Dnes u nás k nákupu nad 40 € dostanete bukovú doštičku ako DARČEK ZADARMO. ❤️

Veľkonočné pečenie: tradičné medové judáše

judase

Podobne ako veľkonočné dekorácie, svoje pevné miesto má v našich domácnostiach aj veľkonočné pečenie, ktoré sa opiera o veľké množstvo zvykov a obyčajov. A práve tieto zvyky mimovoľne vytvárajú pravé teplo domova. Vyskúšate si upiecť sladké a medom voňajúce judáše a doplníte výzdobu na Veľkú noc o niečo tradičnejšie?

Ako na judáše v 7 jednoduchých krokoch

Judáše pečieme z hutnejšieho a sladšieho cesta, ako je napríklad cesto na vianočku či mazanec. My vám prinášame osvedčený a výborný recept, ktorý si okamžite zamilujete.

Čo budeme potrebovať

  • 1 kg polohrubej múky
  • kocka čerstvého droždia (42g)
  • 350 ml vlažného mlieka
  • 120 g rozpusteného zmäknutého masla
  • 80 g cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 2 žĺtky
  • soľ
  • tekutý med na potretie
  • bielok na potretie pred pečením

judase-priprava   judase-cesto   judase-na-plechu

Postup

  1. Z droždia, vlažného mlieka, štipky múky a štipky cukru pripravíme kvások a počkáme kým vzíde.
  2. Následne v miske zmiešame drevenou vareškou všetky ingrediencie a necháme cesto minimálne hodinu kysnúť na teplom mieste.
  3. Po vykysnutí z cesta odoberieme menšie kúsky a na pomúčenej drevenej doske z nich tvarujeme zamotance tvarom pripomínajúce povraz.
  4. Hotové judáše z dosky vyskladávame na papier na pečenie a potrieme pomocou maslovačky rozšľahaným vajcom. Na plechu necháme ešte 10 minút vykysnúť.
  5. Pečieme v rozpálenej rúre na 180°C zhruba 20 minút (záleží na veľkosti judášov).
  6. Po vytiahnutí z rúry ešte horúce potierame rozohriatym tekutým medom. Med nikdy nezohrievame vo vriacej vode (zničí sa tak zdraviu prospešné látky v mede). Skôr pomaly zohrievame vo vodnom kúpeli.
  7. Vychladnuté servírujeme v prútenej ošatke, na štýlovej kuchynskej doske alebo v tradičnej ošatke na chleba.

Prečo sa pečú na jar judáše?

Pečenie veľkonočných judášov má na jar jasný symbolický význam. Znázorňujú zradcu Judáša Iškariotského. Judáše sa klasicky pripravujú z kysnutého cesta a majú zamotaný tvar pripomínajúci povraz, na ktorom sa Judáš následne obesil. Pečú sa na Zelený štvrtok, ktorý je dňom odpustenia. Zelený štvrtok je tiež považovaný za začiatok veľkonočných osláv a judáše tak zároveň symbolizujú plodnosť a hojnosť – typické charakteristiky jari.

Veľkonočné recepty – tipy

Veľkonočná hrudka

Báječný a na Slovensku obľúbený recept, pri ktorom využijete napríklad vyfúknuté vajcia z kraslíc. Skvele chutí s domácim pečivom a sviežim šalátom z červenej repy a chrenu.

Medovníčky aj linecké v jarnom kabátiku

Mrknite na Pinterest, kde sa to hemží skvelými nápadmi na zdobenie veľkonočných medovníkov. Recept zostáva rovnaký ako u vianočných medovníkov, len zvoľte iné formičky a zafarbite bielkovú polevu potravinárskym farbivom. Deti budú nadšené.

Machové muffiny

Je to zelené, výborne to chutí a vyzerá to skvele naservírované na drevenej doštičke, či drevenom etažéri. Čo to je? Jarné machové muffiny, ktoré môžeme ozdobiť sedmokráskami, jedlými sirôtkami alebo fialkami. Rozhodne musíte vyskúšať!

Staročeský mazanec

K Vianociam neodmysliteľne patrí vianočka a Veľkú noc si ani nevieme predstaviť bez voňavého mazanca. Ten je symbolom konca pôstu a odriekania a začiatku nového života. Tvar bochníku pripomína životodarné slnko, ktoré sa na jar prebúdza k životu.

Nadýchaný veľkonočný baránok

Zrejme najtypickejší pokrm z nadýchaného piškótového cesta. Tradícia pečenia veľkonočného baránka sa dodržiava už niekoľko storočí a nechýba na žiadnom slávnostne prestretom veľkonočnom stole.

machove-cupcakes   judase-medove   velkonocna-hrudka

Naše drevené výrobky najlepšie zúročíte práve v kuchyni. Pozrite sa na náš široký sortiment kuchynských potrieb a vyberte si všetko, čo by ste doma mohli potrebovať, či už sa jedná o drevený riad, kuchynskú dosku, alebo varešky (musím potvrdiť, že tých nie je nikdy dosť). Ponúkame ale aj luxusnejší tovar vhodný na servírovanie jedla. Zamilujte sa spoločne s nami do olivového dreva, či rustikálnych drevených podnosov a podložiek.