Zľava až 20 % na všetko 🔥 DEBNIČKY, KUCHYŇA I DARČEKY

Lifestyle, Strana 11

Od Popolcovej stredy po Zelený štvrtok

Od Popolcovej stredy po Zelený štvrtok

farebne-drevene-vajickapl

Veľká noc dodnes patrí k sviatkom, pri ktorých sa výrazne dodržiavajú krajové tradície a zvyky. Väčšina zvykov má symbolický význam, ktorý vychádza nielen z kresťanských obyčajov, ale aj tradícií pochádzajúcich z pohanských osláv jari. Poďme sa spoločne pozrieť na jednotlivé dni Veľkej noci a pripomeňme si tie najzákladnejšie obyčaje.

Prečo a kedy sa drží pôst alebo sprievodca tradičnou Veľkou nocou

Prípravy na Veľkú noc začínajú už 40 dní pred samotným Veľkonočným pondelkom, kedy sa veľa ľudí postí. Je ale veľmi dôležité chápať pôst v jeho samotnej podstate. Pôst totiž nie je len o obmedzení jedla, ale aj o uprednostnení potrieb iného človeka. Ľudia konajú dobré skutky, premýšľajú nad svojou ekologickou stopou a venujú sa rozjímaniu. Nehovoriac o výrazných zdravotných výhodách.

Veľká noc 2023 deň po dni

Popolcová streda (22. februára 2023)

Popolcová streda je prvým dňom práve začínajúcej Veľkej noci a tiež prvým dňom pôstu.

Líščia nedeľa (26. februára 2023)

Pôstne nedeľe majú väčšinou názvy odkazujúce na to, čo sa daný deň konzumuje, alebo robí. Na líščiu nedeľu mamičky napiekli praclíky v rôznych tvaroch a vešali ich vonku na vetvičky. Deti potom poslali hľadať niečo, čo im líšky vonku zanechali. Pôvod tohto zvyku nie je stopercentne známy.

Pražná nedeľa (5. marca 2023)

Má názov odvodený od klasického pokrmu, ktorý sa tento deň tradične pripravoval. V drevenej miske sa nechal naklíčiť hrach, ktorý sa následne osmažil. Drevené misky mali do obilia vniesť kúsok sily stromu.

Kýchavá/kýchavičná nedeľa (12. marca 2023)

Korene môžeme nájsť už v ranom stredoveku, keď vo veľkom vyčíňal mor a cholera. Choroby sa prejavovali hlasným kýchaním a v tento deň bolo bežné viesť bohoslužbu venovanú práve chorým.

Družobná nedeľa (19. marca 2023)

Spája sa so zvykom, keď dievčatá dávali najavo priazeň chlapcom. Pekli sa sviatočné koláče tradične podávané na doske.

Smrtná nedeľa (26. marca 2023)

Patrí zrejme k najznámejším dňom pôstu a je spojená s prastarým pohanským zvykom „Vynášanie Morany“. Tá tradične symbolizovala zimu, ktorá teraz odchádza a k moci sa dostáva bohyňa jari Vesna. Ľudia sa ale nelúčili len so zimou, ale symbolicky aj so všetkým zlým, čo ich za celý rok stretlo.

Kvetná nedeľa (2. apríla 2023)

Po kvetnej nedeli tradične nastával Svätý alebo Pašijový týždeň. V tento deň sa pozornosť upína k výzdobe domácnosti – chodilo sa na bahniatka, ktoré sa dávali napríklad do drevenej vázy a maľovali sa vajíčka. Medzi najtradičnejšie techniky patrí maľovanie voskom, farbenie v cibuli aj dúhová batika. Čo skúsite tento rok vy? Inšpirujte sa napríklad v našom článku, kde sme pomocou spájky vypaľovali vzory na drevené vajcia.

pruteny-jarny-veniec-diy   dreveny-zajac-veniec   pyrografia-vajicka

Modrý pondelok (3. apríla 2023)

Názov je odvodený od zdobenia kostolov modrým, či fialovým suknom. O tomto dni sa všeobecne traduje, že by sa nemalo pracovať. Je tomu ale práve naopak. Modrým pondelkom sa začína jarné upratovanie, ktorým ľudia pomyselne vyháňajú zimu zo všetkých kútov príbytku. Nebolo nezvyčajné využívať aj niektoré pohanské zvyklosti, ako zapaľovanie sviece a pod. Prečo si to nepripomenúť aj v dnešnej modernej dobe?

Šedivý utorok (4. apríla 2023)

Šedivý utorok sa stále nesie v duchu jarného upratovania. Gazdiné si mali nachystať metly a vymiesť pavučiny zo stavenia.

Škaredá streda (5. apríla 2023)

Na škaredú stredu si pripomíname zradcu Judáša Iškariotského, ktorý sa v tento deň údajne mračil. A samozrejme pokračuje veľké jarné upratovanie. Vymetali sa komíny, čo malo aj symbolický význam – vyháňali sa tak duchovia z domu.

Zelený štvrtok (6. apríla 2023)

Zelený štvrtok je piatym dňom Svätého týždňa, piekli sa sladké Judáše s medom a zabúdať by sa nemalo ani na prácu na záhrade. Rastliny zasadené v tento deň vraj nenapadnú žiadni škodcovia. Prípravy na Veľkú noc na Zelený štvrtok vrcholia a pohostiť rodinu by sme mali pokrmom zelenej farby. Odporúča sa špenát, žihľavová plnka, hrášok, či hrach. Môžete ale skúsiť aj niečo netradičné, napríklad machové cupcakes!

Veľký piatok (7. apríla 2023)

Na Veľký piatok chlapci obchádzali stavenia s rapkáčmi a nahrádzali tak zvonenie zvonov (tie v tento deň na žiadnom kostole zvoniť nebudete počuť). Voda má tiež v tento deň magickú moc. Mali by sme preto skočiť do potoka a otužiť sa. Podľa povestí sa otvára zem a odkrývajú poklady. Nie je od veci pripraviť pre deti napríklad honbu za pokladom. Nachystajte nejakú odmenu do košíka z prútia a dobre ju schovajte na záhrade.

Biela sobota (8. apríla 2023)

Vrcholia prípravy na Veľkonočnú nedeľu a pondelok. Bielili sa domy, piekol sa mazanec, ktorý sa následne servíroval do ošatky na pečivo a nechával na stole pre návštevy.

velka-noc-mazanec-judase

Boží hod veľkonočný (9. ​​apríla 2023)

Ľudia do kostola nosia v prútenom koši baránka, mazance, domáce maslo (to sa vtĺkalo do drevených foriem na maslo), aj najrôznejšie mäsové pokrmy. Pri drevenom stole sa schádzala aj širšia rodina pri tradičných pokrmoch, ktoré sa líšia kraj od kraja. Na stole nesmie tento deň chýbať upečený baránok, prípadne plnka so zelenými bylinkami a slávnostná polievka.

