Zľava až 20 % na všetko 🔥 ZÁHRADA, KUCHYŇA I DARČEKY

Lifestyle, Strana 12

Vianočné horúce jablko s vôňou škorice a tradícií

Vianočné horúce jablko s vôňou škorice a tradícií

horuce-jablko

Horúci korenený nápoj k Vianociam neodmysliteľne patrí. Vyskúšajte recept, ktorý máme v ČistéDrevo.sk najradšej a samozrejme žne ovácie aj doma. Vianočné servírovanie jedla spolu s horúcim nápojom s vôňou jabĺk a korenia očarí sviatočnou atmosférou aj špecifickou chuťou. Vyskúšate ho tiež?

Horúce jablko – recept

Jednoduchý recept, ktorý môžete ľubovoľne upravovať, a hodí sa pre alko variant pre dospelých, aj nealko verziu pre deti.

Čo budeme potrebovať

  • 3 sladké jabĺčka
  • Šťava z citróna
  • Šťava z pomaranča
  • 5 klinčekov
  • Lyžička škorice
  • Štipka kardamomu
    Muškátový oriešok
  • Zázvor (môže byť sušený, ktorý výraznejšie vonia, ale aj čerstvý – ten má správny šmrnc)
  • Lyžica trstinového cukru
  • Voda (záleží na šťavnatosti zvoleného ovocia a vašich preferenciách)

horuce-jablko-detail   horuce-jablko-servirovanie   horuce-jablcko

Postup

  1. Olúpané a nakrájané jablká skaramelizujeme na lyžici trstinového cukru.
  2. Po skaramelizovaní ich zalejeme vodou a pridáme zmes korenia. Najvýraznejšiu vôňu docielime rozdrvením korenia v mažiari.
  3. Po zmäknutí jabĺčka rozmixujeme. (Len nezabudnite najprv vytiahnuť klinček.)
  4. Pomocou dreveného lisu na ovocie vytlačíme citrusy a šťavu prilejeme do zmesi.
  5. V prípade potreby dolejeme vodou. Dospelí môžu horúce jablko doplniť o kvalitné brandy, prípadne iný alkohol (skvele chutí s trstinovým rumom a whisky).
  6. Servírujeme v štýlových šálkach.

Náš tajný tip na záver: Máte radi poriadne chute? Nebojte sa experimentovať a do nápoja pridajte trochu chilli rozdrveného v drevenom mažiari. Výsledkom budete milo prekvapení a navyše vás nápoj ešte viac zahreje.

Čo piť v chladných zimných mesiacoch a čím si pripiť na Vianoce?

Ako povzbudiť našu psychiku, ktorá s nedostatkom slnečného svitu značne trpí? Podobný vplyv na nás má okrem počasia aj jedlo a pitie. Nevyhýbajme sa preto koreniu, ktoré zahrieva, a ovociu, ktoré nám osladí život. V rámci alko verzie nezabudnite, že hrnček môže po sebe zanechať stopy, ktoré väčšinou na drevenom stole zostávajú. S tým vám hravo pomôžu podložky pod hrnček.

Čo pili o Štedrom večeri naši predkovia?

  • Nechýbala samozrejme voda z vlastnej studne.
  • Vo vinárskych oblastiach sa na stole vynímala fľaša dobrého vína, prípadne domáca pálenka, čo mala šmrnc.
  • Za sviatočnú sa považovala káva a čaj, pretože týchto nápojov nebolo vždy dostatok.
  • Veľmi tradičným nápojom našich predkov bola samozrejme medovina. Med patril k dostupným surovinám a dodnes nesmie na sviatočnom štedrovečernom stole chýbať. Podľa povier prináša do chalupy hojnosť a bohatstvo
  • V najrôznejších podobách sa pri vianočnom stole popíjal punč, či iný horúci a korenený nápoj. Tento zvyk pravdepodobne pochádza od nemeckých mešťanov.

vianocny-stromcek   vajecny-liker-darcek   dreveny-anjelik

Prečo servírovať horúce nápoje do drevených hrnčekov?

Drevený materiál má tri veľké výhody. Drevený hrnček dokonale izoluje teplo, skvele vyzerá a navyše sa nerozbije. Pokiaľ teda hľadáte ideálny riad k deťom, tak riad z dreva by pre vás mal byť jasnou voľbou. Horúce jablko ale nemusíte nutne piť len doma, skvele prehreje aj na zimnom výlete, stačí ho len naliať do termosky.

drevena-kuksa

Čo k horkému jablku servírovat?

Horúci korenený vianočný drink si zaslúži aj niečo dobré na zahryznutie. Zlaďte tieto dve báječné ingrediencie, naplňte servírovaciu tácku po okraj a máte skvelé pohostenie pre návštevu.

Čo sa k „horúcemu jabĺčku“ hodí?

  • Zimnou klasikou je samozrejme klasická jablková štrúdľa. Ja osobne ju milujem ešte teplú.
  • Akékoľvek korenené sušienky. Už ste napríklad skúšali tie zázvorové? Skvele prehrejú organizmus.
  • Máte už vianočné pečivo? Pochváľte sa! My sa tento rok zamilovali do medovníčkov s „dreveným“ povrchom. Na recept sa môžete tešiť už čoskoro.
  • Máte radšej rezkejšiu chuť, pridajte si do pitia viac alkoholu a ozdobte servírovací podnos napríklad kávovými sušienkami.

kavove-susienky   susienky

Punč, varené vínko, medovina a v neposlednom rade horúce jablko, ktoré svojou špecifickou vôňou šíriacou sa naprieč všetkými adventnými trhmi, najviac symbolizujú  Vianoce. Skvele tento horúci nápoj chutí vonku napríklad v hrnčeku s nápisom. Sneží, mrzne, až praští, ale vy sa nechcete vzdať tejto romantiky? Potom vás od studených prstov a zimy zachráni švédsky oheň, ktorá má veľa výhod. Postavte si mini táborák napríklad na záhrade a nielen, že bude dokonalým zdrojom svetla a tepla, ale kedykoľvek si na ňom môžete prihriať horúci nápoj. Alebo si nad švédskym ohňom rovno opečiete špekáčiky?

Opekanie špekáčikov v zime? Prečo nie!

Opekanie špekáčikov v zime? Prečo nie!

finska-svieca

Na grilovanie rozhodne nemusíme čakať až do jari. Opekanie špekáčikov v zime má predsa svoje osobité čaro. Pokiaľ navyše zvolíte vhodné produkty, tak vám v grilovaní, či všeobecne varení v prírode nebude stáť nič v ceste.

Opekania špekáčikov sa nemusíte vzdať ani v zime

Kúzlu zimného vonkajšieho varenia u nás podľahli pravážne reštaurácie. Poslednou dobou sa ale tieto chvíľky v hygge štýle dostávajú do popredia záujmu širokej verejnosti. A my sa vôbec nečudujeme a tento trend radi nasledujeme!

Celoročné grilovanie je populárne v zahraničí, predovšetkým na severe Európy, kde sa napríklad stalo tradíciou opekanie na Vianoce. Prečo nie? Rozhodne to má svoje čaro. Ani vy sa v chladnejších mesiacoch nemusíte vzdať svojho obľúbeného koníčka. Stačí sa iba dôkladne pripraviť.

opekanie-v-zime   ohnisko-v-zime

Skvelá zimná vychytávka: švédsky oheň bez prikladania

Na zimné opekanie sa každoročne celá rodina veľmi teší. Sneh, teplo ohňa a rodinná atmosféra niekde v lone lesa je povznášajúca pre deti i dospelých.

A bez čoho sa v lese pri opekaní špakáčikov rozhodne nezaobídeme?

