AKCIA: Kúpte si vyvýšený záhon, pieskovisko alebo ležadlo so zľavou až 15 %

Trend vianočného pečenia: drevené medovníčky

drevene-pernicky

Viete, čo je v našich končinách najvýraznejším symbolom Vianoc? Nepochybne vianočné medovníčky, ktoré patria k najstaršiemu sviatočnému pečivu vôbec. Predtým sa cesto vytláčalo do vyrezávaných drevených foriem a postupom času sa začalo najrôznejšie zdobiť. My vám teraz prinášame recept na veľmi netradičné a o to štýlovejšie zdobenie vianočných medovníkov – drevené dekorovanie.

Vianočné medovníky – recept na cesto bez mäknutia

Čo budeme potrebovať

  • 400 g hladkej múky
  • 140 g práškového cukru
  • 1 menšia lyžička jedlej sódy
  • 2 lyžičky perníkového korenia
  • 2 lyžice medu
  • 100 g masla
  • 1 celé vajcia
  • 1 žĺtok
  • olej na potretie fólie
  • štrukturálna fólia s dekorom dreva (kúpite v špecializovaných obchodoch a e-shopoch s cukrárenským tovarom)

Na potretie pred pečením

  • 35 ml vody
  • malá lyžička kakaa holandského typu

Na potretie po pečení

  • maslovačka
  • zvyšný bielok rozmiešaný s trochou vody (prípadne rumu)

valcek-so-vzorom   dreveny-medovnicek   pernicky-recepty

Postup

  1. Do väčšej misy preosejeme múku a práškový cukor a zmiešame všetky „suché“ ingrediencie.
  2. Postupne pridáme tekutý med, rozšľahané vajcia a rozpustené (nie teplé) maslo.
  3. Ľahko miešame drevenou vareškou a potom už miesime rukou. Nie je potrebné to s miešaním nijako preháňať. Chceme len, aby sa spojili ingrediencie a vzniklo hladké a celistvé cesto.
  4. Pokiaľ sa nám bude zdať, že cesto príliš lepí, tak ho môžeme posypať trochou múky.
  5. Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme najlepšie cez noc odležať.
  6. Na druhý deň cesto vyvaľkáme na pomúčenej drevenej doske na hrúbku cca 7-8 mm.
  7. Teraz už prišiel ten správny čas na dekorovanie našich medovníčkov.
  8. Na vyvaľkaný plát pritlačíme štrukturálnu fóliu zľahka potretú olejom a pritlačíme na cesto a vyvaľkáme valčekom teraz ešte zhruba na 4 mm. Nebojíme sa na cesto pritlačiť.
  9. Vrelo odporúčame pracovať len s dobre vychladeným cestom. Ja osobne si cesto rozdelím na niekoľko kúskov, časť vyvaľkám a zvyšok nechám chladiť v chladničke.
  10. Následne vykrajujeme požadované vianočné tvary.
  11. Ak chceme aby bol vzor ešte výraznejší, plech s medovníkmi vložíme na 10 minút do chladničky.
  12. Následne natrieme medovníčky zmesou vody a kakaa, čím vytvoríme požadovaný dekor.
  13. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170° C a to cca 8-10 minút.
  14. Ihneď po vytiahnutí medovníky potierame dobre rozšľahaným bielkom, do ktorého sme pridali vodu alebo rum.

Čo hovoríte na medovníčky bez zdobenia?

Cesto na medovníky už máme, ale teraz sa treba zamerať na samotné zdobenie. Chcete tento rok niečo iné a zdĺhavé zdobenie cukrovou polevou vám nič nehovorí? Potom tento rok musíte vyskúšať medovníčky s dreveným dekorom. Zožnú zaručený úspech! Dajte vášmu pečeniu nový rozmer! Navyše sa priblížite tradíciám, kedy sa na zdobenie drobného maslového pečiva používali drevené pečiatky na cesto. Vaša babička má určite takú drevenú pečiatku ešte niekde na povale, alebo v kredenci.

zazvorove-susienky

Už ste počuli o embosovaných valčekoch?

Embosovaný valček na cesto je vlastne klasický drevený valček so vzorom, ktorého reliéf, sa prekresľuje do cesta už počas vaľkania. Aplikácia je jednoduchá a efektívna.

Na aký typ cesta použiť embosovaný valček?

Drevené embosované valčeky sa rozhodne nehodia na kysnuté cesta, ale napríklad ani cesta obsahujúce kypriaci prášok, pretože cesto v rúre nadobudne a požadovaný vzor by sa pri pečení stratil. Embosované valčeky sa hodia najmä na nasledujúce cestá:

  • Perníkové cesto
  • Sušienkové cesto
  • Klasické linecké cesto
  • Poťahovacie hmoty z marcipánu a fondánu

embosovany-valcek-vianoce

Bez čoho sa nezaobídete pri servírovaní vianočného pečiva?

Vianočné pečenie sa samozrejme nezaobíde bez štýlového servírovania. Ak chcete, aby vaše linecké pečivo, včelie úle, vianočné medovníčky a staročeské pracny vyzerali dokonale, tak využite drevený etažér. Ten vytvorí na stole dokonalý vianočný aranžmán a vaše vianočné pečivo sa dočká úctyhodného servírovania. Vyberať môžete hneď z niekoľkých typov etažérov – porcelánový, drevený, rustikálny z podložiek kmeňa brezy, prípadne kombinovaný servírovací stojan pre ultramoderné kuchyne.

etazer-s-cukrovim

Máte nejaké netradičné postupy na zdobenie medovníkov? Pochváľte sa nám v komentároch, alebo na našich sociálnych sieťach. Ak hľadáte viac inšpirácie na vianočné pečenie, tak navštívte náš Pinterest, kde nájdete množstvo vianočných nápadov.