Veľkonočný pondelok (10. apríla 2023)

Za vrchol osláv sa považuje Veľkonočný pondelok, kedy sa tradične chodí s korbáčom spleteným z vŕbových prútikov. Mrknite na náš jednoduchý návod, ako upliesť korbáč.

Čo jesť v priebehu pôstu

Veľkonočný pôst má výrazné liturgické korene. Potrebu postiť sa ale mali aj oveľa staršie národy a pohania, ktorí cítili nutnosť odľahčiť jedálničku po zime, kde nebola núdza o mastné a ťažké pokrmy. S pôstom sa ale stretneme aj v mnohých iných učeniach, zaoberajúcich sa telom a mysľou. Obdobie po zime sa nazývalo predjarí a boli pre neho typické najrôznejšie rituály spojené s posilnením zdravia, tela i ducha. Nutriční špecialisti pôst vrelo odporúčajú a každoročne nájdete na jar množstvo rád, ako postupovať pri jarnej detoxikácii organizmu. Aj tá totiž vychádza zo starého učenia našich predkov.

Zamerať by sme sa mali predovšetkým na detoxikáciu pečene (tá údajne cez zimu dostáva najviac zabrať), čo urobíme najlepšie vynechaním mäsa, alkoholu, kofeínu, cukru, ale aj čierneho čaju. Naši predkovia si prevažne pochutnávali na naklíčenom obilí, pokrmoch zo strukovín a kyslej kapusty. Môžeme sa u nich inšpirovať.

kvasena-kapusta   pesto-medvedi-cesnak

Prútené výrobky k Veľkej noci skvele ladia

Prútené košíky sú odjakživa neoddeliteľnou súčasťou a symbolom Veľkej noci. Snúbi sa tu tradičná remeselná výroba, krása a pokora voči prírode. Vŕbový prútik je navyše predzvesť prichádzajúcej jari a začiatkom nového života. S košíkom z prútia sa chodí svätiť tzv. páska do kostola a malí koledníci si do neho ukladajú vykoledované vajíčka. My sme minulý rok navyše navštívili ľudového košikára, ktorý nám ukázal, ako upliesť košík z prútia. Pokúsite sa upliesť si ho sami?

pruteny-kosik-vyroba

V rade miest, dedín i mestysov je Veľká noc významnou spoločenskou a kultúrnou udalosťou spojenou práve s miestnymi obyčajmi. Nechýbajú jarné jarmoky, susedské zabíjačky a tradičné trhy, kde môžete podporiť lokálnych výrobcov a prezrieť si remeslo zblízka.
Ak hľadáte viac inšpirácie nielen jarného a veľkonočného charakteru, tak navštívte náš Pinterest, kde sa to hemží drevenou inšpiráciou.

Domáca pizza servírovaná na drevenej doske

Domáca pizza servírovaná na drevenej doske

domaca-pizza

Milujete taliansku kuchyňu? V našom článku vám prinášame jednoduchý recept na pizzu ako z Neapole, spolu s tipmi na výrobky z dreva, ktoré vám na výrobu aj servírovanie pizze nesmú chýbať.

Ako na domácu pizzu

Tá najchutnejšia pizza, akú si viete predstaviť, vám do domova vnesie kúsok pravého Talianska.

Čo budeme potrebovať

  • 250 g hladkej múky
  • 150 ml vlažnej vody
  • lyžička soli
  • ½ lyžičky cukru
  • ½ kocky čerstvého droždia (21 g)
  • lyžica olivového oleja

domaca-pizza-valcek   domaca-pizza-priprava   domaca-pizza-servirovanie

Postup

  1. Všetky suroviny dobre premiešame.
  2. Drevenou varechou všetko dôkladne miešame, pokiaľ sa jednotlivé suroviny nespoja. Spočiatku bude zmes trochu lepiť, hnetením ale postupne vznikne hladké a celistvé cesto.
  3. Necháme ho na teplom mieste zhruba 30 minút kysnúť. Vhodná teplota na kysnutie je 21°C a viac.
  4. Po vykysnutí cesto na drevenej doske dôkladne rozvaľkáme valčekom. Podľa potreby posypeme múkou. Uvedené množstvo by malo vyjsť na 2 okrúhle pizze.
  5. Teraz už môžeme pizzu ozdobiť. Objaví sa na vašej doske klasická Margarita, obľúbená Capricciosa alebo pikantná Pepperoni?
  6. Pečieme 8 minút v rúre zohriatej na maximum (250°C a viac).
  7. Podávame na doske na pizzu, ktorá vám pomôže nielen pizzu štýlovo naservírovať, ale aj nakrájať na rovnomerné diely. Praktické drážky uľahčujú rezanie a koliesko na krájanie má nepriľnavý povrch (na rozdiel od bežného noža), takže čisto oddelí jednotlivé diely bez toho, aby zdeformoval vaše majstrovské dielo.

Bez akých drevených výrobkov sa pri pečení a servírovaní nezaobídete

Kuchynský riad z dreva k vareniu a pečeniu neodmysliteľne patrí. Pizza je síce veľmi populárnym pokrmom, ale zároveň má svoju dlhoročnú históriu a postupy. Tradičné kuchynské potreby sú na jej prípravu nevyhnutnosťou už po stáročia.

A čo sa vám nielen na prípravu pizze bude hodiť

  • Valček na pizzu sa od klasického dreveného valčeka mierne líši, ale prípravu dokonale tvárneho cesta vám zaručene uľahčí. Vyskúšajte to!
  • Ako inak tradičnú pizzu podávať, než na štýlovej servírovacej doske? Drevená doska na pizzu vám uľahčí krájanie aj samotné servírovanie. A rozhodne sa nezaobídete ani bez krájača na pizzu. Žiadny nôž ho nenahradí.
  • Bez kuchynskej dosky na cesto si to v kuchyni ani nevieme predstaviť.
  • Drevený riad (taniere, príbory, vareška na miešanie cesta) majú úžasnú vlastnosť – neničia sa navzájom a ich trvanlivosť sa tak predlžuje. 
  • Drevené misky využijete na chutné dochucovanie všetkých možných pokrmov. 
  • V kuchyni dávame prednosť drevenej doske pre tou plastovou.

domaca-pizza-cesto   domaca-pizza-kynutie

História najobľúbenejšieho pokrmu na svete

Pizza jednoznačne patrí k najobľúbenejšiemu a najrozšírenejšiemu typu jedla, ktoré sa objavuje naprieč celou históriou a všetkými kontinentami. Prapôvod pizze však môžeme sledovať už do doby neolitu, kde sa pripravovala plnená pšeničná placka pečená na rovnom kameni. Podobný proces spracovania obilia zachovali záznamy aj u starovekých Egypťanov. Od nich pečené kysnuté cesto prekladané rôznymi ingredienciami prevzali Rimania a pizza sa tak dostala do Európy. Tu sa takmer okamžite stala obľúbeným pokrmom. Už v 17. storočí začali vznikať prvé pizzérie a začala sa písať moderná história pokrmu s doslova globálnou dominanciou v stravovacej sfére.

