TOP 5 vege receptov na gril

nahledova-grilovani

Vo vegetariánskej strave sa objavuje výrazná rozmanitosť a lahodnosť, preto sme si pre vás pripravili 5 najobľúbenejších vegetariánskych receptov, ktoré rozhodne musíte vyskúšať! Súčasťou nášho sprievodcu vegetariánskou kuchyňou je aj dôležitá a esteticky príjemná súčasť grilovania – servírovanie jedla s atraktívnymi drevenými výrobkami. Viete, čo vám nesmie pri grilovaní chýbať?

Na čo si dať pozor pri príprave vegetariánskych receptov

  • Dôkladne rozpálime gril – pamätajte, že uhlie aj drevo by malo v krbe horieť minimálne ¾ hodiny, aby bol gril dobre pripravený.
  • Príliš veľa korenia – mnohí robia tú chybu, že pri snahe dodať chuť vegetariánskym, či veganskym pokrmom, jedlo zbytočne prekorenia. Možno aj vy sami si spomeniete na nie príliš chutné vege pokrmy, ktoré boli suché – je to práve zbytočne pridaným korením. Radšej si pomeľte korenie v drevenom mlynčeku a tým môžete zvýrazniť požadovanú chuť a arómu.
  • Kombinácia viacerých výraznejších chutí - nemiešajte príliš veľa výrazných chutí dohromady. Zamerajte sa len na jednu kombináciu – napríklad bazalka ladí s provensálskym korením a cesnakom, kari ladí s údenou paprikou a chilli papričkami aj zázvorom.
  • Pozor na olej - každý gurmán aj odborník na grilovanie vám povie, že olej na gril rozhodne nepatrí. Horiaci olej vytvára nezdravé karcinogénne látky. Prebytok oleja a marinád teda pred grilovaním z pokrmov zľahka zotrieme (prípadne jemne osušíme).
  • Rošt by nemal byť preplnený, aby nedochádzalo k nerovnomernému prepečeniu. Každý si na svoj kúsok dobroty rád počká.

grilovaci-nacini

Grilovaná mrkva ala losos

Skutočná dobrota, ktorá sa stane stálicou vo vašom jedálničku.

  • 0,5 kg mrkvy
  • 1 kg soli
  • Rastlinný olej
  • Tekutý dym
  • Nori riasa

Postup

  1. Dno menšieho pekáča posypeme soľou, na ktorú nasypeme neolúpanú mrkvu a zvyškom soli ju úplne zasypeme. Rozpálime gril na 180 °C a hodinu a pol.
  2. Necháme následne vychladnúť čo najdlhšie (kľudne cez celú noc). Pamätajme na to, že čím dlhšie mrkva v soli zostane, tým lepšie.
  3. Po vychladnutí mrkvu vyberieme zo soli, olúpeme ostrým nožom a nakrájame na veľmi tenké plátky.
  4. Na dno sklenenej nádoby s vekom vložíme plátky riasy Nori, ktorá finálnemu pokrmu dodá tú pravú “rybiu” arómu.
  5. Na riasu teraz vyskladáme plátky mrkvy a zalejeme zmesou oleja a tekutého dymu (možno nahradiť údenou paprikou).
  6. Takto pripravenú mrkvu necháme aspoň dva dni odpočívať, aby sa jednotlivé chute dôkladne prepojili na lahodný pokrm.
  7. Na grile následne opečieme rozkrojený bagel a podávame spoločne s kyslou smotanou, krehkým letným šalátom a kôprom.

Pomerne netradičná pochúťka si zaslúži jedinečné servírovanie. Skúste bagely s “údeným lososom" podávať v nižších drevených debničkách. Okrem nezameniteľného dojmu je navyše tento typ servírovania aj veľmi praktický – skvele sa vám budú dobroty roznášať a nič vám nespadne.

Cuketové placky s mozzarellou a rajčinami

Plnohodnotné jedlo pre tých, ktorí potrebujú pohostiť viac ľudí naraz. Ideálne aj pre nadšencov low-carb stravovania (stačí múku zameniť za LC múku, prípadne mleté ​​orechy, či lahôdkové droždie).

  • Cuketa
  • Mozzarella
  • Rajčiny
  • Bazalka
  • Vajcia
  • 5 lyžíc polohrubej múky

Postup

  1. Cuketu postrúhame nahrubo vo väčšej miske, osolíme a necháme tzv. "vypotiť" cca 5-10 minút.
  2. Vodu zlejeme a k nastrúhanej cukete pridáme vajcia, múku, nakrájanú čerstvú bazalku. Fanúšikovia pikantnejších chutí pridajú rozotrený cesnak.
  3. Zmes dobre premiešame a vytvoríme husté cesto ako na zemiakové placky.
  4. Pečieme najlepšie na žulovej doske na grile - cuketová placka tak získa výbornú "dymovú arómu" a chutí úplne inak ako z panvičky. Osobne vyskúšané!
  5. Pomocou klieští na grilovanie zložíme placku z grilu a odložíme na drevenú doštičku.
  6. Do placky teraz zabalíme mozzarellu, čerstvé paradajky aj bazalku.