My jednoznačne hlasujeme pre švédsky oheň. Je známy aj pod názvami fínska svieca, kanadská pochodeň alebo tiež Jätkänkynttilä. Jedná sa o obyčajný klát dreva, ktorý je čiastočne navŕtaný, čo umožňuje tzv. komínové horenie. Následné nasávanie vzduchu a výrazný ťah umožňujú horenie iba vo vnútri kláta, preto drevo horí ekonomickejšie a hravo si na ňom zohrejeme napríklad jedlo, alebo opečieme špekáčiky. Fínsku sviecu si dokonca môžete vyrobiť doma svojpomocne.

ohen

Ako upratať po opekaní?

Urobili ste si báječné popoludnie s rodinou či priateľmi pri ohni? Teraz po sebe ale musíte zahladiť stopy.

  • Ako prvé upraceme všetky odpadky.
  • Necháme oheň dôkladne dohorieť. Na to je práve švédsky oheň ideálny. Máme odskúšané, že jeden taký drevený klát akurát stačí na opekanie špekáčikov s rodinou či priateľmi (v priemere hodí 90 minút).
  • Pokiaľ ešte nie sú uhlíky dostatočne studené, tak si pomôžeme vodou a ohnisko polejeme. 
  • Vo chvíli, keď už sú uhlíky studené, tak ich pomocou lopatky upraceme pod okolité stromčeky. Vedeli ste, že je popol skvelé hnojivo?
  • Odstránime prípadné kamene, ktorými sme “ohnisko” ohraničovali, či zasypeme vykopanú jamu.
  • V žiadnom prípade nikdy neodchádzame od horiacich, či tlejúcich uhlíkov a zvyškov dreva.

ohnisko   ohen-v-zime

Čo si k zimnému opekaniu pribaliť do batohu?

Zimné opekanie sa samozrejme nezaobíde bez dobrej výbavy. Okrem fínskej sviece, ktorá sa pohodlne zmestí do batohu, a špekáčikov na opekanie, sa vám určite bude hodiť aj riad z dreva a mnohé ďalšie vychytávky.

Inšpirujte sa:

  • Vidlica na opekanie – dnes existujú aj veľmi skladné teleskopické typy.
  • Termoska na horúci nápoj je už evergreenom v nevyhnutnej výbave každého milovníka prírody.
  • Hodiť sa vám bude aj drevená kuksa alebo korbel na nápoje. Drevený korbel ocení predovšetkým mužská časť výpravy.
  • Drevený riad, ktorý sa nerozbije. Odporúčame predovšetkým praktické dózy na potraviny. Navyše vám môžeme z osobnej skúsenosti potvrdiť, že špekačik z dreveného taniera chutí úplne inak.
  • Vrecko na odpadky nikdy nezabúdajte!
  • A ako už bolo spomínané vyššie, tak sa rozhodne nezaobídeme bez švédskeho ohňa.

kempovanie-v-zime   zima

Ešte ste opekanie či grilovanie v zime neskúšali? Potom to určite musíte napraviť a užiť si túto netradičnú zábavu so svojimi najbližšími. Pokiaľ hľadáte ďalšie skvelé nápady a vychytávky z dreva, tak navštívte náš Pinterest, kde sa to hemží inšpiráciou, ako drevené výrobky využívať a na čo všetko ich použiť.

Vianočka ako od babičky

Vianočka ako od babičky

vianocka-ako-od-babicky

Osobne vianočné pečivo moc nemusím. Na čo sa ale každoročne ohromne teším je voňavá vianočka, ktorá pre mňa spolu so smrekovými vetvičkami tvorí tú pravú vôňu a atmosféru Vianoc. A preto som sa rozhodla podeliť sa s vami o recept mojej babičky na štedrovečernú vianočku. Následná závislosť zaručená!

Štedrovečerná vianočka – recept

Vianočka tradične symbolizuje spätosť rodiny a láskyplné puto. Väčšinou sa pletie z deviatich vrkočov, čo má tiež svoj význam. Spodné štyri pramene značia štyri živly (oheň, vodu, zem a vzduch). Prostredné tri pramene symbolizujú rozum, cit a vôľu človeka. Vrchné dva premene zase predstavujú poznanie a lásku. Každá rodina má svoj recept, niekde sa pridáva sušené ovocie, inde oriešky či staročeské korenie. My vám prinášame náš obľúbený recept, ktorý vonia po rume, korení a Vianociach.

Čo budeme potrebovať

  • 125 g masla
  • 80 g cukru kryštál
  • kôra z 1 citróna
  • 3 žĺtky
  • špetka soli
  • ¼ mléka
  • vanilka z 1 lusku
  • 25 g čerstvého kvasnic
  • 500 g polohrubé múky
  • 100 g hrozienok vopred namočených v rume
  • 65 g opražených a nasekaných mandlí (plus hrsť plátkov mandlí na posypanie vianočky)
  • šťava z jedného citróna (cca 50 g)
  • štipka kardamomu
  • štipka mletého muškátového oriešku

vianocka-priprava   vianocka-servirovanie   vianocka-s-rozinkami

Postup

  1. V prvom rade necháme vzísť kvások. Ja po vzore babičky rozdrobím kvasnice do misky, posypem cukrom (stačí napríklad len štvrť lyžičky) a štipkou hladkej múky, zalejem polovicou mlieka (cca 125 ml). Zmes potom prikryjeme utierkou a necháme vzísť na teplom mieste.
  2. Teraz vymiešame maslo metličkou do peny.
  3. K maslu teraz pridáme žĺtky s cukrom a vymiešame do peny. Skvele na to poslúži stierka do kuchyne. Tesne pred dokončením pridáme soľ, kôru aj vanilku.
  4. Preosejeme si múku, do ktorej urobíme jamku a vlejeme do nej vzídený kvások.
  5. Pridáme utrené žĺtky s cukrom a maslom a zvyšné mlieko. Teraz vypracujeme tuhé cesto.
  6. Do cesta postupne ľahko pomocou varešky zapracujeme hrozienka a opražené nasekané mandle.
  7. Zmes teraz preložíme na pomúčenú kuchynskú dosku a ešte raz dôkladne zapracujeme. Cesto potom necháme na teplom mieste kysnúť zhruba hodinu pod čistou utierkou. Na kysnutie akéhokoľvek kysnutého cesta sa mi najviac osvedčila klasická ošatka na pečenie chleba.
  8. Po vykysnutí preklopíme cesto na kuchynskú drevenú dosku a pomocou valčeka rozvaľkáme.
  9. Z hmoty následne odkrojíme 9 rovnakých kúskov, a tie ručne rozvaľkáme na 9 prameňov, ktoré následne spletieme dohromady. Na postup pri pletení vrkočov z cesta sa môžete pozrieť vo videu.
  10. Akonáhle vianočku zapletieme, necháme ju ešte na plechu 15 minút kysnúť. Pokiaľ je vianočka dobre upletená, spevňovať se vôbec nemusí, niekto ale spevňuje pomocou špajdlí.
  11. Teraz pomocou maslovačky potrieme vianočku rozšľahaným vajcom (môžeme k nemu pridať trochu rumu so škoricou) a posypeme plátkami mandlí.
  12. Pečieme 10 minút v teplovzdušnej rúre rozpálenej na 195 °C a následne znížime teplotu na 160 °C a pečieme ďalších 45 minút.
  13. Pokiaľ povrch rýchlo zlatne, prikryjem vianočku alobalom. Mojím tajným tipom sú obaly od masla, ktoré si pred Vianocami schovávam. Práve tými vianočku v rúre prikryjem, vďaka čomu zlatne pomalšie a potom sa po upečení krásne leskne a vonia.

Aké kuchynské náčinie sa vám na pečenie bude hodiť

Čo si budeme rozprávať, môžeme byť skvelí kuchári aj pekári, či cukrári, ale bez tých správnych potrieb do kuchyne sa jednoducho nezaobídeme. Na našom e-shope ČistéDrevo.sk nájdete všetko potrebné.