Príprava pizze aj po niekoľkých storočiach nepodlieha žiadnej modernizácii. Práve naopak, čím je príprava tradičnejšia, tým je pizza považovaná za chutnejšiu a lepšiu.

Čím to je, že klasická príprava a kuchynské potreby z dreva či doska na pizzu majú v kuchyni stále svoje pevné miesto už stovky rokov?

  1. Drevené výrobky  odolné a nerozbitné.
  2. Drevo má prirodzene antibakteriálne vlastnosti
  3. Každý správny pizza kuchár potvrdí, že za dva najdôležitejšie prvky pri príprave pizze sa považuje dokonalé cesto a drevo. Nielen to, ktorým sa zakuruje (v Taliansku sa často používa drevo listnatých stromov, neapolskí pizzari si zakladajú na vysokej výhrevnosti buku), ale aj to, ktoré sa na prípravu a servírovanie pizze používa.
  4. Niekedy sa uvádzajú aj liečivé vlastnosti niektorých drevín. Jelša údajne nabíja pozitívnou energiou, dub pôsobí protizápalovo a céder vraj harmonizuje celé telo. 
  5. K pizze sa drevo hodí najmä kvôli termoizolačným vlastnostiam. Napríklad poprední pekári uprednostňujú drevenú lopatu na vkladanie pizze do pece pred tou kovovou, ktorá sa rýchlo rozpáli. Pizza tak začne pracovať už na samotnej kovovej lopate a nedostane sa jej všetkých vlastností prichádzajúcich s pečením v tehlovej či šamotovej peci.
  6. Nie je možné nespomenúť estetické vlastnosti dreveného servírovacieho riadu.

podnos-biely

Sme pre vás na sociálnych sieťach – Facebooku, Instagrame, Pintereste aj Tik Toku, kde nájdete najrôznejšie vychytávky, výborné recepty a novinky zo sveta našich drevených výrobkov.

Nezabudnite nás sledovať a dať nám svoj like.

Romantický večer s dreveným servírovaním

Romantický večer s dreveným servírovaním

servirovanie-romantika

Blíži sa sv. Valentín, tradične považovaný za sviatok všetkých zamilovaných. Oslavuje sa prevažne vzájomným obdarovávaním originálnymi darčekmi, ale aj spoločne strávenými chvíľami – napríklad pri výbornom jedle. Prečo sa na stolovanie a servírovanie zamerať, sa dozviete v našom článku.

Láska prechádza žalúdkom

Príslovie, že láska prechádza žalúdkom ste už určite počuli, ale vedeli ste, že má aj vedecké opodstatnenie? Pri jedle sa zvyšuje hladina hneď niekoľkých hormónov, ktoré môžeme považovať za hormóny šťastia, lásky ale aj neresti (napr. serotonin a dopamin). Dobre naplnený žalúdok navodzuje podľa odborníkov pocity, ktoré sú porovnateľné s čerstvou zamilovanosťou. Pokiaľ ste teda stolovanie vo dvojici chceli v tento deň vypustiť, tak to rozhodne nerobte.

Romantická večera vo dvojici

Prinášame vám hneď niekoľko dôvodov, ktoré vás presvedčia, že by ste na romantickú večeru nemali zabúdať.

  1. Jedálenské stoly sú od pradávna stredobodom diania v domácnosti a vytvárajú medzi dvojicou pocit dôvery.
  2. Spoločné stolovanie podporuje lepšie fyzické aj duševné zdravie. Už spomínaná zvýšená tvorba hormónov šťastia podporuje našu myseľ a vďaka stolovaniu vo dvojici jeme pomalšie, čím podporujeme zdravé trávenie.
  3. Báječne sa hodí aj pre páry, ktoré spolu nie sú dlho. Je totiž vedecky dokázané, že pri jedle budeme oveľa uvoľnenejší a komunikácia viazne oveľa menej.
  4. Pokiaľ zvolíte vhodné servírovanie (niečo v štýle “naber si sám”), tak si môžete byť istí, že sa atmosféra ešte viac uvoľní. Využite napríklad drevené misky na jedlo, servírovaciu dosku s hlavným chodom, či okoreňte jedálenský stôl servírovacou táckou s čokoládovým dezertom (čokoláda je navyše veľmi účinné afrodiziakum).

servirovanie-pizza   servirovanie-ranajky

Zamerajte sa na servírovanie jedla

Nielen jedlom živý je človek! Povýšte stolovanie s milovanou osobou na úplne novú úroveň pomocou drevených výrobkov.

Prečo zvoliť drevený riad na servírovanie?

  • Jedná sa o vysoko dizajnovú záležitosť.
  • Drevo má prirodzené antibakteriálne vlastnosti.
  • Pri kontakte jedla s výrobkami z dreva sa neničia žiadne živiny.
  • Pýši sa odolnosťou. Servírovacie taniere a servírovacie dosky z dreva sa neničia a tiež neničia ani samotné príbory.
  • Máte doma nešiku? Potom oceníte, že drevené výrobky sú nerozbitné.
  • Drevená miska, servírovací tanier aj drevená doska sa pýši termoizolačnými vlastnosťami. Aké praktické!

servirovanie-do-vany   servirovanie-pochutin   servirovanie-ranajok-do-postele

Výber najobľúbenejších drevených výrobkov vhodných na servírovanie

Na našom e-shope nájdete množstvo drevených kuchynských potrieb, ktoré sa na servírovanie skvele hodia. Prinášame vám zoznam tých historicky najobľúbenejších.

  • Servírovacie drevené dosky
  • Servírovacie tácky
  • Drevený etažér
  • Servírovacie misy a misky na jedlo
  • Servírovací stolík

servirovanie-v-posteli

A v neposlednom rade nesmieme zabúdať na dekorácie na jedálenský stôl, ktoré budú pomyselnou čerešničkou na torte. Zlaďte farby, venujte pozornosť prírodninám a postavte na stôl aromatickú sviečku. Máte náš e-shop radi a ste spokojní s našimi drevenými výrobkami? Dajte nám prosím svoj hlas v súťaži ShopRoku 2022.

5 tipov na valentinské dekorácie

5 tipov na valentinské dekorácie

valentinsky-veniec

Zimná výzdoba už vás nebaví a do tej jarnej je ďaleko? Prichádza obdobie plné zamilovanosti – sv. Valentín. Vneste do domácnosti nádych romantiky a nových pozitívnych farieb, ktoré povzbudia myseľ. V dnešnom článku nájdete 5 tipov na valentínske dekorácie, ktoré si hravo dokážete vyrobiť aj sami.

Inšpirácia na Valentinskú výzdobu

Čo je pre Valentinskú výzdobu typické?

  • Výrobu zvládne doma úplne každý, do tvorenia sa nebojme začleniť aj deti.
  • Nová škála a kombinácia farieb vašej domácej výzdoby vnesie do príbytku príjemnú atmosféru.
  • Čerstvé kvety sú istou predzvesťou ustupujúceho zimného obdobia.
  • Červená farba podnecuje aktivitu aj vášeň a úspešne odoláva únave.
  • A tie najštýlovejšie dekorácie? Srdiečka všade, kam sa pozrieš! Zvoliť môžeme papierové, ale pokojne aj drevené srdiečka, ktoré sa hodia kamkoľvek.

