AKCIA: Kúpte si vyvýšený záhon, pieskovisko alebo ležadlo so zľavou až 15 %

Grilovaný pstruh 3x inak

nahledovy-prkenko-ryba

Grilovaný pstruh je obľúbeným pokrmom, ktorý si pochvaľujú milovníci rýb a grilovania zároveň. Jeho chutné mäso, ktoré sa vďaka správnemu grilovaniu stáva šťavnatým a lahodným, je ideálne na letné večery strávené v prírode. Prinášame hneď 3 výborné recepty na grilovaného pstruha. Inšpirujte sa!

Príprava ryby - zásady

  • Vyberáme čerstvú rybu s lesklým telom a bez zápachu. Čerstvý pstruh práve vytiahnutý z vody je ideálnou voľbou.
  • Rybu dobre očistíme a umyjeme, na odstránenie šupín použijeme škrabku na šupiny.
  • V prípade potreby vykostíme, čo odporúčame v prípade, keď pripravujete pstruha menším deťom.
  • Dbáme na správnu teplotu pri grilovaní. Odporúčame sa dôkladne riadiť tabuľkami, prípadne radami skúsených rybárov. Každá ryba má inú teplotu vhodnú na prípravu. Pstruha grilujeme cca 10-12 minút.
  • Už pri samotnej príprave dbáme na estetiku. Rybu grilujeme tak, aby sa nám nerozpadla. S tým vám pomôže špeciálny grilovací rošt na ryby.

grilovana-ryba

Vhodné servírovanie

K servírovaniu rýb sa skvele hodí drevený riad ako sú taniere, korýtka, tácky a dosky na rybu. Drevený riad sa pýši termoizolačnými vlastnosťami, pohlcuje pachy a má výraznú estetickú hodnotu. Drevené servírovacie dosky majú tiež väčší rozmer, a tak sa tam celá ryba bez problémov zmestí.

Ako vykostiť rybu

  1. Pripravíme si potrebné nástroje – najmä rybársky alebo veľmi ostrý nôž, pinzetu aj klieštiky na odstránenie kostí.
  2. Rybu dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou a pomocou škrabky na šupiny očistíme.
  3. Odložíme si rybu na kuchynskú doštičku a odstránime všetky plutvy.
  4. Následne vyrežeme brušnú časť od chrbtovej plutvy po konečník. Vnútornosti vyvrhneme a opatrne vyrežeme chrbtovú kosť.
  5. Jemne vyberieme aj bočné kosti. V tejto fáze dbáme na dôkladnosť. Na pomoc si vezmeme napríklad pinzetu, či klieštiky.
  6. Teraz prevedieme vizuálnu i hmatovú kontrolu (prejdeme rukou po celej filete ryby) a pokiaľ narazíme na kosť, pomocou pinzety ju jednoducho vytiahneme.

Pikantný grilovaný pstruh s cesnakom

Najjednoduchší spôsob prípravy pstruha je očistenú rybu naplniť čerstvými bylinkami a obľúbeným korením a takto dať na gril. V mažiari rozdrvíme chilli papričky s cesnakom a soľou. Celú zmes vložíme do pripraveného pstruha, osolíme a položíme na rozpálený gril. Odporúča sa použiť špeciálny rošt na ryby. 

Grilovaný pstruh s rozmarínovou krustou

Príjemným spestrením je pstruh pripravený s chrumkavou krustičkou. Krustu vytvoríme zo strúhanky, masla (prípadne smotany) a rozmarínu. Pre lepšiu chuť pridáme ešte parmezán. Odporúčame rybu pripravovať na grilovacej tácke, aby sa nám krusta na rošte neoddelila a nespadla do ohňa, alebo na rozpálené uhlíky. Pre voňavejší výsledok pridáme ešte vetvičky čerstvého rozmarínu aj do brucha samotnej ryby.