Aké kuchynské potreby sa vám na pečenie nielen štedrovečernej vianočky budú hodiť?

 embosovany-valcek-vianoce

Ako vybrať dosku na cesto

Bez kuchynskej dosky na cesto si akékoľvek pečenie ani nevieme predstaviť. Akú si ale vybrať, aby vaše pečenie bolo čo najjednoduchšie? Drevenú alebo snáď silikónovú? Poďme sa spoločne pozrieť na ich výhody, výber potom bude o to jednoduchší.

Výhody drevenej dosky na cesto:

  • Pevnosť, odolnosť, vyššia nosnosť.
  • Na rozdieľ od silikonovej podložky na nej môžete krájať nožom a používať klasické vykrajovátka (u silikónovej sa odporúčajú iba plastové).
  • Tradícia a nesmrteľnosť. Keď sa o dosku budete dobre starať, odmení sa vám dlhou životnosťou. (Po použití stačí starostlivo umyť, naolejovať, prebytočný olej zotrieť a pri izbovej teplote sušiť.) 
  • Oceňujeme najmä zarážky, vďaka ktorým sa nám cesto nedostane niekam, kam by sme ho nechceli. Navyše vďaka nim samotná doska zostáva na svojom mieste.
  • Veľká doska na cesto šetrí vašu kuchyňu a upratovanie je potom oveľa ľahšie.

Prednosti silikónovej podložky na cesto:

  • Jednoduchá údržba, po použití ju ľahko zotrite alebo umyte v umývačke.
  • Pre svoju skladnosť je ideálna do menšej kuchyne, kde potrebujeme šetriť miesto.
  • Nepriľnavý povrch zaistí, že cesto nemusíte toľko podsypávať múkou. Mnohé typy silikónových dosiek sa navyše dajú použiť aj ako podložka na pečenie.

pernicky-receptar

Chcete viac inšpirácie na Vianoce, pečenie, ale aj vianočné dekorácie? Sledujte náš Pinterest, kde nájdete množstvo nápadov s vôňou dreva, ale aj praktické informácie.

Originálne darčeky pre poľovníkov v znamení sv. Huberta

Originálne darčeky pre poľovníkov v znamení sv. Huberta

Nahledovy-lovu-zdar

Jeseň sa u poľovníkov nesie v pomerne slávnostnom duchu a núti nás možno premýšľať, aký vianočný darček milovníkovi lesa či lovcovi zaobstarať. V nasledujúcom článku sa dozviete niečo o najväčšom sviatku všetkých poľovníkov – svätohubertských slávnostiach – a samozrejme nebudú chýbať tipy na darčeky z dreva pre poľovníkov a vlastne každého, komu chcete zaobstarať špeciálny darček na mieru.

Svätohubertska jazda. Čo to je?

Máte v rodine alebo medzi priateľmi poľovníka? Potom by ste mali vedieť, že sa 3. novembra pravidelne v českých aj slovenských krajinách organizujú tradičné svätohubertské jazdy. Počujete o nej prvýkrát? Svätohubertská jazda je v skutočnosti symbolický hon na líšku, kedy líšku predstavuje samotný poľovník. Na záver dňa samozrejme nechýba nefalšovaná zábava, pivo v drevených korbeloch a zverinové pochúťky štýlovo servírované na drevených doskách, korýtkach, či dokonca na smrekových vetvičkách. Poľovníci väčšinou výrazne podporujú tradície a zvyklosti, a tak u nich nájdete naozaj štýlové servírovanie jedla v rýdzo drevenom duchu. K Hubertskej zábave patrí aj organizovanie plesov – tzv. „Hubertská“.

dosticka-na-maso   rebro

Tipy na darčeky pre poľovníkov či milovníka prírody

Zájmy myslivců se většinou točí kolem přírody, zvěře a v neposlední řadě i lovu. Vřele proto doporučujeme pro zapálZáujmy poľovníkov sa väčšinou točia okolo prírody, zveri a v neposlednom rade aj lovu. Vrelo preto odporúčame pre zapálených poľovníkov využiť možnosti darčekov na mieru a s nimi súvisiace gravírovanie do dreva.

Gravírovanie do dreva. Čo to je?

Vypaľovanie do dreva právom patrí k stále obľúbenejším umeleckým technikám. Pomocou rozpáleného predmetu (v našom prípade profesionálneho lasera) dochádza k odparovaniu dreva, čím sa stáva vypálený motív neodstrániteľným. Vďaka gravírovaniu všeobecne vznikajú unikátne drevené dekorácie, originálne darčeky, napríklad aj upomienkové predmety vhodné pre firemných zákazníkov, svadobčanov aj pre najrôznejšie životné míľniky. Darčeky s gravírovaním majú navyše jednu veľkú výhodu – dajú obdarovanému jasne najavo, že ste si na darčeku dali naozaj záležať. A v neposlednom rade pre našich šikovných špecialistov na laseri nie je nič nemožné, stačí prísť s nápadom a kreatívny kolotoč môže začať.

A aké drevené výrobky pre poľovníkov si nechať ozdobiť vypaľovaním do dreva?

  • Drevená darčeková krabica s lesným motívom môže skrývať mnohé tajomstvá – naplníte ich podľa seba alebo siahnete po drevenej darčekovej krabici, ktorú sme pre vás už naplnili?
  • Pivný korbel s menom, prípadne poľovníckym heslom “Lovu zdar” nesmie chýbať.
  • Drevené hodiny v prírodnom duchu, so zvieracími motívmi. Čo napríklad s textom “Je čas vyraziť do lesa”?
  • Drevené dosky vhodné na prípravu a servírovanie zverinových pochúťok. Vygravírovať na doštičku môžete napríklad meno obdarovaného alebo akýkoľvek motív okolo poľovníctva.

lovu-zdar-debnicka   lovu-zdar-nosic   nosic-na-stamprle-lovu-zdar

Aké zaujímavé darčeky ešte poľovníkovi zaobstarať?

  • Darčekový kôš s obľúbenými zverinovými pochúťkami. Darčekové koše patria tradične k darčekom, ktoré nikdy neurazia. Krásny prútený košík jednoducho naplníte tým, čo má dotyčný rád.
  • Teplé oblečenie vhodné na “čakanú” ocení každý zmrzlík.
  • Kvalitná termoska na horúci nápoj je ideálna pre chladné rána v lese.
  • Bez kvalitnej čelovky, prípadne príručného svietidla, sa žiadny poľovník nezaobíde.
  • Súprava nožov na spracovanie ulovenej zveri je absolútnou nevyhnutnosťou. 
  • Hamaka, či klasická závesná sieť, sa hodí na odpočinok v lese, prípadne počúvanie jelenej ruje. Viete si snáď predstaviť väčšiu romantiku?

TIP NA ZÁVER: Máte doma malého poľovníka, alebo milovníka prírody? Potom vám určite nesmie chýbať naša lesná abeceda, ktorá je krásnou nástennou drevenou dekoráciou a zároveň skvelou učebnou pomôckou pre malých školákov.

lesna-abeceda

Okienko do histórie – sv. Hubert

Sv. Hubert bola historicky doložená postava. Jednalo sa o akvitánskeho šľachtica z bohatej rodiny. Svoje dni si krátil nezriadeným životným štýlom, hodovaním a v neposlednom rade lovom. Na jednom hone údajne zablúdil hlboko do lesa a tu uvidel nadpozemsky krásneho bieleho jeleňa s krížom medzi parožím. Cez lesnú bytosť v podobe jeleňa k nemu prehovoril Boh a Hubert sa ako inak než polepšil. Po tomto mystickom zážitku sa stal kňazom, po čase dokonca biskupom a výrazne sa zaslúžil o šírení kresťanstva u nás. Po svojej smrti sa stal patrónom všetkých lovcov a poľovníkov.