Valentínske dekorácie ľahko vyrobíte doma sami

Poďme sa spoločne pozrieť na 5 najobľúbenejších valentinských dekorácií.

Valentinský veniec – srdce z prútia

Dajte zbohom zimnému venci a podľahnite trendu prútených sŕdc, ktoré vyzerajú štýlovo a vnesú do domu kúsok niečoho nového. Vojvodiť bude samozrejme červená farba (napríklad vo forme bobúľ) a prírodné materiály ako je prútie, vetvičky, či drevo. Veľké prútené srdce je samo o sebe unikátnou dekoráciou, ktorú stačí doplniť len o pár drobností a výsledok vás milo prekvapí. Prútené srdce sme síce vyrábať neskúšali, ale prútený veniec v jarnom duchu áno. Postup bude veľmi podobný. Mrknite na video.

Nástenné dekorácie

Stenu ozdobia nielen najrôznejšie dekorácie v tvare srdiečka, ale aj autentický drevený veniec. My sme si jeden taký vyrobili. Skúste to tiež!

Čo budeme potrebovať

  • okrúhly výrez z preglejky
  • akrylové farby so štetcom / prípadne akrylový sprej v bielej farbe
  • lepiacu pásku
  • nalepovaciu abecedu
  • mašľu

vyroba-valentinskeho-venca   sablony-na-preglejku   valentinsky-veniec-s-maslou

Postup

  1. Pomocou lepiacej pásky vytvoríme na výreze z preglejky pruh, ktorý chceme nafarbiť. 
  2. Akrylovým sprejom v bielej farbe miesto prestriekame (odporúčame minimálne dvojitú vrstvu)
  3. Po zaschnutí na veniec už môžeme aplikovať nápis podľa uváženia. Nalepovaciu abecedu nájdeme v papiernictve, či väčších marketoch s papierenským tovarom. Ak sa ale nebojíte výziev, tak nápis môžete vyrobiť aj sami. Stačiť vám budú akrylové farby, ktoré kúpite v každom papiernictve. Na trhu existuje tiež množstvo kaligrafických šablón s vhodnými ozdobnými fontami. 
  4. Teraz už stačí na veniec pripevniť drobné dekorácie (vetvičky, drevené srdiečko, či mašľu).

TIP NA ZÁVER: Použiť môžeme aj písmená z preglejky, ktoré nájdeme na ČistéDrevo.sk

Záplavy kvetov a drevené zápichy

Kedy inokedy, než na Valentína, si nechať domov zaplniť čerstvými kvetmi? Pokiaľ dávate prednosť rastlinám v kvetináči, tak nezabudnite na romantické zápichy ktoré dodajú drevenému kvetináči šmrnc.

Sviečky a štýlové svietniky

Nič nevyčarí romantickú atmosféru viac ako práve sviečky. Doplňte obľúbenú sviečku o drevený svietnik, ktorý môže hravo dominovať každej miestnosti u vás doma. Táto dekorácia je jednoduchá, efektívna a ozdobiť ju môžete presne podľa svojich predstáv.

Drevené dekorácie navodia píjemnú a útulnú atmosféru

Stále populárnejšia výzdoba v prírodnom duchu pokračuje. Drevené srdce, krémové odtiene, materiály ako je prútie či morská tráva v kombinácii s teplejšími farebnými odtieňmi vykúzli hrejivý interiér, kde pocítite teplo rodinného krbu. Nehovoriac o tom, že srdce z dreva je aj ideálnym produktom na obdarovanie niekoho, na kom vám záleží. Ako vyrezať drevené srdiečko sa dočítate u nás na blogu. Môžete to vyskúšať!

obrazky-zo-susenych-kvetov   macrame-anjelik   dreveny-klat-interierovy

Romantické bývanie vo vkusnom štýle

Nežná výzdoba domácnosti nadchne každú romantickú dušu aj milovníkov interiérového dizajnu! Pozornosť by sme mali venovať farebnej škále, ktorá sa od tej zimnej výrazne líši. Vojvodí samozrejme červená, ktorá má však hneď niekoľko odtieňov.

Ako zladiť červenú farbu?

  • Červená skvele vyzerá v kombinácii so zelenou, ale zimnému aranžmánu sa teraz chceme vyhnúť. Červená farba by mala byť dominantným prvkom, nie len doplňujúcim, preto vždy volíme jemné okolité farby. 
  • Klasická jasne červená ladí k bielej, béžovej, či krémovej farbe. Chybu neurobíme ani kombináciou jasne červenej s púdrovo ružovú, či nádychom lila.
  • Vínovo červenej pristanú všetky odtiene hnedej
  • Medzi najvášnivejšie kombinácie patrí červená s čiernou, s touto kombináciou však šetríme, pretože je skutočne výrazná a menšiemu prietoru by mohla uškodiť. 
  • Do rovnakeho farebného spektra ako červenú radíme aj modrú a žltú. Výrazne tak podporíme pozitívnu pôsobnosť farieb na naše telo i myseľ. 
  • Nikdy nešliapneme vedľa s kombináciou červenej farby a prírodného odtieňa drevených výrobkov.

Pripravte sa nielen na 14. februára štýlovo a vdýchnite vášmu príbytku lásku a romantiku, ktorej nie je nikdy dosť. Dekorácia s dreveným príznakom pozitívny náboj doma iba podporí. Viac inšpirácie na výzdobu domácnosti, drevené dekorácie a DIY postupy nájdete na našom Pintereste, tak nezabudnite pinovať s nami.

Trend vianočného pečenia: drevené medovníčky

Trend vianočného pečenia: drevené medovníčky

drevene-pernicky

Viete, čo je v našich končinách najvýraznejším symbolom Vianoc? Nepochybne vianočné medovníčky, ktoré patria k najstaršiemu sviatočnému pečivu vôbec. Predtým sa cesto vytláčalo do vyrezávaných drevených foriem a postupom času sa začalo najrôznejšie zdobiť. My vám teraz prinášame recept na veľmi netradičné a o to štýlovejšie zdobenie vianočných medovníkov – drevené dekorovanie.