Tento rýdzo letný pokrm odporúčame podávať napríklad na drevenom korýtku, obzvlášť vo chvíli, keď máte viac hostí. Ide totiž o dokonalé plnohodnotné jedlo. Korýtko tiež udrží pokrmy dlhšie teplé, a tak si pochutnajú aj oneskorenci.

mozzarella-s-rajcaty

S´mores pre milovníkov sladkého

Marshmallows sa grilujú extrémne rýchlo, veľmi skoro ale zistíte, že aj tak nebudete stíhať pridávať na gril. S'mores vám budú doslova miznúť pod rukami. Ideálne pre detské oslavy!

  • penové marshmallows vhodné na oheň
  • sušienky
  • horká čokoláda

Postup

  1. Na veľký podnos si pripravíme sušienky - použiť môžeme klasické obilné, cookies, ale napríklad aj slané krekry.
  2. Na zvolené krekry položíme štvorček horkej čokolády.
  3. Teraz sa už pustíme do grilovania marshmallows. Penové cukrovinky opekáme pomerne krátku dobu zo všetkých strán.
  4. Prichystané keksy s čokoládou pokryjeme grilovaným marshmallow a zakryjeme druhým keksom.

Po prvej várke s'mores sa len zapráši. Druhú podávame na veľkej servírovacej tácke, odkiaľ si každý môže brať podľa ľubovôle.

marshmallow   smores

Grilované zemiaky

Zemiaky na grile sú obľúbenou pochúťkou aj zaprisahaných mäsožravcov. Rozhodne týmto pokrmom pohostíte úplne všetkých.

  • veľké zemiaky
  • bylinkové maslo
  • syr podľa chuti (skvele sa hodí balkánsky syr, prípadne mozzarella)
  • cesnak

Postup

  1. Veľké zemiaky ošúpeme (nové nemusíme) a niekoľkokrát priečne narežeme.
  2. Dôkladne osolíme a okoreníme (tu sa nebojíme trochu pridať, pretože zemiaky pohlcujú soľ).
  3. Zemiaky vložíme na dobre rozpálený gril. Pre väčšiu istotu môžeme zabaliť do alobalu, ale nie je to nutné.
  4. Grilujeme minimálne hodinu a následne s pomocou klieští vytiahneme z grilu a položíme na doštičku z dreva.
  5. Do zárezov v zemiakoch vložíme bylinkové maslo a syr podľa chuti a opäť vložíme na gril, kde opekáme dozlatista.

Rustikálny ráz zemiakov podporí drevená doska na servírovanie, prípadne korýtko, ktoré udrží pokrm v teple a zároveň dodá zemiakom vidiecky šmrnc. Jednoducho sa jedná o ideálne jedlo pre vonkajšie grilovanie aj pohostenie priateľov na chate. Nezabudneme pridať ochutené dipy v štýlových, či tradičných miskách. K zemiakom oceníte cesnakový, bylinkový, ale aj syrový dip.

grilovana-brambora

Šampiňónový špíz s grilovaným tofu

  • šampiňóny
  • tofu (zvoľte ochutené - napríklad bylinkové, alebo údené)
  • paprika
  • cibuľa
  • drevené špajle

Postup

  1. Šampiňóny očistíme vhodný štetcom, odporúčame napríklad drevený nôž na huby so štetcom.
  2. Pokiaľ hríb umývame, tak len veľmi ľahko a dobre ho osušíme, aby sa vlhkosť nedostala do huby.
  3. Tofu nakrájame na väčšie kocky, papriku a cibuľu na väčšie kúsky.
  4. Teraz striedavo na špajli napichujeme šampiňóny, tofu a zeleninu.
  5. Špíz môžeme preliať bylinkovým maslom, ale nie je to nutné.
  6. Grilujeme zo všetkých strán približne 7 minút.

Podávame naservírované na drevenom tanieri, ktorý vyniká termoizolačnými vlastnosťami a teda nám jedlo rýchlo nevychladne. Obzvlášť tofu a šampiňóny sú všeobecne „chladné“ pokrmy a po vytiahnutí z ohňa chladnú rýchlejšie ako napríklad mäso.

grilovany-spiz-se-zampiony

Čo sa vám ku grilovaniu vege receptov bude hodiť

K vegetariánskym i veganskym receptom sa hodia najrôznejšie omáčky, šaláty i dochucovadlá, ktoré naše pokrmy obohatia a dodajú im šmrnc. Drevený nosič teda využijeme na omáčky, či zálievky na šalát. Všetko náčinie, misky, drevený riad a ďalšie nevyhnutnosti uložíme do prúteného košíka, drevenej debničky či piknikového koša. Máme tak istotu, že nám nič nespadne a navyše budeme mať všetko po ruke. Drevený nosič na pivo zase udrží vaše fľaše vždy v bezpečí pred rozbitím.

dreveny-stojan_1

Z dnešného článku si môžete odniesť výnimočné kombinácie chutí, ktoré vegetariánska kuchyňa ponúka. Ponúkame nielen atraktívne recepty, ale aj tipy na štýlové servírovanie, ktoré dodá vášmu grilovaniu ten správny šmrnc.