pečivo.

Ako správne rozmraziť pečivo:

  1. Rozmrazujeme pomaly, ideálne pri izbovej teplote.
  2. Možné je aj krátke ohriatie v rúre (cca 5 minút na 150 °C) vráti chrumkavosť.

Oživenie staršieho pečiva

Ani stvrdnuté pečivo ešte nemusí skončiť v koši. Skúste tieto tipy, ako oživiť tvrdé pečivo:

  • Navlhčíme vodou a krátko zapečieme v rúre - funguje pri rožkoch aj chlebe, hodí sa takto na okamžitú spotrebu.
  • Zabalíme do mierne navlhčenej utierky a dáme na chvíľu do rúry (v mikrovlnke stačí ohriať len krátko a pri nízkom výkone).

jak-skladovat-pecivo-chleba   jak-skladovat-pecivo-krajeni-chleba

Využitie staršieho pečiva

  1. Strúhanka - nastrúhame tvrdé pečivo a uchováme v uzatvárateľnej dóze. Strúhanku využijeme pri obaľovaní rezňov, na vysypávanie formy pri pečení, apod.
  2. Krutóny - nakrájame na kocky, okoreníme podľa chuti a opečieme na panvici alebo v rúre. Skvele sa hodia do voňavej cesnakovej polievky alebo do šalátov.
  3. Žemľovka, chlebová polievka, guláš alebo knedle - staršie pečivo je skvelý základ pre chutné domáce recepty. Rožky a veku upotrebíme v žemľovke, chlebom môžeme zahustiť polievku či omáčku a staré žemle zase spracujeme v domácom knedle. Mňam!
  4. Tepelne upravené dobroty s cesnakom alebo syrom - ideálna lacná večera? Chleba vo vajíčku s cibuľkou a horčicou, cesnaková hrianka alebo zapečený syrový toast si obľúbi každý, kto neznáša plytvanie a rád si občas dopraje nejakú jednoduchú rýchlovku.

Rozdiely v skladovaní rôznych druhov pečiva

Ako dlho vydrží pečivo čerstvé sa odvíja aj od jednotlivých typov. Spravidla dlhšie vydrží tmavé pečivo, biele je na rýchlejšiu spotrebu. Aké pečivo vydrží najdlhšie čerstvé potom závisí od samotného skladovania.

  • Chlieb - skladovanie odporúčame do chlebníka alebo látkového vrecúška. Vydrží dlhšie ako biele pečivo.
  • Rožky a žemle - rýchlejšie tvrdnú, ideálne skladovanie v textilnom vrecku, maximálne 1–2 dni.
  • Sladké pečivo - často obsahuje tuk, a tak má kratšiu trvanlivosť. Vhodné je skladovanie v papierovom sáčku alebo pod skleneným poklopom.
  • Celozrnné pečivo - je náchylnejšie na plesnivenie kvôli vyššej vlhkosti, dbáme preto na suché a vzdušné prostredie.

jak-skladovat-pecivo-chlebnik

Odporúčania pre nákup pečiva

Nakupujeme vždy len podľa skutočnej spotreby - radšej častejšie menšie množstvo. Rovnako tak je to aj s krájaním – pokiaľ vieme správne krájať pečivo, vydrží nám dlhšie.

  • Nakrájaný chlieb rýchlejšie vysychá, zvyšnú časť preto ukladáme rezom dole pre minimálny kontakt so vzduchom.
  • Používame ostrý nôž, aby sme nedrvili pečivo pri krájaní na doske, čo porušuje jeho štruktúru a urýchľuje tvrdnutie.

Všímame si, ako rýchlo pečivo doma spotrebujeme, a podľa toho upravíme frekvenciu nákupov. Pokiaľ vieme, že nestihneme všetko zjesť včas, zmrazíme časť ihneď.

Prevencia plesnivenia pečiva

Ako zabrániť plesniveniu pečiva počas skladovania? Vetráme skladovací priestor, pretože prebytočná vlhkosť napomáha rastu plesní. Pečivo skladujeme oddelene od ovocia a zeleniny, ktoré prirodzene uvoľňujú vlhkosť. Pravidelne čistíme chlebník, pretože čistý chlebník je základom zdravého skladovania.

Ako sa starať o chlebník, aby sa netvorila pleseň?

  • 1× týždenne ho vytrieme handričkou namočenou v octovej vode (pomer cca 1:1).
  • Po vyčistení necháme chlebník dôkladne vyschnúť - nikdy neukladáme pečivo do vlhkého chlebníka.
  • Pravidelne odstraňujeme omrvinky (môžu byť liahňou pre plesne).
  • Kontrolujeme vnútorný povrch chlebníka - pokiaľ je porézny alebo poškodený, môže držať vlhkosť.

Najčastejšie chyby pri skladovaní pečiva

Najlepší spôsob skladovania pečiva už poznáme, teraz si poďme zhrnúť, ako uchovať pečivo čerstvé a čomu by ste sa mali vyhnúť. Vyhnite sa skladovaniu v chladničke a používaniu igelitových sáčkov bez ventilácie. Neobstarávajte si domov zbytočne nadmerné zásoby pečiva bez plánovania spotreby. Vysoká vlhkosť je jednou z hlavných príčin plesnivenia pečiva. Pokiaľ sa v chlebníku drží vlhko, vyskúšajte tieto jednoduché triky, ako sa zbaviť vlhkosti v chlebníku:

  • Nikdy do chlebníka neukladáme ešte teplé pečivo. Pri chladnutí sa odparuje vlhkosť, ktorá potom kondenzuje.
  • Ak potrebujeme absorbovať prebytočnú vlhkosť, vložíme do chlebníka kúsok dreveného uhlia alebo neotvorené vrecko s ryžou.
  • Vlhkosť aj nepríjemný pach vie účinne pohltiť aj vrecko s jedlou sódou.
  • Chlebník je dobré pravidelne čistiť a vetrať, stačí cez deň trochu pootvoriť.

Dúfame, že vám naše praktické rady a triky pre čerstvú pomôžu udržať chlieb a rožky dlhšie čerstvé, chutné a chrumkavé! S výberom chlebníka vám radi pomôžeme, stačí nám napísať.

Súvisiace články