Vianočné medovníky – recept na cesto bez mäknutia

Čo budeme potrebovať

  • 400 g hladkej múky
  • 140 g práškového cukru
  • 1 menšia lyžička jedlej sódy
  • 2 lyžičky perníkového korenia
  • 2 lyžice medu
  • 100 g masla
  • 1 celé vajcia
  • 1 žĺtok
  • olej na potretie fólie
  • štrukturálna fólia s dekorom dreva (kúpite v špecializovaných obchodoch a e-shopoch s cukrárenským tovarom)

Na potretie pred pečením

  • 35 ml vody
  • malá lyžička kakaa holandského typu

Na potretie po pečení

  • maslovačka
  • zvyšný bielok rozmiešaný s trochou vody (prípadne rumu)

valcek-so-vzorom   dreveny-medovnicek   pernicky-recepty

Postup

  1. Do väčšej misy preosejeme múku a práškový cukor a zmiešame všetky „suché“ ingrediencie.
  2. Postupne pridáme tekutý med, rozšľahané vajcia a rozpustené (nie teplé) maslo.
  3. Ľahko miešame drevenou vareškou a potom už miesime rukou. Nie je potrebné to s miešaním nijako preháňať. Chceme len, aby sa spojili ingrediencie a vzniklo hladké a celistvé cesto.
  4. Pokiaľ sa nám bude zdať, že cesto príliš lepí, tak ho môžeme posypať trochou múky.
  5. Hotové cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme najlepšie cez noc odležať.
  6. Na druhý deň cesto vyvaľkáme na pomúčenej drevenej doske na hrúbku cca 7-8 mm.
  7. Teraz už prišiel ten správny čas na dekorovanie našich medovníčkov.
  8. Na vyvaľkaný plát pritlačíme štrukturálnu fóliu zľahka potretú olejom a pritlačíme na cesto a vyvaľkáme valčekom teraz ešte zhruba na 4 mm. Nebojíme sa na cesto pritlačiť.
  9. Vrelo odporúčame pracovať len s dobre vychladeným cestom. Ja osobne si cesto rozdelím na niekoľko kúskov, časť vyvaľkám a zvyšok nechám chladiť v chladničke.
  10. Následne vykrajujeme požadované vianočné tvary.
  11. Ak chceme aby bol vzor ešte výraznejší, plech s medovníkmi vložíme na 10 minút do chladničky.
  12. Následne natrieme medovníčky zmesou vody a kakaa, čím vytvoríme požadovaný dekor.
  13. Pečieme vo vyhriatej rúre na 170° C a to cca 8-10 minút.
  14. Ihneď po vytiahnutí medovníky potierame dobre rozšľahaným bielkom, do ktorého sme pridali vodu alebo rum.

Čo hovoríte na medovníčky bez zdobenia?

Cesto na medovníky už máme, ale teraz sa treba zamerať na samotné zdobenie. Chcete tento rok niečo iné a zdĺhavé zdobenie cukrovou polevou vám nič nehovorí? Potom tento rok musíte vyskúšať medovníčky s dreveným dekorom. Zožnú zaručený úspech! Dajte vášmu pečeniu nový rozmer! Navyše sa priblížite tradíciám, kedy sa na zdobenie drobného maslového pečiva používali drevené pečiatky na cesto. Vaša babička má určite takú drevenú pečiatku ešte niekde na povale, alebo v kredenci.

zazvorove-susienky

Už ste počuli o embosovaných valčekoch?

Embosovaný valček na cesto je vlastne klasický drevený valček so vzorom, ktorého reliéf, sa prekresľuje do cesta už počas vaľkania. Aplikácia je jednoduchá a efektívna.

Na aký typ cesta použiť embosovaný valček?

Drevené embosované valčeky sa rozhodne nehodia na kysnuté cesta, ale napríklad ani cesta obsahujúce kypriaci prášok, pretože cesto v rúre nadobudne a požadovaný vzor by sa pri pečení stratil. Embosované valčeky sa hodia najmä na nasledujúce cestá:

  • Perníkové cesto
  • Sušienkové cesto
  • Klasické linecké cesto
  • Poťahovacie hmoty z marcipánu a fondánu

embosovany-valcek-vianoce

Bez čoho sa nezaobídete pri servírovaní vianočného pečiva?

Vianočné pečenie sa samozrejme nezaobíde bez štýlového servírovania. Ak chcete, aby vaše linecké pečivo, včelie úle, vianočné medovníčky a staročeské pracny vyzerali dokonale, tak využite drevený etažér. Ten vytvorí na stole dokonalý vianočný aranžmán a vaše vianočné pečivo sa dočká úctyhodného servírovania. Vyberať môžete hneď z niekoľkých typov etažérov – porcelánový, drevený, rustikálny z podložiek kmeňa brezy, prípadne kombinovaný servírovací stojan pre ultramoderné kuchyne.

etazer-s-cukrovim

Máte nejaké netradičné postupy na zdobenie medovníkov? Pochváľte sa nám v komentároch, alebo na našich sociálnych sieťach. Ak hľadáte viac inšpirácie na vianočné pečenie, tak navštívte náš Pinterest, kde nájdete množstvo vianočných nápadov.

Vianočné horúce jablko s vôňou škorice a tradícií

Vianočné horúce jablko s vôňou škorice a tradícií

horuce-jablko

Horúci korenený nápoj k Vianociam neodmysliteľne patrí. Vyskúšajte recept, ktorý máme v ČistéDrevo.sk najradšej a samozrejme žne ovácie aj doma. Vianočné servírovanie jedla spolu s horúcim nápojom s vôňou jabĺk a korenia očarí sviatočnou atmosférou aj špecifickou chuťou. Vyskúšate ho tiež?

Horúce jablko – recept

Jednoduchý recept, ktorý môžete ľubovoľne upravovať, a hodí sa pre alko variant pre dospelých, aj nealko verziu pre deti.

Čo budeme potrebovať

  • 3 sladké jabĺčka
  • Šťava z citróna
  • Šťava z pomaranča
  • 5 klinčekov
  • Lyžička škorice
  • Štipka kardamomu
    Muškátový oriešok
  • Zázvor (môže byť sušený, ktorý výraznejšie vonia, ale aj čerstvý – ten má správny šmrnc)
  • Lyžica trstinového cukru
  • Voda (záleží na šťavnatosti zvoleného ovocia a vašich preferenciách)

horuce-jablko-detail   horuce-jablko-servirovanie   horuce-jablcko

Postup

  1. Olúpané a nakrájané jablká skaramelizujeme na lyžici trstinového cukru.
  2. Po skaramelizovaní ich zalejeme vodou a pridáme zmes korenia. Najvýraznejšiu vôňu docielime rozdrvením korenia v mažiari.
  3. Po zmäknutí jabĺčka rozmixujeme. (Len nezabudnite najprv vytiahnuť klinček.)
  4. Pomocou dreveného lisu na ovocie vytlačíme citrusy a šťavu prilejeme do zmesi.
  5. V prípade potreby dolejeme vodou. Dospelí môžu horúce jablko doplniť o kvalitné brandy, prípadne iný alkohol (skvele chutí s trstinovým rumom a whisky).
  6. Servírujeme v štýlových šálkach.

Náš tajný tip na záver: Máte radi poriadne chute? Nebojte sa experimentovať a do nápoja pridajte trochu chilli rozdrveného v drevenom mažiari. Výsledkom budete milo prekvapení a navyše vás nápoj ešte viac zahreje.

Čo piť v chladných zimných mesiacoch a čím si pripiť na Vianoce?

Ako povzbudiť našu psychiku, ktorá s nedostatkom slnečného svitu značne trpí? Podobný vplyv na nás má okrem počasia aj jedlo a pitie. Nevyhýbajme sa preto koreniu, ktoré zahrieva, a ovociu, ktoré nám osladí život. V rámci alko verzie nezabudnite, že hrnček môže po sebe zanechať stopy, ktoré väčšinou na drevenom stole zostávajú. S tým vám hravo pomôžu podložky pod hrnček.