Ak hľadáte ďalšie tipy na darčeky pre vašich najbližších, tak sledujte náš Pinterest, kde nájdete inšpiráciu na drevené darčeky s rôznymi motívmi. Obzvlášť pokiaľ si nie ste istí, čo presne nechať na výrobok z dreva vypáliť, tak je Pinterest doslova bezodnou studnicou unikátnych nápadov.

Ako na hygge detskú izbu v škandinávskom štýle

Ako na hygge detskú izbu v škandinávskom štýle

Detska izba

Prečo je severský štýl bývania tak populárny? Je to jednoduché: využíva atmosféru, hrejivosť a útulnosť bývania na vlastnú radosť. Jedným slovom hygge [hjuge]. V dnešnom článku sa dozviete, čo vlastne to záhadné slovíčko znamená, ako ho aplikovať na detskú izbu a nezabudneme spomenúť prečo je útulný a príjemný priestor v detskej izbe tak dôležitý.

Čo je to hygge?

Počujete to v rádiu, v televízii a čítate o tom v novinách. Hygge! S príchodom chladných pochmúrnych rán a predlžujúcich sa večerov sa jedná o často skloňované slovo. Poznáte ale jeho význam? Hygge sa údajne nedá vysvetliť, ale je dané pocitom, emóciou a radosťou. Podľa Dánov, ktorí patria medzi najšťastnejších ľudí na planéte, by malo byť ľudskou prirodzenosťou vedieť sa radovať z maličkostí. Ako to ale docieliť? V prvom rade by sme sa mali zamerať na náš domov, ktorý by mal vzbudzovať harmóniu a pokoj. Nie je teda divu, že si štýl hygge našiel svoje pevné miesto v interiérovom dizajne aj domácnostiach po celom svete.

dite-s-kytarou   prouteny-pokojicek

Prečo štýl hygge aplikovať na detskú izbu

Pre vývoj dieťaťa je prostredie s hrejivou atmosférou extrémne dôležité a hygge domov v prírodnom duchu má na detskú myseľ výrazný vplyv. Prečo teda prvky severského minimalistického bývania nepridať aj do detskej izby?

  • Venujte pozornosť detskému nábytku (komoda, detská posteľ, písací stôl atď.). Hygge štýl bývania vždy preferuje ten drevený. Podľa jedného kanadského výskumu, prebiehajúceho pod záštitou University of British Columbia, sa dokonca zistilo, že viditeľný drevený povrch má výrazný pozitívny účinok na našu myseľ a zdravie. Znižuje totiž stres a navodzuje príjemné a relaxačné pocity. Je teda drevený nábytok kľúčom ku šťastiu, ktorým Dáni údajne oplývajú? Ak áno, doprajme ho našim deťom.
  • A čo je pre hygge domov úplne zásadné? Uprataný a dobre organizovaný priestor a k tomu vám v detskej izbe ľahko dopomôžu drevené debny a úložné boxy.
  • Viete, čo majú deti a hygge štýl spoločného? Lásku k svetielkam. Dodajte detskej izbe útulnosť pomocou lampičiek, svetelnych reťazí aj štýlových nástenných svetiel. Vrelo odporúčame tie s teplým svetlom.
  • Starším deťom môžete ľahko spríjemniť pracovný stôl pomocou dreveného písacieho náradia a náčinia (napr. pravítka, zakladače, stojan na tablet). Pracovný kút vďaka tomu bude útulný a získa jednotný nádych, čo samozrejme vytvára prirodzenú harmóniu okolo nás. 
  • Zamerajte sa na minimalismus a minimum farieb. Deti sa oveľa lepšie sústredia v mieste, kde to nehýri farbami. Menšie aj väčšie deti potom majú viac priestoru pre vlastnú fantáziu. Ak si napriek tomu na farby v detskej izbe potrpíte, tak ich odporúčame aplikovať napríklad na stenu (našim tajným tipom sú nástenné drevené puzzle – skvelý darček aj dekorácia), tkané koberce v škandinávskom duchu a niektoré drevené hračky.

pokoj-pro-skolaka-maly   pracovni-stul   poradace-na-dokumenty

Hygge dekorácie vhodné do detskej izby

Dánsky životný štýl hygge sa spája s minimalizmom, kvalitným dreveným nábytkom a v neposlednom rade s dekoráciami, ktoré priestor výrazne zútulnia.

kallax-boxy-uprava

Aké dekorácie vám v detskej izbe nemôžu chýbať?

  • Teepee a stany nie sú skvelým útočiskom pre všetky vekové kategórie, ale detský stan je už evergreenom v nórskom štýle bývania.
  • Ak máte v detskej izbe prevažne drevený nábytok, tak sa ho nebojte doplniť napríklad o textilný prvok lana. Čo tak zaobstarať deťom povrazový rebrík?
  • Aj hračky pre deti môžu byť skvelou dekoráciou, obzvlášť pokiaľ zvolíte drevené hračky, ktoré k severskému ladeniu skvele pasujú a žiadna izbička v nórskom štýle bývania sa bez nich nezaobíde.
  • Drevené dekorácie – napríklad najrôznejšie vence. Môžete si ho vyskúšať robiť svojpomocne a farebne ho zladiť s izbou. Inšpirujte sa pri výrobe na našom Instagrame.
  • Drevený kolotoč nad postieľku v severskom duchu sme si doslova zamilovali, dozdobte si ho podľa nášho DIY návodu.
  • Drevené police nemusia byť len nudné, stavte na rôzne tvary, ako sú medové plásty a domčeky, ktoré pripomínajú dedinku niekde na zasneženom severe. Doplniť ich môžete aj o závesné škandinávske domčeky, horúcu novinku tohtoročných Vianoc. 
  • Nezabúdajte aj do detskej izby vniesť trochu prírody. Stačiť bude iba pár drobností a uvidíte ten rozdiel. Výrobky z dreva, kvety či napríklad šišky vám to doma rozvoňajú ako v lese.

dite-s-drevenym-kolem   kolotoč-z-preklizky   dite-s-drevenou-hrackou

A ako ste na tom vy, tiež milujete hygge štýl a príjemná atmosféra je u vás doma zásadná? Alebo si potrpíte na luxus a trendy? Ak hľadáte inšpiráciu na vybavenie interiéru v modernom, hygge, rustikálnom či vintage štýle, tak navštívte náš Pinterest, kde sa to plní nápadmi okolo dreva.

Ako vybrať detskú jedálenskú stoličku

Ako vybrať detskú jedálenskú stoličku

Nahledovy-jedalenska-stolicka

My rodičia chceme deťom dopriať len to najlepšie a jednou z veľkých výziev je potom pre nás práve výber detskej jedálenskej stoličky. Drevená, plastová alebo snáď rastúca? V nasledujúcom článku sa dozviete, na čo si dať pri výbere stoličky pozor, na aké kritériá sa zamerať a predstavíme vám najčastejšie typy jedálenských stoličiek, ktoré vám uľahčia výber.

Podľa akých kritérií vyberať jedálenskú stoličku?

  1. Bezpečnosť dieťaťa

V prvom rade myslíme na bezpečnosť dieťaťa. Jedálenská stolička by preto mala byť vyrobená z nezávadného materiálu. Nesmie rovnako chýbať označenie a to odkazom na normu STN EN 14988:2018, ktorá udáva, že výrobok spĺňa konštrukčné a bezpečnostné požiadavky a je teda v poriadku.

  1. Využitie stoličky

Ďalším kritériom výberu by malo byť to, či si budete detskú stoličku brať so sebou na cesty, alebo nie. Ak áno, tak vás určite bude zaujímať jednoduchosť prípadného rozkladania a opätovného skladania a v neposlednom rade aj váha. V tomto prípade, aj keď rozhodne preferujeme drevenú stoličku, tak tá sa na cestovanie príliš nehodí.

