Mikulášska nádielka: ZĽAVA 15 % NA VŠETKO ❤️

Ako vyčistiť drevenú dosku

nahledovy-prkenko_2

Poriadna doska je v kuchyni úplne nepostrádateľná, nech už ňou krájame čokoľvek. Kvalitná drevená doštička uľahčuje manipuláciu s potravinami, ochraňuje pracovnú dosku pred ostrím nožov a po umytí sa v kuchyni môže stať aj peknou drevenou dekoráciou. Nesmieme ale zabúdať, že o kvalitné dosky z dreva sa treba dobre starať. Poďme si v dnešnom článku ukázať, ako na to!

Čistenie kuchynskej dosky

Pri starostlivosti o drevenú doštičku je najdôležitejšia prevencia. V nasledujúcom texte nájdete postup čistenia krok po kroku a nezabudnite zhľiadnuť aj náš videonávod!

Čo budeme potrebovať

  • jedlá sóda
  • citrón (pri väčšom znečistení je možné vymeniť za biely ocot)
  • prírodný olej vhodný na styk s potravinami (my sme použili olivový)
  • papierové utierky

Postup

  1. Drevenú doštičku dobre umyjeme v teplej vode spoločne s prírodným saponátom. Rozhodne ju ale vo vode dlho „nekúpeme“. Na silne znečistenú doštičku použijeme buď saponát, roztok peroxidu alebo biely ocot. Dôkladne opláchneme.
  2. Na ešte vlhkú dosku rovnomerne nasypeme jedlú sódu. Tá pomôže odstrániť nečistoty, mastnotu a voči materiálu je viac ako šetrná (nepoškriabe ho).
  3. Vezmeme si na pomoc citrón, ktorý rozkrojíme a následne celú doštičku pokvapkáme citrónovou šťavou.
  4. Necháme jedlú sódu spoločne s citrónom chvíľku pôsobiť (stačí 5 minút).
  5. Teraz pomocou citróna celú doštičku dôkladne vyčistíme, opláchneme a prirodzenou cestou vysušíme. Nikdy nesušíme „rýchlo“ pomocou silného zdroja tepla (napríklad radiátor).
  6. Suchú dosku ošetríme prírodným olejom vhodným na styk s potravinami. Výborne poslúži olivový olej, prípadne včelí vosk.
  7. Olej či vosk dôkladne "vmasírujeme" do dosky a prebytok zotrieme papierovým obrúskom.
  8. Takto ošetrenú doštičku z dreva necháme 24 hodín odležať a môžeme ju ďalej smelo používať.

Akú doštičku vybrať? Moderné vychytávky vás milo prekvapia

  • Doštička na mäso s drážkou či jamkou sa skvele hodí na servírovanie steakov, či grilovanej zeleniny, kedy prebytočná šťava odtečie.
  • Milujete mať zladené všetko do posledného detailu? Presne pre vás máme set dosiek na krájanie, ktoré urobia parádu v každej kuchyni.
  • Na trhu existuje aj veľmi praktická doska s už zabudovanou brúskou na nože.
  • Guľatá doštička s drážkami na krájanie (napríklad pizze, či koláča/frgálu) uľahčí servírovanie.
  • Dosku s nerezovým zásobníkom na odrezky ocení každý milovník poriadku.
  • Gurmáni a milovníci varenia ocenia napríklad drevenú doštičku s držiakom na pohár vína. Varenie bude ešte viac zábavnejšie!

prkenko-orion-z-gumovniku   prkenko-petruv-zdar   prkenko-drevene-s-ananasem

Doska z jedného kusu dreva alebo lepená?

Oba dva typy majú svoje nesporné výhody aj nevýhody. Poďme sa o nich porozprávať.

Lepené kuchynské dosky

  • Ďaleko lepšie vynikne nádherná kresba dreva.
  • Vyznačujú sa výraznou stabilitou tvaru.
  • Konštrukcia lepených dosiek je najšetrnejšia k ostrí nožov a rovnako zaisťuje najmenšie opotrebenie krájacej dosky, pretože ostrie zachádza medzi jednotlivé vlákna a nekrája ich naprieč.
  • Lepená doštička je takmer neobmedzená veľkosťou.

gumovnikove-prkenko

Masívna drevená doska z jedného kusu dreva

  • Doštička na krájanie vyrobená z jedného kusu je náchylnejšia k prasknutiu a deformáciám.
  • Dubová či buková doska z masívu je o poznanie ťažšia a lepšie drží na linke.
  • Aj niekoľko desiatok rokov vydrží pri správnej údržbe kuchynská doska - drevená.
  • Masívne prevedenie má výrazné estetické vlastnosti.
  • Niektoré dreviny sa pýšia pozitívnymi a liečivými vlastnosťami. Pri doske z jedného kusa dreva sa účinky ešte viac znásobia (napríklad jelša podporuje chuť do jedla, lipa má protizápalové účinky, topoľ zase dezinfekčné).

bylinkova-sul-priprava

Desatero správnej starostlivosti o drevené dosky a iné kuchynské potreby

  1. Drevené dosky a celkovo výrobky z dreva nikdy nedávame do umývačky! Tablety sú často agresívnejšie ako bežný saponát, vysoká teplota vyplaví z dreva oleje, ktoré sú v odolnosti proti vode zásadné.
  2. Aj v prípade, že umývame dosky v ruke, tak používame neagresívny umývací saponát. Veľa ľudí nedá dopustiť napríklad na jadrové, prípadne marseillské mydlo.
  3. V prípade väčšieho znečistenia postupujeme podľa návodu vyššie.
  4. Drevenej doske na mäso venujeme pri umývaní viac pozornosti (odporúčame umývať napríklad v roztoku octu kvôli zničeniu baktérií).
  5. Sušíme voľne vzduchom, nikdy drevené výrobky nesušíme "rýchlo" napríklad na horúcom kúrení.
  6. Nenechávame doštičku z dreva namáčať dlho vo vode, aby sa následne neskrútila a ponechala si svoj tvar.
  7. Raz za čas natrieme krájaciu dosku z oboch strán prírodným olejom. Uvidíte, ako krásne vynikne prirodzená kresba dreva.
  8. Hrubšie ryhy v drevenej doske (pri starších doskách sa tomuto javu bohužiaľ nevyhneme) môžeme prebrúsiť vhodným brúsnym papierom.
  9. Servírovaciu dosku ako je napríklad doštička na syr, doštička na chleba, či prípadne doštička na pizzu, nemusíme zakaždým umyť vodou, stačí utrieť papierovým obrúskom a ošetriť olejom.
  10. Nevzhľadné fľaky na kuchynskej doske najúčinnejšie odstránime bielym octom.

Máte doma staršiu doštičku, ktorú už v kuchyni nechcete používať? Nevyhadzujte ju! Na našom blogu nájdete skvelý nápad na upcykláciu dubovej dosky, z ktorej sme vytvorili zaujímavé nástenné hodiny vhodné do kuchyne, či jedálne.

Pre ďalšie nápady sledujte náš Pinterest.