Čo pili o Štedrom večeri naši predkovia?

  • Nechýbala samozrejme voda z vlastnej studne.
  • Vo vinárskych oblastiach sa na stole vynímala fľaša dobrého vína, prípadne domáca pálenka, čo mala šmrnc.
  • Za sviatočnú sa považovala káva a čaj, pretože týchto nápojov nebolo vždy dostatok.
  • Veľmi tradičným nápojom našich predkov bola samozrejme medovina. Med patril k dostupným surovinám a dodnes nesmie na sviatočnom štedrovečernom stole chýbať. Podľa povier prináša do chalupy hojnosť a bohatstvo
  • V najrôznejších podobách sa pri vianočnom stole popíjal punč, či iný horúci a korenený nápoj. Tento zvyk pravdepodobne pochádza od nemeckých mešťanov.

vianocny-stromcek   vajecny-liker-darcek   dreveny-anjelik

Prečo servírovať horúce nápoje do drevených hrnčekov?

Drevený materiál má tri veľké výhody. Drevený hrnček dokonale izoluje teplo, skvele vyzerá a navyše sa nerozbije. Pokiaľ teda hľadáte ideálny riad k deťom, tak riad z dreva by pre vás mal byť jasnou voľbou. Horúce jablko ale nemusíte nutne piť len doma, skvele prehreje aj na zimnom výlete, stačí ho len naliať do termosky.

drevena-kuksa

Čo k horkému jablku servírovat?

Horúci korenený vianočný drink si zaslúži aj niečo dobré na zahryznutie. Zlaďte tieto dve báječné ingrediencie, naplňte servírovaciu tácku po okraj a máte skvelé pohostenie pre návštevu.

Čo sa k „horúcemu jabĺčku“ hodí?

  • Zimnou klasikou je samozrejme klasická jablková štrúdľa. Ja osobne ju milujem ešte teplú.
  • Akékoľvek korenené sušienky. Už ste napríklad skúšali tie zázvorové? Skvele prehrejú organizmus.
  • Máte už vianočné pečivo? Pochváľte sa! My sa tento rok zamilovali do medovníčkov s „dreveným“ povrchom. Na recept sa môžete tešiť už čoskoro.
  • Máte radšej rezkejšiu chuť, pridajte si do pitia viac alkoholu a ozdobte servírovací podnos napríklad kávovými sušienkami.

kavove-susienky   susienky

Punč, varené vínko, medovina a v neposlednom rade horúce jablko, ktoré svojou špecifickou vôňou šíriacou sa naprieč všetkými adventnými trhmi, najviac symbolizujú  Vianoce. Skvele tento horúci nápoj chutí vonku napríklad v hrnčeku s nápisom. Sneží, mrzne, až praští, ale vy sa nechcete vzdať tejto romantiky? Potom vás od studených prstov a zimy zachráni švédsky oheň, ktorá má veľa výhod. Postavte si mini táborák napríklad na záhrade a nielen, že bude dokonalým zdrojom svetla a tepla, ale kedykoľvek si na ňom môžete prihriať horúci nápoj. Alebo si nad švédskym ohňom rovno opečiete špekáčiky?

Opekanie špekáčikov v zime? Prečo nie!

Opekanie špekáčikov v zime? Prečo nie!

finska-svieca

Na grilovanie rozhodne nemusíme čakať až do jari. Opekanie špekáčikov v zime má predsa svoje osobité čaro. Pokiaľ navyše zvolíte vhodné produkty, tak vám v grilovaní, či všeobecne varení v prírode nebude stáť nič v ceste.

Opekania špekáčikov sa nemusíte vzdať ani v zime

Kúzlu zimného vonkajšieho varenia u nás podľahli pravážne reštaurácie. Poslednou dobou sa ale tieto chvíľky v hygge štýle dostávajú do popredia záujmu širokej verejnosti. A my sa vôbec nečudujeme a tento trend radi nasledujeme!

Celoročné grilovanie je populárne v zahraničí, predovšetkým na severe Európy, kde sa napríklad stalo tradíciou opekanie na Vianoce. Prečo nie? Rozhodne to má svoje čaro. Ani vy sa v chladnejších mesiacoch nemusíte vzdať svojho obľúbeného koníčka. Stačí sa iba dôkladne pripraviť.

opekanie-v-zime   ohnisko-v-zime

Skvelá zimná vychytávka: švédsky oheň bez prikladania

Na zimné opekanie sa každoročne celá rodina veľmi teší. Sneh, teplo ohňa a rodinná atmosféra niekde v lone lesa je povznášajúca pre deti i dospelých.

A bez čoho sa v lese pri opekaní špakáčikov rozhodne nezaobídeme?

My jednoznačne hlasujeme pre švédsky oheň. Je známy aj pod názvami fínska svieca, kanadská pochodeň alebo tiež Jätkänkynttilä. Jedná sa o obyčajný klát dreva, ktorý je čiastočne navŕtaný, čo umožňuje tzv. komínové horenie. Následné nasávanie vzduchu a výrazný ťah umožňujú horenie iba vo vnútri kláta, preto drevo horí ekonomickejšie a hravo si na ňom zohrejeme napríklad jedlo, alebo opečieme špekáčiky. Fínsku sviecu si dokonca môžete vyrobiť doma svojpomocne.

ohen

Ako upratať po opekaní?

Urobili ste si báječné popoludnie s rodinou či priateľmi pri ohni? Teraz po sebe ale musíte zahladiť stopy.

  • Ako prvé upraceme všetky odpadky.
  • Necháme oheň dôkladne dohorieť. Na to je práve švédsky oheň ideálny. Máme odskúšané, že jeden taký drevený klát akurát stačí na opekanie špekáčikov s rodinou či priateľmi (v priemere hodí 90 minút).
  • Pokiaľ ešte nie sú uhlíky dostatočne studené, tak si pomôžeme vodou a ohnisko polejeme. 
  • Vo chvíli, keď už sú uhlíky studené, tak ich pomocou lopatky upraceme pod okolité stromčeky. Vedeli ste, že je popol skvelé hnojivo?
  • Odstránime prípadné kamene, ktorými sme “ohnisko” ohraničovali, či zasypeme vykopanú jamu.
  • V žiadnom prípade nikdy neodchádzame od horiacich, či tlejúcich uhlíkov a zvyškov dreva.

ohnisko   ohen-v-zime

Čo si k zimnému opekaniu pribaliť do batohu?

Zimné opekanie sa samozrejme nezaobíde bez dobrej výbavy. Okrem fínskej sviece, ktorá sa pohodlne zmestí do batohu, a špekáčikov na opekanie, sa vám určite bude hodiť aj riad z dreva a mnohé ďalšie vychytávky.