  1. Údržba

Vrelo odporúčame zamerať sa aj na základnú údržbu a celkovú praktickosť. Deťom stále niečo padá, veľa rodičov navyše dnes uplatňuje BLW stravovanie a dieťa nechávajú od útleho veku vyberať si potraviny podľa svojho uváženia. Vyberajte teda takú, ktorej materiál je ľahko umývateľný, prípadne je možné ľahko sundať a vyprať látkový poťah. Budete sa diviť, koľko výrobcov na prateľné poťahy nemyslí.

  1. Materiál

Podobne ako pri inom detskom nábytku treba myslieť na materiál aj v prípade jedálenskej stoličky. Drevený povrch je všeobecne považovaný za najvhodnejší. Navyše si môžete byť istí, že vám aj niečo vydrží. Nie je nezvyčajné, že stoličku z dreva používa aj niekoľko generácií za sebou.

  1. Operadlo a sedacia plocha

Operadlo by vždy malo plne podopierať chrbát malého dieťatka už len kvôli bezpečnosti a potom samozrejme aj kvôli správnemu sedeniu.

6. Farebné prevedenie

Čo si budeme rozprávať, samozrejme nás okrem spomínaných dôležitých bodov zaujíma aj to, ako bude stolička vyzerať, a či nám zapadne do interiéru.

jedalenska-stolicka-v-kuchyni

Aké typy detských jedálenských stoličiek existujú?

Detská jedálenská stolička so stolíkom patrí k najobľúbenejším typom stoličiek. Rodičia oceňujú, že je dieťa bezpečne ukotvené a malý strávník zase bude nadšený zo svojho osobného priestoru, kde si takpovediac môže s jedlom robiť čo chce. Jedálenská stolička so stolíkom navyše často patrí medzi multifunkčné jedálenské stoličky a určite ju poznajú aj vaši rodičia. Táto klasická drevená jedálenská stolička sa dá vo väčšine prípadov rozložiť na samostatný stôl a stoličku.

Jedálenská stolička pre nesediace dieťa – každá správna mama samozrejme vie, že dieťa, ktoré nesedí, by sme do stoličky vôbec usadzovať nemali. Vedeli ste ale, že existujú stoličky uspôsobené pre úplne malé nesediace deti? Vlastne sa nejedná o stoličku, ale skôr lehátko. Dnes na trhu navyše môžete nájsť aj rastúce stoličky, ktoré hravo z lehátka urobia polohovateľnú stoličku. Akonáhle teda dieťa začne samo sedieť, môžete len zmeniť spôsob „usadenia“.

Rastúce jedálenské stoličky môžu hravo vyriešiť problém, čo si zaobstarať vo chvíli, keď bude klasická vysoká jedálenská stolička pre dieťa už malá a nedostačujúca. Samozrejme sa tu musí počítať s vyššou cenou, ktorá sa vám ale následne vráti.

Detské jedálenské stoličky drevené – prírodný materiál z dlhodobého hľadiska považujeme pre dieťa za najvhodnejší. Drevená jedálenská stolička sa pýši vysokou odolnosťou, stabilitou a najmä nezávadnosťou materiálu. Obzvlášť dôležité je drevo v jedálni – teda v priestore, kde sa dieťa dostáva do styku s pokrmom.

Multifunkčná detská jedálenská stolička má hneď niekoľko využití. Môžete ju použiť ako stoličku k stolu, nadstavbu na klasickú jedálenskú stoličku. Rovnako ju možno rozložiť na stoličku a stôl (napr. na kreslenie, či iné tvorivé aktivity). Niektoré multifunkčné stoličky dokonca následne slúžia ako hojdačka, alebo napríklad chodítko. Záleží teda len na vašich preferenciách.

jedalenska-stolicka   jedalenska-stolicka   stolicka-pre-dieta

Na čo si dať pri výbere jedálenskej stoličky pre deti pozor

  • Upevňovanie dieťaťa – stolička by mala obsahovať popruhy, ktoré dieťa udržia na mieste. Veľa popruhov sa na bezpečnosť príliš nezameriava a vy zistíte ich nedokonalosť až po usadení dieťaťa.
  • Priestor na vypadnutie – možno sa budete diviť, ale veľa stoličiek úplne nespĺňa normy bezpečnosti. Majú príliš veľký otvor na vypadnutie a popruhy tiež nezabránia úplne všetkému. Nehovoriac o tom, že dieťa po nepohodlnej stoličke rôzne skĺzava a učenie stravovacích návykov je o to horšie.
  • Stabilita – v tomto prípade odporúčame detskú jedálenskú stoličku – drevenú. Logicky je táto stolička ťažšia a s dieťaťom sa len tak neprevrhne, ako sa to môže stať u tej plastovej (osobne vyskúšané).
  • Opierka nôh – veľmi zabudnutý aspekt pri výbere. Majte preto na pamäti, že tým najmenším deťom by pri sedení pri jedle nikdy nemali visieť nohy. Prečo? Hrany podsedáku tlačia do stehien a výrazne sa potom môže zničiť následné držanie tela.

Čo kúpiť, až vaša ratolesť z jedálenskej stoličky pre deti vyrastie?

Samozrejme, že skôr alebo neskôr bude jedálenská stolička pre vaše dieťa malá. Prípadne už si vaša ratolesť bude žiadať sedenie pri stole s rodičmi. Na stôl ale nedosiahne, ale aj na tento problém výrobcovia mysleli. Môžete sa poobzerať po úplne novej detskej drevenej stoličke, ktorá je malým jedákom oveľa lepšie prispôsobená (napr. výškou a operadlom). Ak už novú detskú jedálenskú stoličku kupovať nechcete, tak existujú vychytané podsedáky aj s popruhmi, ktoré zvýšia sedacie miesto a tým uľahčia sedenie pri stole s „dospelákmi“.

stolovanie-s-detmi

Na výbere jedálenskej stoličky si dajte naozaj záležať a nepodceňujte ju. Pre ďalšie tipy, triky a rady sledujte nielen náš blog, ale aj inšpirujúce sociálne siete.

Ako zabrániť jesennej depresii? Jedzte kvasenú zeleninu

Ako zabrániť jesennej depresii? Jedzte kvasenú zeleninu

kvasena-zelenina

Cítite sa spomalene a unavene? So západom slnka výrazne stúpa hladina spánkového hormónu melatonínu a ľudské telo vyžaduje spánok. Pokiaľ únava a nulová energia trvá príliš dlho a výrazne vás obmedzuje, môže ísť o sezónnu afektívnu poruchu (odborne SAD), ktorá je v populácii stále častejšia. Proti SAD možno ale veľmi účinne bojovať – napríklad komplexnou a vyváženou stravou plnou vitamínov a všetky tieto atribúty spĺňa práve kvasená zelenina. Poďme si ju spoločne vyrobiť!

Ako kvasiť zeleninu

Do kvasenej zeleniny sme sa úplne zamilovali. Príprava je viac ako jednoduchá a výsledok úplne famózny.