Staročeský pstruh po mlynársku

Pri príprave pstruha po mlynársku odporúčame použiť vhodné grilovacie tácky. Pstruha potrieme soľou a korením a obalíme v múke. Na rozpálenom grile opečieme pstruha z oboch strán dozlatista. Potom zložíme pstruha z grilu a opražíme cibuľu, pridáme na kolieska nakrájané paradajky, prelisovaný cesnak, petržlen sa zmes korenia  (napr. majorán, tymian a bobkový list). Premiešame po pomaly grilujeme cca 5 minút. Potom k zmesi opäť pridáme pstruha. Grilujeme ešte asi 10 minút, kým pstruh nie je  prepečený a omáčka zhustne.

grilovana-pstruh

Ako na čistenie grilu

  1. Gril čistíme zásadne až po vypnutí a vychladnutí!
  2. Najprv sa venujeme dôkladnému čisteniu roštu. Obzvlášť grilovací rošt na ryby býva veľmi často zanesený zvyškami, ktoré treba odstrániť. Na čistenie grilovacieho roštu použijeme oceľovú kefu.
  3. Pomocou vhodného čistiaceho prostriedku odstránime mastnotu, zvyšky sadzí a iné nečistoty. Na väčšie znečistenie opäť použijeme kefu.
  4. V prípade plynového grilu je potrebné dôkladne vyčistiť aj spaľovacie teleso. Skvele na tento účel slúži špeciálny čistič na plynové grily.
  5. Na záver gril, grilovacie náčinie, kliešte aj rošt ošetríme rastlinným olejom a uschováme na suché a kryté miesto.

grilovaci-nacini

Fake news o príprave pstruha

Iste ste počuli pár „zaručených rád“ ohľadom prípravy rýb a obzvlášť pstruha. Nie všetky sa ale zakladajú na pravde. Poďme si tie najznámejšie fake news teraz vyvrátiť.

  • Pstruha nikdy nesmieme mraziť.
  • Pstruha je potrebné spotrebovať takmer okamžite po výlove z rieky.
  • Pstruha zásadne pripravujme vcelku s hlavou a očami.
  • Pstruha pred prípravou nikdy nerozrezávame.

Vo všetkých prípadoch ide o nepodložené rady, ktoré sa nezakladajú na pravde. Nejeden rybár by vám za toto dal pekne za uši. Takže pstruha si pokojne zamrazíme a na gril môžeme podávať aj filety zo pstruha.

Máte doma rybára?

Pokiaľ máte v rodine rybára, tak sa môžete tešiť na prísun čerstvých a chutných rýb z našich vôd. Zdravá a hlavne výborný pochúťka by rozhodne nemala chýbať v našom jedálničku.

Originálny darček pre vášnivých rybárov

Rybárovi je vhodné zaobstarať darček, ktorý reprezentuje jeho koníček. Taký darček na mieru zaručene poteší. V ČistéDrevo.sk vypaľujeme do dreva, a tak si môžete nechať vygravírovať odkaz, venovanie, či akýkoľvek text na drevenú doštičku, korbel, kliešte na grilovanie, či akékoľvek iné drevené výrobky podľa vášho výberu.

Tipy na texty pro “rybárske darčeky”

Nerušiť, ráno idem na ryby

Vítam rybárske ráno: ticho, voda, šťuka volá

Ryby tancujú, myseľ sa vyprázdňuje

Ryby vítané, problémy zabudnuté

Rybárska terapia = stratený vo svete rýb a pokoja

prkenko-ryba

Na malých rybárov sme nezabudli!

Máte doma malého rybára a neviete si rady s originálnym darčekom? V našom “drevenom” sortimente nájdete veľa zaujímavých dreveným výrobkov aj pre deti. Napríklad rybolov pre deti, drevenú rybu na hranie, drevené magnetické rybičky a množstvo ďalších drevených hračiek. Inšpirujte sa!

Rybníky sa stali neoddeliteľnou súčasťou krajiny a prispeli nielen k hospodárskemu rozvoju, ale aj k formovaniu kultúrnej identity našej krajiny. Najväčší rozmach rybnikárstva nastal v období stredoveku, konkrétne v 13. až 16. storočí. V tom čase bolo vybudované obrovské množstvo rybníkov, ktoré predstavovali zásadný zdroj potravy. Rybníky sa stali dôležitým hospodárskym odvetvím a svoju popularitu majú dodnes. Preto v našom sortimente nájdete množstvo drevených výrobkov, ktoré každý správny rybár ocení - drevené dosky, korýtka, doštička - ryba, grilovacie kliešte, prívesok-ryba aj rošty na ryby. Vyberie si každý!