Inšpirujte sa:

  • Vidlica na opekanie – dnes existujú aj veľmi skladné teleskopické typy.
  • Termoska na horúci nápoj je už evergreenom v nevyhnutnej výbave každého milovníka prírody.
  • Hodiť sa vám bude aj drevená kuksa alebo korbel na nápoje. Drevený korbel ocení predovšetkým mužská časť výpravy.
  • Drevený riad, ktorý sa nerozbije. Odporúčame predovšetkým praktické dózy na potraviny. Navyše vám môžeme z osobnej skúsenosti potvrdiť, že špekačik z dreveného taniera chutí úplne inak.
  • Vrecko na odpadky nikdy nezabúdajte!
  • A ako už bolo spomínané vyššie, tak sa rozhodne nezaobídeme bez švédskeho ohňa.

kempovanie-v-zime   zima

Ešte ste opekanie či grilovanie v zime neskúšali? Potom to určite musíte napraviť a užiť si túto netradičnú zábavu so svojimi najbližšími. Pokiaľ hľadáte ďalšie skvelé nápady a vychytávky z dreva, tak navštívte náš Pinterest, kde sa to hemží inšpiráciou, ako drevené výrobky využívať a na čo všetko ich použiť.

Vianočka ako od babičky

Vianočka ako od babičky

vianocka-ako-od-babicky

Osobne vianočné pečivo moc nemusím. Na čo sa ale každoročne ohromne teším je voňavá vianočka, ktorá pre mňa spolu so smrekovými vetvičkami tvorí tú pravú vôňu a atmosféru Vianoc. A preto som sa rozhodla podeliť sa s vami o recept mojej babičky na štedrovečernú vianočku. Následná závislosť zaručená!

Štedrovečerná vianočka – recept

Vianočka tradične symbolizuje spätosť rodiny a láskyplné puto. Väčšinou sa pletie z deviatich vrkočov, čo má tiež svoj význam. Spodné štyri pramene značia štyri živly (oheň, vodu, zem a vzduch). Prostredné tri pramene symbolizujú rozum, cit a vôľu človeka. Vrchné dva premene zase predstavujú poznanie a lásku. Každá rodina má svoj recept, niekde sa pridáva sušené ovocie, inde oriešky či staročeské korenie. My vám prinášame náš obľúbený recept, ktorý vonia po rume, korení a Vianociach.

Čo budeme potrebovať

  • 125 g masla
  • 80 g cukru kryštál
  • kôra z 1 citróna
  • 3 žĺtky
  • špetka soli
  • ¼ mléka
  • vanilka z 1 lusku
  • 25 g čerstvého kvasnic
  • 500 g polohrubé múky
  • 100 g hrozienok vopred namočených v rume
  • 65 g opražených a nasekaných mandlí (plus hrsť plátkov mandlí na posypanie vianočky)
  • šťava z jedného citróna (cca 50 g)
  • štipka kardamomu
  • štipka mletého muškátového oriešku

vianocka-priprava   vianocka-servirovanie   vianocka-s-rozinkami

Postup

  1. V prvom rade necháme vzísť kvások. Ja po vzore babičky rozdrobím kvasnice do misky, posypem cukrom (stačí napríklad len štvrť lyžičky) a štipkou hladkej múky, zalejem polovicou mlieka (cca 125 ml). Zmes potom prikryjeme utierkou a necháme vzísť na teplom mieste.
  2. Teraz vymiešame maslo metličkou do peny.
  3. K maslu teraz pridáme žĺtky s cukrom a vymiešame do peny. Skvele na to poslúži stierka do kuchyne. Tesne pred dokončením pridáme soľ, kôru aj vanilku.
  4. Preosejeme si múku, do ktorej urobíme jamku a vlejeme do nej vzídený kvások.
  5. Pridáme utrené žĺtky s cukrom a maslom a zvyšné mlieko. Teraz vypracujeme tuhé cesto.
  6. Do cesta postupne ľahko pomocou varešky zapracujeme hrozienka a opražené nasekané mandle.
  7. Zmes teraz preložíme na pomúčenú kuchynskú dosku a ešte raz dôkladne zapracujeme. Cesto potom necháme na teplom mieste kysnúť zhruba hodinu pod čistou utierkou. Na kysnutie akéhokoľvek kysnutého cesta sa mi najviac osvedčila klasická ošatka na pečenie chleba.
  8. Po vykysnutí preklopíme cesto na kuchynskú drevenú dosku a pomocou valčeka rozvaľkáme.
  9. Z hmoty následne odkrojíme 9 rovnakých kúskov, a tie ručne rozvaľkáme na 9 prameňov, ktoré následne spletieme dohromady. Na postup pri pletení vrkočov z cesta sa môžete pozrieť vo videu.
  10. Akonáhle vianočku zapletieme, necháme ju ešte na plechu 15 minút kysnúť. Pokiaľ je vianočka dobre upletená, spevňovať se vôbec nemusí, niekto ale spevňuje pomocou špajdlí.
  11. Teraz pomocou maslovačky potrieme vianočku rozšľahaným vajcom (môžeme k nemu pridať trochu rumu so škoricou) a posypeme plátkami mandlí.
  12. Pečieme 10 minút v teplovzdušnej rúre rozpálenej na 195 °C a následne znížime teplotu na 160 °C a pečieme ďalších 45 minút.
  13. Pokiaľ povrch rýchlo zlatne, prikryjem vianočku alobalom. Mojím tajným tipom sú obaly od masla, ktoré si pred Vianocami schovávam. Práve tými vianočku v rúre prikryjem, vďaka čomu zlatne pomalšie a potom sa po upečení krásne leskne a vonia.

Aké kuchynské náčinie sa vám na pečenie bude hodiť

Čo si budeme rozprávať, môžeme byť skvelí kuchári aj pekári, či cukrári, ale bez tých správnych potrieb do kuchyne sa jednoducho nezaobídeme. Na našom e-shope ČistéDrevo.sk nájdete všetko potrebné.

Aké kuchynské potreby sa vám na pečenie nielen štedrovečernej vianočky budú hodiť?

 embosovany-valcek-vianoce

Ako vybrať dosku na cesto

Bez kuchynskej dosky na cesto si akékoľvek pečenie ani nevieme predstaviť. Akú si ale vybrať, aby vaše pečenie bolo čo najjednoduchšie? Drevenú alebo snáď silikónovú? Poďme sa spoločne pozrieť na ich výhody, výber potom bude o to jednoduchší.

Výhody drevenej dosky na cesto:

  • Pevnosť, odolnosť, vyššia nosnosť.
  • Na rozdieľ od silikonovej podložky na nej môžete krájať nožom a používať klasické vykrajovátka (u silikónovej sa odporúčajú iba plastové).
  • Tradícia a nesmrteľnosť. Keď sa o dosku budete dobre starať, odmení sa vám dlhou životnosťou. (Po použití stačí starostlivo umyť, naolejovať, prebytočný olej zotrieť a pri izbovej teplote sušiť.) 
  • Oceňujeme najmä zarážky, vďaka ktorým sa nám cesto nedostane niekam, kam by sme ho nechceli. Navyše vďaka nim samotná doska zostáva na svojom mieste.
  • Veľká doska na cesto šetrí vašu kuchyňu a upratovanie je potom oveľa ľahšie.