Čo budeme potrebovať

  • Zelenina na kvasenie – zvoľte si podľa vlastnej chuti (my sme použili kapustu, mrkvu, cibuľu, karfiol a na ochutenie pálivú papriku)
  • Strúhadlo na kapustu
  • Drievka do zaváranín
  • Nádoba na kvasenie zeleniny – napr. pohár na zaváranie s klipom, ak chceme nakladať väčšie množstvo (kapustu, alebo uhorky), tak môžete vyskúšať nádoby na kvasenie z dreva.
  • Kuchyňská doštička
  • Kvalitný nôž
  • Soľ

kvasena-zelenina-priprava   struhadlo-na-zeleninu   kvasena-zelenina-suroviny

Postup

  1. Na kuchynskej doske nakrájame zeleninu. My sme zvolili klasiku – teda kapustu, mrkvu, cibuľu a pre chuť sme doplnili o baranie rohy, ktoré nechávame v celku. 
  2. Skvelou vychytávkou sú aj strúhadlá na kapustu, ktoré nám prácu v kuchyni uľahčia.
  3. Mrkvu môžeme nastrúhať na strúhadle, alebo klasicky nakrájať na kocky (záleží na vašich preferenciách). Kapustu nastrúhame na strúhadle a cibuľu nakrájame najemno, vďaka tomu celú smes následne ochutí. Baranie rohy naopak vkladáme vcelku kvôli farbe a chuti.
  4. Nakrájanú zeleninu zmiešame vo veľkej mise a pridáme soľ. V tomto bode musíme byť naozaj presní a pokiaľ s kvasením začíname, tak si všetko starostlivo odvážime. Soli totiž pridáme presne 20g na 1kg nakrájanej zeleniny a dôkladne premiešame.
  5. Necháme zeleninu chvíľku odpočívať, aby pustila šťavu, prípadne ju ešte trochu potlačíme – ideálne na to poslúži tĺk na kapustu. Šťavu zo zeleniny rozhodne nevylievame. Použijeme ju v nasledujúcom kroku.
  6. V tomto bode zeleninu veľmi starostlivo zatlačíme do nádob (jedine tak zabránime vzniku plesne). Prípadne zalejeme šťavou zo zeleniny.
  7. Veľmi dôležitá je samozrejme vhodná nádoba. Kvasenie v nej prebieha ľahšie a samozrejme aj efektívnejšie. Pokiaľ žiadnymi nádobami na kvasenie nedisponujete, je najvyšší čas si ich zaobstarať.
  8. Na to, aby bola zelenina celá ponorená v náleve, použijeme skvelé drevené drievka. Už sa nám to osvedčilo pri zaváraní broskýň a my na ne nedáme dopustiť.
  9. Necháme nádobu ľahko pootvorenú (samozrejme vďaka drievkám do zaváranín je zelenina dôkladne ponorená), niekto ale neuzatvára vôbec, len zaťažuje, prípadne klasicky zaviečkuje. Záleží len na vás. Dôležité je iba to, aby zelenina v žiadnom prípade z nálevu nevyčnievala von.
  10. Takto uloženú zeleninu necháme na linke kvasiť minimálne týždeň. Zhruba po 3 dňoch je možné viditeľne zaznamenať kvasiaci proces. Tekutina z kvasenia môže pokojne vytekať von, odporúčame teda pod nádoby na kvasenie kapusty, či poháre použiť vhodný kuchynský riad, aby sa nám tekutina nerozlievala po linke.
  11. Po týždni, keď už sa nám zelenina zdá tak akurát, uložíme už zatvorené poháre do chladničky, kde vydrží aj niekoľko týždňov.

Prečo na jeseň prichádza jesenná únava?

Človek je už milióny rokov výrazne spätý s prírodou a jej cyklami. Nie je teda nič neobvyklé, že aj v dnešnej dobe, plnej technických vymožeností, sa prispôsobujeme utlmeniu a spomaleniu prírody. V lete sme jednoducho aktívnejší a na jeseň a v zime trávime viac času odpočinkom a spánkom. Moderný svet nás tak trochu núti prirodzené rytmy ignorovať a požaduje sa neustálý výkon. Majme ale na pamäti, že fyzicky a psychicky to jednoducho nie je možné.

Ďalším dôležitým bodom je už spomínaná vyššia aktivita melatonínu. Ten pôsobí ako spánkový hormón, a vďaka skoršiemu príchodu tmy je teda logické, že k nám potreba spánku prichádza oveľa skôr a ráno sa nám za tmy horšie zobúdza.

Akým spôsobom bojovať proti jesennej únave?

Istú únavu teda určite pociťovať budeme, ale neuchyľujme sa doslova k zimnému spánku. Zamerajme sa na komplexné a vyvážené potraviny, ktoré telu dodávajú potrebné živiny (kvasená zelenina, orechy a semená, celozrnné potraviny, kurkuma a škorica). Okrem dodržiavania správnych stravovacích návykov si na odohnanie jesenného chmuru môžete pomôcť aj športom. Všeobecne bývajú doporučované vonkajšie aktivity – prechádzky v prírode, beh, či cyklistika. Ak sa vám chce spať a cítite potrebu si oddýchnuť, nebojujte s tým a prijmite to. Aj malá hygge chvíľka strávená na pohovke s dobrým čajom a ešte lepšou knihou vás môže príjemne povzbudiť.

jesenna-unava-lavicka   jesenna-sviecka

Aké sú najväčšie výhody kvasenej zeleniny

  • Je najprirodzenejším zdrojom vitamínu C v jesennom a zimnom období.
  • Kvasená zelenina výrazne podporuje činnosť čriev a obnovuje baktérie črevnej mikroflóry.
  • Nutrične sa vyrovná čerstvej zelenine.
  • Ide o veľmi lacný zdroj vitamínov, ktorý posilňuje imunitu.
  • Priaznivo znižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Čo vám doma pri kvasení nesmie chýbať

  • Krájače – strúhadlo na kapustu aj mrkvy, či krájač na repu vám prácu urýchli.
  • Nádoby na kvasenie zeleniny, bez tých sa nepohnete.
  • Štýlové koreničky na všetky bylinky a korenie, ktoré môžete na kvasenie potrebovať (rasca, soľ, kôpor, paprika…).
  • Kuchynské potreby, ako sú drevená doštička, strúhadlo a kvalitný nôž, patria medzi nevyhnutnosti, ktoré v kuchyni nesmú chýbať.
  • V prípade, že budete nakladať kapustu, tak sa určite nezaobídete bez tĺku. Môžete ho ako my použiť aj na utláčanie akejkoľvek zeleniny.

A ako bojujete proti jesennej únave vy? Máte tajné vychytávky? Ďalšiu inšpiráciu na nielen jesenné recepty a potreby do kuchyne nájdete napríklad na našom Pintereste.

Upečte si voňavý domáci kváskový chlieb

Upečte si voňavý domáci kváskový chlieb

Nahledovy-osatka

Chmúrne počasie jesene len láka na vytvorenie príjemnej atmosféry. A ako hrejivú atmosféru ešte viac umocniť? Predsa pečením, ktoré to u nás doma príjemne prevonia. Čo vyskúšať napríklad kváskový chlieb? V článku nájdete presný postup, dozviete sa niečo o histórii chleba, ale tiež zistíte, aké ošatky na chlieb sú najvhodnejšie a prečo.

Obsah:

Ako upiecť kváskový chlieb?

Ak si neviete rady, ako sa pečie kváskový chlieb, nezúfajte. Je to otázka, ktorá trápi nejedného začínajúceho amatérskeho pekára a milovníka domáceho pečiva. Poďte si spoločne s nami jeden voňavý bochník upiecť.

Čo budeme potrebovať

Na rozkvas:

  • lyžice kvásku
  • 100 g múky
  • 100 g vody

Na dokončenie:

  • 80 g bieleho jogurtu
  • 200 g ražnej hladkej múky
  • 400 g hladkej pšeničnej múky
  • 330 ml vody
  • 2 lyžice oleja
  • 2,5 lyžičky soli
  • 3 lyžičky drvenej rasce

ratanova-osatka   chlebove-cesto   kvaskovy-chlieb

Postup

Tu nájdete presný postup pečenia kváskového chleba:

cesto-na-chlieb

  1. V prvom rade si (najlepšie deň vopred) pripravíme tzv. rozkvas. Dobre živený kvások v drevenej miske rozmnožíme do hmoty tak, že ho zmiešame s vodou a následne múkou a dôkladne premiešame drevenou vareškou. Necháme prikrytý na linke (ideálne cez noc).
  2. Po 8 hodinách by malo byť na rozkvase vidieť, že pracoval. Jednoznačne nadobudne a je na ňom viditeľný proces kvasenia. (Maximálne ho necháme pracovať 13 hodín.)
  3. V tejto fáze pridáme k rozkvasu aj zvyšok surovín a miešame. Nezabudnite si z rozkvasu oddeliť kúsok na budúce pečenie! Do menšej uzatvárateľnej nádoby (napríklad do koreničky) dajte lyžičku a vložte dobre uzavreté do chladničky.
  4. Výsledné cesto by sa nemalo príliš roztekať, ale ani by nemalo byť príliš hutné. Nie je potrebné ho hniesť dlho, stačia 2 minúty, aby sa ingrediencie dobre spojili.
  5. Cesto necháme v mise kysnúť aspoň 2 hodiny pod utierkou. Potom si namočíme ruky do studenej vody, nech to nelepí a v mise ho preložíme. Chytíte cesto za jeden koniec, potiahnete, vložíte doprostred hrudy, a týmto spôsobom ho vytiahneme za všetky konce raz-dvakrát.
  6. Výslednú guľu cesta vložíme do múkou naozaj poriadne poprášenej ošatky na chlieb, kde bude prikryté kysnúť ďalšie 2 hodiny. Môžete si vybrať, či využijete ošatku oválnu, alebo ošatku guľatú, od nej sa totiž následne bude odvíjať tvar vášho domáceho chleba. Obzvlášť slovenský chlieb je typický svojou štruktúrou, ktorú mu udáva práve forma, v ktorej kysnul a ošatku na chlieb sa teda nebojíme označiť za tradičné kultúrne dedičstvo Čiech, Moravy aj Slovenska.
  7. Je veľmi dôležité udržiavať stálu teplotu v miestnosti, kde prebieha proces kysnutia. Odporúča sa, aby bola vyššia ako 21,5 °C a samozrejme by ste nemali po celý čas prípravy chleba vetrať.
  8. Vo chvíli, keď cesto nadobudne zhruba dvojnásobne a môžeme ho označiť za pružné, tak máme hotovo. Veľmi jemne hmotu preklopíme na plech vyložený papierom na pečenie. Zhora narežeme do kríža.
  9. Rúru medzitým rozohrejeme na 250 ° C a mierne do nej rozprášime vodu. V tejto chvíli vkladáme bochník a pečieme pri 250 °C minimálne 15 minút.
  10. Následne znížime rúru na 180-200 °C a pečieme ďalších 40-50 minút.
  11. Hotový chlieb necháme v pootvorenej rúre dôkladne vychladnúť a až potom vyťahujeme z rúry.

Založte si vlastný kvások

My sme kvások dostali darom, pretože veríme, že kvások od srdca darovaný má svoje kúzlo, ktoré sa premietne aj do nášho bochníka. K tomu, abyste získali kvások, vám stačí sledovať kváskovú mapu, kde nájdete množstvo ochotných ľudí, ktorí vám svoj živý kvások radi poskytnú. Pokiaľ ale túžite po vlastnom kvásku, tak nikam neodchádzajte, na založenie vám bohato stačia tieto 3 kroky.

  1. Do pohára vložíme 2 lyžice celozrnnej múky a 4 lyžice najlepšie odstátej vody (aby sa zbavila chlóru) a v uzavretom pohári ho necháme na linke odstáť.
  2. Každý deň kvások prikrmujeme (stačí lyžica múky spolu s 2 lyžicami vody) a prípadne odoberáme hmotu.
  3. Cca po 2 týždňoch by mal mať kvások kyslastú vôňu i chuť a zároveň by mal pravidelne nadobúdať na hmotnosti. Tento kvások je už vhodný na pečenie. Zvyšok kvásku potom schovajte v dobre uzatvárateľnej korenke do chladničky a v prípade potreby opäť oživte.

chlebovy-kvasok

Vychytávky na pečenie domáceho chleba

Nie je nad kuchyňu prevoňanú vôňou domáceho chleba. S tými správnymi kuchynskými potrebami navyše bude príprava o to jednoduchšia a najmä zábavnejšia. Domácu pekáreň, špeciálne misy na pečenie chleba vôbec nebudete potrebovať. Bohato vám postačí výbava, ktorá v kuchyni vašej babičky rozhodne nesmela chýbať.

  • Bez drevenej dosky si pečenie ani neviem predstaviť. Kuchynská doska na cesto samozrejme zabraňuje znečisteniu linky, ale pri mojom šťastí a šikovnosti bráni aj prípadnému zničeniu linky. Vďaka drevenému povrchu dosky neprichádza cesto do styku so studenejšou kuchynskou linkou a samozrejme následne lepšie kysne.
  • Veľká drevená misa je naším tajným tipom, ktorý vás doslova ohromí. Drevo totiž veľmi dobre izoluje teplotu. K práci s kysnutým cestom je preto nenahraditeľným pomocníkom a my naň absolútne nedáme dopustiť.
  • Ošatka na pečenie chleba dáva následnému bochníku tvar. Na našom e-shope nájdete ošatku guľatú, ale samozrejme pre podlhovasté typy chlebov i ošatku oválnu. Stačí si iba vybrať.
  • Kvalitné poháre na kvások – my odporúčame napríklad koreničky, ktorých zatváranie aj veľkosť nám najviac vyhovujú. Navyše je nulová šanca, že sa potom do kvásku dostanú baktérie, ktoré tam nemajú čo robiť.
  • Vareška drevená – veľká je veľmi dôležitá pri samotnom miešaní cesta. Pokiaľ zvolíte zlú veľkosť, tak už večer nemusíte chodiť do posilňovne.
  • A samozrejme nesmieme zabudnúť na vhodné uloženie domáceho chleba do tradičného dreveného chlebníka, ktorý zabráni vysychaniu pečiva. Na udržanie dlhšej čerstvosti môžeme chlieb zabaliť napríklad do látkovej utierky a až potom uložiť do chlebníka. Na našom e-shope nájdete chlebník na pečivo v mnohých veľkostiach, prevedeniach a farbách. Vyberiete si ten svoj?
  • Dóza s dreveným vekom je nepostrádateľným pomocníkom v špajzi, kde vám pomáha chrániť múku, soľ a mnohé ďalšie potreby na pečenie v suchu a bezpečí.

osatka-na-chlieb   korenky   drevena-miska

Ako vybrať ošatku na kysnutie chleba?

Každý profesionálny pekár vám samozrejme na pečenie chleba odporučí prírodné materiály. Cesto v nich môže dýchať a taktiež sa toľko nelepí na steny. Rattanové ošatky oslnia vzhľadom a trvanlivosťou, vyberať ale môžete aj ošatku na chlieb napríklad zo slamy, pedigu, či morskej trávy. Výber už necháme iba na vás.

História pečenia chleba

Ploché chlebové placky by sme mohli nájsť vo všetkých starovekých kultúrach. Ale čo kvások? Prvopočiatky „kváskovania“ by sme mohli položiť do starovekého Egypta, kde bol kvások vynájdený ako inak než náhodne. Na slniečku sa jedného krásneho dňa ponechalo cesto na nekvasený chlieb, ktorý samozrejme vplyvom tepla a času vykysol. Egypťania neváhali tento chlieb upiecť a zistili, že je oveľa chutnejší, vláčnejší a vzdušnejší. Od tej doby nechávali cesto kysnúť pravidelne.

Prvý chlieb bol teda rozhodne ten kváskový a samozrejme sa piekol z celozrnnej múky. Ľudia si ho vo väčšine prípadov piekli sami, prípadne kváskový chlieb nechávali piecť vo verejných pekárňach (tie boli najmä v chudobných štvrtiach veľkých európskych miest).