Prednosti silikónovej podložky na cesto:

  • Jednoduchá údržba, po použití ju ľahko zotrite alebo umyte v umývačke.
  • Pre svoju skladnosť je ideálna do menšej kuchyne, kde potrebujeme šetriť miesto.
  • Nepriľnavý povrch zaistí, že cesto nemusíte toľko podsypávať múkou. Mnohé typy silikónových dosiek sa navyše dajú použiť aj ako podložka na pečenie.

pernicky-receptar

Chcete viac inšpirácie na Vianoce, pečenie, ale aj vianočné dekorácie? Sledujte náš Pinterest, kde nájdete množstvo nápadov s vôňou dreva, ale aj praktické informácie.

Originálne darčeky pre poľovníkov v znamení sv. Huberta

Originálne darčeky pre poľovníkov v znamení sv. Huberta

Nahledovy-lovu-zdar

Jeseň sa u poľovníkov nesie v pomerne slávnostnom duchu a núti nás možno premýšľať, aký vianočný darček milovníkovi lesa či lovcovi zaobstarať. V nasledujúcom článku sa dozviete niečo o najväčšom sviatku všetkých poľovníkov – svätohubertských slávnostiach – a samozrejme nebudú chýbať tipy na darčeky z dreva pre poľovníkov a vlastne každého, komu chcete zaobstarať špeciálny darček na mieru.

Svätohubertska jazda. Čo to je?

Máte v rodine alebo medzi priateľmi poľovníka? Potom by ste mali vedieť, že sa 3. novembra pravidelne v českých aj slovenských krajinách organizujú tradičné svätohubertské jazdy. Počujete o nej prvýkrát? Svätohubertská jazda je v skutočnosti symbolický hon na líšku, kedy líšku predstavuje samotný poľovník. Na záver dňa samozrejme nechýba nefalšovaná zábava, pivo v drevených korbeloch a zverinové pochúťky štýlovo servírované na drevených doskách, korýtkach, či dokonca na smrekových vetvičkách. Poľovníci väčšinou výrazne podporujú tradície a zvyklosti, a tak u nich nájdete naozaj štýlové servírovanie jedla v rýdzo drevenom duchu. K Hubertskej zábave patrí aj organizovanie plesov – tzv. „Hubertská“.

dosticka-na-maso   rebro

Tipy na darčeky pre poľovníkov či milovníka prírody

Zájmy myslivců se většinou točí kolem přírody, zvěře a v neposlední řadě i lovu. Vřele proto doporučujeme pro zapálZáujmy poľovníkov sa väčšinou točia okolo prírody, zveri a v neposlednom rade aj lovu. Vrelo preto odporúčame pre zapálených poľovníkov využiť možnosti darčekov na mieru a s nimi súvisiace gravírovanie do dreva.

Gravírovanie do dreva. Čo to je?

Vypaľovanie do dreva právom patrí k stále obľúbenejším umeleckým technikám. Pomocou rozpáleného predmetu (v našom prípade profesionálneho lasera) dochádza k odparovaniu dreva, čím sa stáva vypálený motív neodstrániteľným. Vďaka gravírovaniu všeobecne vznikajú unikátne drevené dekorácie, originálne darčeky, napríklad aj upomienkové predmety vhodné pre firemných zákazníkov, svadobčanov aj pre najrôznejšie životné míľniky. Darčeky s gravírovaním majú navyše jednu veľkú výhodu – dajú obdarovanému jasne najavo, že ste si na darčeku dali naozaj záležať. A v neposlednom rade pre našich šikovných špecialistov na laseri nie je nič nemožné, stačí prísť s nápadom a kreatívny kolotoč môže začať.

A aké drevené výrobky pre poľovníkov si nechať ozdobiť vypaľovaním do dreva?

  • Drevená darčeková krabica s lesným motívom môže skrývať mnohé tajomstvá – naplníte ich podľa seba alebo siahnete po drevenej darčekovej krabici, ktorú sme pre vás už naplnili?
  • Pivný korbel s menom, prípadne poľovníckym heslom “Lovu zdar” nesmie chýbať.
  • Drevené hodiny v prírodnom duchu, so zvieracími motívmi. Čo napríklad s textom “Je čas vyraziť do lesa”?
  • Drevené dosky vhodné na prípravu a servírovanie zverinových pochúťok. Vygravírovať na doštičku môžete napríklad meno obdarovaného alebo akýkoľvek motív okolo poľovníctva.

lovu-zdar-debnicka   lovu-zdar-nosic   nosic-na-stamprle-lovu-zdar

Aké zaujímavé darčeky ešte poľovníkovi zaobstarať?

  • Darčekový kôš s obľúbenými zverinovými pochúťkami. Darčekové koše patria tradične k darčekom, ktoré nikdy neurazia. Krásny prútený košík jednoducho naplníte tým, čo má dotyčný rád.
  • Teplé oblečenie vhodné na “čakanú” ocení každý zmrzlík.
  • Kvalitná termoska na horúci nápoj je ideálna pre chladné rána v lese.
  • Bez kvalitnej čelovky, prípadne príručného svietidla, sa žiadny poľovník nezaobíde.
  • Súprava nožov na spracovanie ulovenej zveri je absolútnou nevyhnutnosťou. 
  • Hamaka, či klasická závesná sieť, sa hodí na odpočinok v lese, prípadne počúvanie jelenej ruje. Viete si snáď predstaviť väčšiu romantiku?

TIP NA ZÁVER: Máte doma malého poľovníka, alebo milovníka prírody? Potom vám určite nesmie chýbať naša lesná abeceda, ktorá je krásnou nástennou drevenou dekoráciou a zároveň skvelou učebnou pomôckou pre malých školákov.

lesna-abeceda

Okienko do histórie – sv. Hubert

Sv. Hubert bola historicky doložená postava. Jednalo sa o akvitánskeho šľachtica z bohatej rodiny. Svoje dni si krátil nezriadeným životným štýlom, hodovaním a v neposlednom rade lovom. Na jednom hone údajne zablúdil hlboko do lesa a tu uvidel nadpozemsky krásneho bieleho jeleňa s krížom medzi parožím. Cez lesnú bytosť v podobe jeleňa k nemu prehovoril Boh a Hubert sa ako inak než polepšil. Po tomto mystickom zážitku sa stal kňazom, po čase dokonca biskupom a výrazne sa zaslúžil o šírení kresťanstva u nás. Po svojej smrti sa stal patrónom všetkých lovcov a poľovníkov.

Ak hľadáte ďalšie tipy na darčeky pre vašich najbližších, tak sledujte náš Pinterest, kde nájdete inšpiráciu na drevené darčeky s rôznymi motívmi. Obzvlášť pokiaľ si nie ste istí, čo presne nechať na výrobok z dreva vypáliť, tak je Pinterest doslova bezodnou studnicou unikátnych nápadov.