19. storočie sa v pečení chleba považuje za prelomové. Kvások nahradilo pekárske droždie, celozrnnú múku vystriedala biela a pečenie chleba sa z väčšej časti presunulo k pekárom a postupom času k veľkým pekárniam, ako to poznáme zo súčasnosti.

servirovanie-jedla

Pečiete doma tiež domáce pečivo? Pochváľte sa nám na Instagrame, kde nás môžete označiť alebo k fotke pridať hashtag #cistedrevo_cz. Najvydarenejšie kúsky radi odmeníme.
Veľa ďalších receptov, ale aj tipy do domácnosti a kuchyne nájdete na našom Pintereste.

Pinujte s nami.

Drevené vychytávky do kuchyne sú stále srdcovou záležitosťou

Drevené vychytávky do kuchyne sú stále srdcovou záležitosťou

kuchyna

Drevo je nádherným, funkčným a najmä odolným materiálom, ktorý prináša do interiéru kus osobitosti. V dnešnom článku sa pozrieme na to, aké vychytávky z dreva jednoducho musíte v kuchyni mať. Môžete sa tiež tešiť na rozdelenie jednotlivých typov dreva a ich použitie v jedálni. Na konci článku vás čakajú cenné rady ohľadom údržby drevených výrobkov. Tak smelo do toho.

Drevo v kuchyni

Viditeľný povrch z dreva výrazne ovplyvňuje našu psychiku. Hneď niekoľko výskumov vedených v Kanade pod záštitou univerzít i drevárskych inštitútov dokázalo, že drevený materiál znižuje stres a na ľudskú myseľ pôsobí harmonicky. Len si spomeňte na leto strávené u babičky v jej celodrevenej kuchyni. Drevené a prírodné materiály sa navyše vo veľkom vracajú do módy a niet divu. Ich výhody sú totiž nedostižné.

Prečo v kuchyni používať drevo?

  • Drevené výrobky z dreva sú tradičné a najmä odolné
  • Drevo ničím nenahradíte, drevená kuchynská doska slúži oveľa lepšie, než jej plastové či silikónové náhrady.
  • Vytvára hrejivú atmosféru.
  • Drevo je možné ľubovoľne kombinovať s iným drevom aj inými materiálmi.
  • Drevený povrch sa veľmi ľahko udržuje.

Čo všetko si môžete do kuchyne zaobstarať z dreva

Vaše babičky si v kuchyni žiadny iný materiál ani nedokázali predstaviť. Rovnako dobre ako slúžil im, ale poslúži nám a ešte generáciám po nás.

Aké drevené výrobky sú najtypickejšie?

  • Koreničky s dreveným viečkom sú aj krásnou dekoráciou a zaslúžia si byť v kuchyni vystavené.
  • Mlynček na korenie, ale aj na kávu, má svoje nostalgické kúzlo.
  • Mažiar má v drevenom prevedení osobitnú atmosféru a navyše budete nadšení z jeho pevnosti aj odolnosti.
  • Drevený riad – taniere, misky a príbory z dreva sú netradičným oživením každej kuchyne. Nehovoriac o ich praktických výhodách.
  • Drobné vychytávky – škrabka na zemiaky, otvárač na konzervy, luskáčik na orechy, naberačka (ľudovo žufánik)…
  • Drevené dosky vhodné na krájanie, ale aj na servírovanie.

dosticka   dreveny-riad-servirovanie   dosticka-na-syry

Aké typy dreva sa do kuchyne skvele hodia?

Olivové drevo – vyniká svojou pevnosťou a odolnosťou. Zaujme aj svojou výraznou kresbou, kde sa atraktívne striedajú bledé pruhy s tmavými pásmi, čo dodáva olivovým výrobkom až luxusný nádych. Olivové drevo sa okrem nádherného výzoru pýši aj vysokou tvrdosťou a odolnosťou, preto nie je tak náchylné na vonkajšie poškodenie. Hodí sa najmä na servírovacie dosky, mažiare, ale aj najrôznejšie misky.

Akáciové drevo na prvý pohľad zaujme nápaditou kresbou. Oceníte najmä jeho odolnosť voči poškodeniu, zároveň budete prekvapení ľahkosťou. Z týchto dôvodov sa hodí najmä ako doska na krájanie, ktorú však vďaka svojmu atraktívnemu vzhľadu môžete použiť aj na servírovanie jedla.

Gumovníkové drevo nás osobne zaujalo najmä svojou príjemnou a hrejivou farbou. Vďaka tomu sa drevené výrobky z gumovníka hodia do každého interiéru. Odporúčame najmä naše sety na syry, ktoré dlhodobo patria medzi najobľúbenejšie produkty a sú skvelým a originálnym darčekom pre vašich najbližších.

Bukové drevo má medzi drevenými výrobkami do kuchyne svoje pevné miesto a na našom e-shope nájdete väčšinu kuchynského náčinia práve z bukového dreva. Vďaka svojej pevnosti sa hodí na drevené varešky, obracačky, drevené dosky a mnohé ďalšie. Stačí si iba vybrať.

Bambus síce nie je drevo, ale vďaka vlastnostiam, ktoré sú drevu veľmi podobné, je k nemu často radený. Bambus je vysoko odolný a treba spomenúť, že veľmi dobre odoláva vode a vlhkosti. Hodí sa najmä na riad – poháre, bambusové slamky, podtácky, ale aj na najrôznejšie organizéry, misky či darčekové sety na víno.

Drevo z brezy má rustikálny nádych a presne ten sme mu ponechali aj na našom e-shope. Z brezy u nás nájdete drevené etažéry, podnosy z kmeňa, ale napríklad aj svietniky vhodné na zdobenie jedálenského stola.

Náčinie z kokosu sa stáva čím ďalej viac populárne. Okrem príborov a iného riadu z kokosového dreva u nás nájdete aj krásne misky z kokosových škrupín. Ich ohromujúci moderný dizajn má stále väčší počet fanúšikov, preto si u nás môžete vybrať hneď z niekoľkých typov misiek, ktoré voňajú po exotike a ich výroba je pre planétu veľkým plusom.

miska-z-kokosu   mechove-cupcakes   olivovy-riad

Ako pečovať o drevené výrobky v kuchyni?

Starostlivosť o drevené výrobky nie je nijako náročná a napriek tomu veľa ľudí odradí. Pozrite sa na jednoduchý návod a prípadne na video.

  1. Riad nevkladajte do umývačky, ale rovnomerne celý drevený výrobok umyte.
  2. Následne ho nechajte vyschnúť v prirodzenom prostredí.
  3. Pokiaľ je to možné (napríklad pri servírovacích doskách), tak sa vode vyhnite, ale očistite výrobok len papierovou utierkou.
  4. Škvrny na drevených vareškách a doskách můžete ľahko odstrániť pomocou citróna a jedlej sódy.
  5. Raz za čas môžete drevené výrobky ošetriť olivovým olejom.

Drevené dekorácie vyladia každú kuchyňu

Originálne dekorácie do jedálne každú kuchyňu zútulnia a dodajú jej harmonický a útulný ráz. Mrknite napríklad do našich inšpirácií na webe, kde nájdete tipy, ako vyladiť kuchyňu k dokonalosti. Samozrejme nič sa nemá preháňať, preto voľte najmä prírodné materiály a drevené dekorácie, ktoré vám do koloritu vašej drevenej kuchyne skvele zapadnú. Aké dekorácie kuchyni pristanú?

  • Nástenné hodiny vám nesmú v kuchyni chýbať.
  • Drevené poličky s kuchynskými drevenými výrobkami (môžete si vystaviť maľované varešky, alebo misu po babičke).
  • Drevené dosky a retro kuchynské náčinie – čoraz častejšie z nich kreatívci vytvárajú zaujímavé nástenné obrazy.
  • Zdobená sada kuchynského náčinia – robila páradu kedysi, urobí ju aj dnes.
  • Prírodniny – jarné a jesenné vence na stôl, drevené svietniky, rustikálne podnosy z brezy a samozrejme kvety.

Ďalšiu inšpiráciu nielen do kuchyne nájdete na našich sociálnych sieťach a Pinterestu. Pinujte s nami!